2017. február 25., szombat, Géza napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/orban-viktorral-ellentetben-botkat-kevesen-valasztanak-kormanyfonek-1419901/

Orbán Viktorral ellentétben Botkát kevesen választanák kormányfőnek

Századvég Alapítvány
Bár kedvező Botka László megítélése a baloldalon, kormányfőként kevesen látnák szívesen – olvasható a Századvég Alapítványnak a Magyar Idők Online számára eljuttatott elemzésében.

Az elmúlt időszak meghatározó témája volt a politikai közbeszédben az ellenzéki pártok kormányfő-jelölt választása. A lehetséges szövetségekkel kapcsolatos találgatások, az előválasztás és a potenciális miniszterelnök-jelöltek (pl. Botka László) mind meghatározó elemei voltak a vitának.

Erre reflektálva készített egy vizsgálatot a Századvég Alapítvány arról, hogyan is áll jelenleg a vezető hazai politikusok megítélése, és kit látnának a választók szívesen a miniszterelnöki székben.

A kutatás tanúsága szerint a meghatározó politikai pártok vezetői közül Orbán Viktor a legnépszerűbb.

A teljes népesség fele van kedvező véleménnyel a miniszterelnökről. Az MSZP kormányfő-jelöltjéről, Botka Lászlóról a megkérdezettek 34 százaléka nyilatkozott pozitívan, 31 százalék nem kedveli, négyből egy válaszadónak pedig nincs véleménye. A kutatásban részt vevők 9 százaléka nem is ismeri a szocialista politikust.

Forrás: századvég

Az eredményekből az is kiderül, hogy Botka László elsősorban a baloldali választók között népszerű (79 százalék kedveli), a középen állók körében inkább megosztó (29 százalék kedveli), a jobboldaliak többsége pedig elutasítja (51 százalék nem kedveli).

Forrás: századvég

Ahogy arra januári elemzésükben rámutattak, Vona Gábor és Gyurcsány Ferenc megítélése kifejezetten kedvezőtlen ma Magyarországon. A lakosság kétharmada negatív véleménnyel van Vona Gáborról (66 százalék), míg ez az arány Gyurcsány Ferenc esetében 73 százalék.

A magyarok többsége (51 százaléka) Orbán Viktort látná legszívesebben a miniszterelnöki pozícióban.

Második helyre – jelentősen lemaradva – Botka László került 25 százalékkal, Vona Gábor kormányfőségét pedig mindössze a teljes népesség 7 százaléka támogatná.

Forrás: századvég

A megkérdezettek 12 százaléka a felsoroltak egyikét sem látná szívesen miniszterelnökként – olvasható a Századvég Alapítvány elemzésében.

A Századvég telefonos kérdőíves közvélemény-kutatását 2017. február 10–15. között végezte, 1000 véletlenszerűen kiválasztott felnőtt korú személy megkérdezésével. Az elemzésben közölt adatok legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékponttal térhetnek el a mintavételből fakadóan attól az eredménytől, amit az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna.

Kiemelt

Újabb fejlesztési pályázatot függeszt fel a hatóság

A Miniszterelnökség felhívta a figyelmet, hogy a beruházások sikeres megvalósulása érdekében fontos, hogy a gazdálkodók részletesen tájékozódjanak.

Poszt-trauma

Deutsch Tamás helyre tette a Momentumos srácokat

Hatalmas fityisz a ballib csipet csapatnak.

A Momentum esete a Népfronttal

Tagtoborzó szavazás.

Elképesztő mélységekbe süllyedt a Momentum

Az alelnök a hazugságnál is messzebb ment.

Simicska, Kálmán Olga, meg az Index

Megmosolyogtató interjú a Simicska érdekeltségébe tartozó portálon.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!