2017. december 14., csütörtök, Szilárda napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/ot-evet-kapott-galambos-lajos-2361016/

Öt évet kapott Galambos Lajos

150 millió forintot is elkoboznak a volt NBH-főigazgatótól
Börtönbüntetésre ítélték vesztegetésért a Gyurcsány-kormány volt titkosszolgálati vezetőit és az Egymásért, Egy-másért Alapítvány kulcsfiguráját. Galambos Lajos 5 évet, Gyarmati György 3 évet, Jakubinyi Róbert 4 évet kapott.

Öt év börtönre ítélte csütörtökön elsőfokon a Kaposvári Törvényszék katonai tanácsa a Gyurcsány-kormány egykori Nemzetbiztonsági Hivatalának főigazgatóját, az ügy másodrendű vádlottját, Galambos Lajost. A vezérőrnagyot folytatólagosan elkövetett vesztegetés bűntette és államtitoksértés miatt marasztalták el, a börtön mellett nyolc évre eltiltották a közügyek gyakorlásától, valamint 150 millió forint vagyonelkobzásra is ítélték.

Az ügy elsőrendű vádlottját, Jakubinyi Róbertet kétrendbeli folytatólagos vesztegetés miatt négy év börtönre ítélték, valamint öt évre eltiltották a közügyektől. A hamradrendű vádlottat, az NBH egykori osztályvezetőjét, Gyarmati Györgyöt vesztegetés bűntette miatt három év börtönre ítélték, a közügyektől öt évre tiltották el, valamint 100 millió forint vagyonelkobzást is elrendelt a bíróság. Az ítélet nem jogerős.

Fotó: Havran Zoltán

Galambos Lajos volt az Egymásért, Egy-másért Alapítvány kulcsfigurája

A minősített, tehát titkos ügy a botrányos Egymásért, Egy-másért Alapítványhoz kapcsolódik. Korábban a PestiSrácok Földesi-Szabó László vallomása alapján írta meg: az egykori közhasznú szervezet a legmagasabb rangú titkosszolgák kifizetőhelyeként működhetett évekig. Ennek az ötlete egy vallomás szerint Jakubinyi Róbert fejében fogant meg, de az alapítvánnyal összefüggő hálózat nem működhetett volna a polgári elhárítás akkori vezetőinek jóváhagyása és a nagypolitika tudta nélkül.

Jakubinyi szolgálataiért cserébe állítólag azt kérte a titkosszolgálati vezetőktől, hogy simítsák el a büntetőügyeit. Az alapaítvány másik kulcsfigurája, Földesi-Szabó László vallomása szerint ebben az NBH vezetői partnerek voltak.

A férfi azt állította: Galambos Lajos mintegy 150 millió forintot, Gyarmati György százmilliót forintot, Simon Ibolya, a hivatal akkori jogásza pedig több hónapon keresztül havi 1-1,5 millió forintot kapott (Simon nem került a vádlottak padjára).

Gyarmati és Simon tényleges titkosszolgaként, engedéllyel vett részt a kuratórium munkájában, Galambos a főigazgatói posztról távozva került be a grémiumba.

Kiemelt

Hipp-pel végre megjött a szerencse

Reménytelennek tűnt a helyzete, de remek hajrával rukkolt ki az ősszel kétszer is edzőt váltó Haladás az NB I-ben. A furcsa idényről Halmai Gábor résztulajdonossal beszélgettünk.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!