2016. augusztus 28., vasárnap, Ágoston napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/orban-viktor-bulgariai-vedvonalra-van-szukseg-282352/

Orbán Viktor: Bulgáriai védvonalra van szükség

A kormányfő szerint nem elég lassítani, hanem meg kell állítani a bevándorlást
– Bulgáriát fel kell venni a schengeni övezetbe, Macedóniát meg kell erősíteni az északgörög védvonal kiépítéséhez, és Európa új védelmi vonalát Görögország északi határáránál kell kiépíteni – jelentette ki pénteken Orbán Viktor a Kossuth rádió 180 perc című műsorában.

A miniszterelnök úgy fogalmazott: ha erős Európát akarunk, akkor javítani kell a kontinens versenyképességét, és Magyarország osztja azt a brit véleményt, hogy meg kell újítani az Európai Uniót. A kormányfő David Cameron brit miniszterelnök budapesti látogatásával összefüggésben rámutatott: a briteknek van egy csodálatos tulajdonságuk, mégpedig az, hogy nem hagyják magukat zavartatni, élik a saját életüket, így elsősorban britek, és csak azután európaiak. Mint mondta, Nagy-Britannia szerint a nemzeteket kell megerősíteni az unió­ban, így jön majd létre egy erős szövetség, ez a gondolkodás pedig találkozik a visegrádi tagállamok gondolkodásával, ezért itt kialakult egy természetes szövetség is.

Orbán Viktor egyetért azzal a brit javaslattal, amely a nemzeti parlamentek megerősítésére és a kettős mérce elutasítására vonatkozik. – Nagy-Britannia azt is szorgalmazza, hogy ne lehessen visszaélni a brit szociális ellátás rendszerével, ez azonban nem lehet diszkriminatív – hívta fel a figyelmet a miniszterelnök. Szavai szerint a szigetországban munkát vállaló körülbelül ötvenezer magyar becsületes, jól dolgozik, és szerinte nagyon komoly hiba összekeverni a migráció kérdését a vendégmunkások esetével. Orbán Viktor e heti lengyelországi tárgyalása kapcsán leszögezte: Magyarország sosem fog támogatni Lengyelország elleni uniós szankciókat.

Magyarország osztja azt a brit véleményt, hogy az Európai Uniót meg kell erősíteni Fotó: Kurucz Árpád

Magyarország osztja azt a brit véleményt, hogy az Európai Uniót meg kell erősíteni Fotó: Kurucz Árpád

A kormányfő az EU jövőjéről úgy vélekedett: bár az európai alapszerződéshez ma senki nem akar hozzányúlni, előbb-utóbb ez elkerülhetetlen lesz, mivel a jelenleg uralkodó „brüsszelizmust” nem lehet másképp orvosolni. – A brüsszelizmus nem más, mint lopakodó hatáskörelvonás a nemzetállamoktól. Ha ugyanis ma felüti a fejét egy baj az EU-ban, az első reflex az, hogy „azonnal európai megoldás kell, és vonjuk el a hatásköröket a tagállamoktól”. Ennek azonban súlyos következményei vannak – utalt Orbán Viktor a migrációra, és hozzátette: ha az EU vezetői korábban azt tették volna, amit Magyarország javasolt, vagyis hogy mindenki védje meg a külső határait, akkor most esetleg néhány tízezer tényleges politikai menekült lenne Európában.

A migrációval összefüggésben Orbán Viktor úgy véli, 2016 döntő kérdése, hogy rájönnek-e végre Európában: nem elég lassítani, hanem meg kell állítani a bevándorlást. A szilveszteri németországi molesztálások esete szerinte jól példázza, hogy a liberalizmus mostani formájában szembefordult a szabadsággal, és miután „dogmákká merevítenek bizonyos elveket”, az rosszat tesz a szólásszabadságnak.

Orbán Viktor a magyarországi helyzetet értékelve elmondta, egyre inkább abba az irányba haladunk, hogy mindenki úgy érezheti: a munkájának, erőfeszítéseinek van értelme, és minden évben léphet egyet előre. – Ez idén is így lesz – ígérte meg a kormányfő, aki az intézkedések közül kiemelte az adócsökkentést, a minimálbér-emelést és az otthonteremtési programot.

Hirdetés

Fizetett politikai hirdetés

Kiemelt

Merkel még nem döntötte el, hogy újraindul-e 2017-ben

A német választók mintegy fele ellenzi, hogy Merkel ismét kancellár legyen.

Poszt-trauma

Migránsok a Vereckei hágónál

Kétfarkú kutyák: öngól kapásból.

Tombol a kettős mérce: már a fehér is fekete

A liberálisok megmutatták, hogyan kell fából vaskarikát csinálni.

Bayer feltámasztotta az SZDSZ-t

De nyugi, csak egy pillanatra!

Mire tanít bennünket a 444.hu?

Erkölcs, etika, emberség.

Hirdetés

Fizetett politikai hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!