2017. november 18., szombat, Jenő napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/orban-viktorra-voksol-tobbseg-2361004/

Orbán Viktorra voksol a többség

Az ellenzéki szimpatizánsok fele is a kormányfő újraválasztását jósolja 2018-ra

A teljes felnőtt népesség majdnem kétharmada, 64 százalék véli úgy, hogy Orbán Viktor marad a kormányfő a 2018-as választás után – derült ki a Nézőpont Intézetnek a Magyar Idők számára készült közvélemény-kutatásából. Mindössze hat százalék gondolja úgy, hogy Vona Gábor lesz a miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc kormányfőségére a teljes felnőtt népesség három százaléka számít, míg Karácsony Gergely, Szél Bernadett és Fodor Gábor kapcsán egyaránt egy-egy százalék tartja ezt valószínűnek.

A választási részvételüket biztosra ígérők (aktív szavazók) körében Orbán Viktor újrázását még többen, tízből heten (72 százalék) várják. Az ellenzéki politikusok ezen a bázison még nagyobb lemaradásban vannak: Vona Gábor miniszterelnökké választását az aktív szavazók hat százaléka valószínűsíti, míg ugyanezt Gyurcsány Ferenc és Karácsony Gergely esetében két-két, Szél Bernadett esetében pedig egy százalék véli reálisnak.

A teljes felnőtt népességnél az ellenzéki szimpatizánsok fele (50 százalék) ugyancsak Orbán Viktor újraválasztását tartja a legvalószínűbbnek. Erre a Jobbik szimpatizánsai körében 48, az MSZP-táboron belül 57, míg a DK támogatói között 24 százalék számít. Ugyanez az arány az LMP-tábor esetében 75, míg a Momentum támogatóinál 83 százalékos. Az ismeretlen pártpreferenciával bíróknál is 47 százalék látja reálisnak, hogy továbbra is Orbán Viktor marad a kormányfő, ráadásul e körben valamely ellenzéki politikus miniszterelnökké választását összességében csak 11 százalék tartja elképzelhetőnek.

Fontos kiemelni, hogy a baloldali pártok (MSZP, DK, Együtt, Párbeszéd, Liberálisok) szimpatizánsainál Orbán Viktor után (40 százalék) Gyurcsány Ferenc kormányfővé választását tartják legtöbben reálisnak (26 százalék). Érdekesség továbbá, hogy a Jobbik-táboron belül mindössze 38 százalék tartja elképzelhetőnek Vona Gábor győzelmét.

Hirdetés

Kiemelt

Rogán Antal: Soros megtartotta az eligazítást Brüsszelben

Soros megtartotta az eligazítást Brüsszelben és az Európai Parlament ennek megfelelően viselkedett, amikor szavazott a felső korlát nélküli kötelező betelepítési kvótáról.

Poszt-trauma

Ötven ostoba

A Ferencvárosi Torna Club most ­en­nyinél tart. Sok? Kevés?

A hitelesség és a HVG

Aki keveset gondolkodik...

Agymenés a’la Bokros

A MoMa ura már további három Orbán-ciklust is elképzelhetőnek tart!

Nem bír leállni a liberális magyargyűlölő

Guy Verhofstadt valójában imádja Orbán Viktort?

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!