2017. november 22., szerda, Cecília napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/orban-viktort-valasztanak-legtobben-kormanyfonek-2442103/

Orbán Viktort választanák a legtöbben kormányfőnek

A szimpatizánsok közül tízből három nem állna Vona mögé
MI

A magyar választópolgárok közel fele, vagyis nagyjából 3,9 millióan támogatnák Orbán Viktor miniszterelnökké választását – derül ki a Nézőpont Intézetnek a Magyar Idők számára készült reprezentatív közvélemény-kutatásából. Vona Gábort, a Jobbik elnökét a teljes felnőtt népesség nyolc százaléka, 660 ezer szavazó szeretné kormányfőként látni, míg Szél Bernadett, az LMP miniszterelnök-jelöltje félmillió támogatót tudhat maga mögött, így hat százalékon áll ebben a tekintetben.

Gyurcsány Ferenccel az emberek öt, Karácsony Gergellyel pedig négy százaléka szimpatizál, ami 410, illetve 330 ezer választópolgárt jelent.

Fodor Gábor 160 ezer főnek, tehát a felnőtt lakosság két százalékának bírja a bizalmát, míg Fekete-Győr Andrást a szavazásra jogosultak mindössze egy százaléka, vagyis 82 ezer fő támogatná egy miniszterelnök-választás esetén. A kutatás szerint Orbán Viktort több mint kétszer annyian látnák szívesen az említett pozícióban, mint a felmérésben szereplő hat ellenzéki politikust összesen.

Orbán Viktor miniszterelnökké választását a Fidesz–KDNP támogatóinál is jóval többen helyeselnék a felmérés szerint, mivel az intézet legutóbbi kutatása a kormánypártok 31 százalékos támogatottságát mutatta.

A Nézőpont Intézetnek a lehetséges kormányfőjelöltek népszerűségét mérő, júniusban végzett kutatása szerint Orbán Viktort akkor a teljes felnőtt népesség 43 százaléka – mintegy három és fél millió választó – támogatta, jelenleg tehát három százalékponttal többen szimpatizálnak a miniszterelnökké választásával. További érdekesség, hogy a Jobbik-támogatók körében tízből hárman nem állnának Vona mögé egy kormányfőválasztás alkalmával.

Szintén figyelemre méltó, hogy a baloldali pártok – MSZP, DK, Együtt, Párbeszéd, Liberálisok – szimpatizánsainak csaknem fele, vagyis 46 százaléka Gyurcsány Ferencet tudná elképzelni miniszterelnökként.

Hirdetés

Kiemelt

Antal Nimród: A Viszkis nem ítélkezik senki felett

A Viszkis egyetlen oldal mellett sem tűzi ki a zászlót, nem ítélkezik sem Ambrus Attila, sem a rendszerváltás utáni Magyarország viszonyai felett – mondta a rendező.

Poszt-trauma

Nemcsak trollkodik, manipulál is a Momentum

Az új SZDSZ és a kocsmai stílus.

Ujhelyi nagyon meglepődhetett a kérdésére kapott válaszon

A legilletékesebbekhez fordult.

Ötven ostoba

A Ferencvárosi Torna Club most ­en­nyinél tart. Sok? Kevés?

A hitelesség és a HVG

Aki keveset gondolkodik...

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!