2016. augusztus 28., vasárnap, Ágoston napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/orban-viktor-elfogadta-az-eu-a-magyar-megoldast-397855/
EU-CSÚCS

Orbán Viktor: elfogadta az EU a magyar megoldást

M1
Orbán Viktor miniszterelnök a péntek késő estébe nyúló EU-csúcsot követő sajtótájékoztatón elmondta, a nyugat-balkáni útvonal kérdésében Magyarországra nézve kedvező döntések születtek, ugyanakkor a bevándorlási kvótát továbbra is erőltetik Brüsszelben.

A brüsszeli EU-csúcsot követően nyilatkozott a sajtó képviselőinek Orbán Viktor, aki a migrációval kapcsolatban két témakört emelt ki.A nyugat-balkáni útvonal országai a magyar megoldás mellett tették le a voksukat.

„A legfontosabb fejlemény, hogy most először elfogadták az Európai Unióban a magyar megoldást. Az első helyre a határok védelmét és a migránsok tömegének megállítását helyeztük. Kimondtuk, hogy a migránsokat meg kell állítani, a külső határokat meg kell védeni, a schengeni megállapodást száz százalékban mindenkinek be kell tartani. Európai szinten most vagyunk ott, ahol egy éve lennünk kellene” – nyilatkozta a miniszterelnök.

Orbán Viktor hozzátette, hogy a vita során azt tapasztalta, hogy a balkáni útvonal országai, köztük Ausztria a józan ész útjára lépett, és ebben Ausztria kulcsszerepet játszott.

„Ami bennünket, magyarokat illet – mert mégiscsak elég sokszor gyalogoltak a becsületünkbe az elmúlt időszakban – kellő higgadtsággal és az elégtétel érzete nélkül mondjuk el, hogy lehet ezt színezni, magyarázni, akár még tagadni is, amit most tesznek a balkáni migránsútvonal országai, ide értve Ausztriát is, az valójában a magyar megoldás. Kerítést építenek, még ha nem is így hívják, megállítanak és visszafordítanak – húzta alá Orbán Viktor.

Erőltetik A kvótát

A miniszterelnök elmondta, komoly vita alakult ki ugyanakkor a tanácskozás képviselői között, ahogy fogalmazott: ”délen a helyzet javult, nyugaton viszont romlott„.

Továbbra is erőteljesen képviselték azt a politikát többen, hogy engedjék be a migránsokat az Európai Unió területére, volt olyan javaslat, amely azonnal több ezer migránst szállított volna be közvetlenül Görögországból. A kötelező betelepítési kvóta elve szerint ezután szétosztanák őket az EU-s tagállamok között, a magyar miniszterelnök megfogalmazása szerint ”az ezt képviselőknek a hangja rendkívül erős volt„.

”A kvótának sem jogi, sem politikai alapja nincs„ – szögezte le a Orbán Viktor, aki hozzátette, ennek elhárítása és kivédése lesz a legfontosabb feladat a témában.az elkövetkező napokban, hetekben , és erről fog szólni a következő EU-csúcs is, amelyet március közepéről március első hetére hoztak előre.

a kitűzött célokat elértük

Megvédtük a legfontosabb európai elvet: egyetlen uniós polgárt sem lehet egy másikkal szemben hátrányosan megkülönböztetni. A brit követelésekkel kapcsolatban elért eredményeket a visegrádi országok közösen készítették elő, közösen képviselték és közösen érték el – hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Tanács brüsszeli, kétnapos csúcstalálkozóját követő sajtótájékoztatóján.

A londoni kormány reformköveteléseiről folytatott tárgyalásokról Orbán Viktor elmondta, hogy a britek nem kértek kevesebbet, mint hogy az unió számos ponton változtassa meg eddigi politikáját. „A britek azt akarták, hogy az Európai Uniót erősítsük meg” – mondta a kormányfő. A megerősítés a versenyképesség növelését jelenti. A britek elérték, hogy az unió kezdeményezőbb legyen a világgazdaság színterén, ami az Egyesült Királyság nélkül is fontos Európa jövője szempontjából – tette hozzá.

A szociális jogszabályok témájában folytatott vitában az unió 27 tagországának komoly sikereként értékelte a kormányfő azt, hogy a szabad munkavállalás lehetősége mindenhol, így Nagy-Britanniában is továbbra is fennáll. Közös siker, hogy a szabad munkavállalás semmilyen jogcímen nem akadályozható meg – jelentette ki Orbán Viktor.

A tárgyalások sikerét bizonyítja, hogy diszkriminációtól mentes ellátásban részesülhetnek a munkavállaló magyarok. Amiért eddig fizettek, azt a tárgyaláson elért eredményeknek köszönhetően továbbra is megkapják. Az ingázókra vonatkozó jogszabályok is megváltoztathatatlanok maradtak – hangsúlyozta.

A Nagy-Britanniában dolgozó családosok esetében a tárgyaló feleknek azt sikerült elérniük, hogy azok, akiknek a gyerekei egy másik uniós országban élnek, a származási ország létfenntartási szintjéhez igazított szociális juttatásokban részesüljenek.

Azoknak a családoknak, akiknek a gyerekei az Egyesült Királyságban vannak, minden juttatás ugyanúgy jár, ahogy a gyerekes brit családoknak. „Mindent megtettünk, amit megtehettünk, a döntés most már a britek kezében van” – mondta a miniszterelnök az Egyesült Királyság unióban való maradásáról tartandó brit népszavazásra utalva.

Hirdetés

Fizetett politikai hirdetés

Kiemelt

LugasÉdes otthon

A terrorfenyegetettség világméretekben nem vette el az emberek kedvét az utazástól, ám sokkal tudatosabbak lettek az úti cél kiválasztásában.

Poszt-trauma

Migránsok a Vereckei hágónál

Kétfarkú kutyák: öngól kapásból.

Tombol a kettős mérce: már a fehér is fekete

A liberálisok megmutatták, hogyan kell fából vaskarikát csinálni.

Bayer feltámasztotta az SZDSZ-t

De nyugi, csak egy pillanatra!

Mire tanít bennünket a 444.hu?

Erkölcs, etika, emberség.

Hirdetés

Fizetett politikai hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!