2016. július 23., szombat, Lenke napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/orban-viktor-bulgariai-vedvonalra-van-szukseg-282352/

Orbán Viktor: Bulgáriai védvonalra van szükség

A kormányfő szerint nem elég lassítani, hanem meg kell állítani a bevándorlást
– Bulgáriát fel kell venni a schengeni övezetbe, Macedóniát meg kell erősíteni az északgörög védvonal kiépítéséhez, és Európa új védelmi vonalát Görögország északi határáránál kell kiépíteni – jelentette ki pénteken Orbán Viktor a Kossuth rádió 180 perc című műsorában.

A miniszterelnök úgy fogalmazott: ha erős Európát akarunk, akkor javítani kell a kontinens versenyképességét, és Magyarország osztja azt a brit véleményt, hogy meg kell újítani az Európai Uniót. A kormányfő David Cameron brit miniszterelnök budapesti látogatásával összefüggésben rámutatott: a briteknek van egy csodálatos tulajdonságuk, mégpedig az, hogy nem hagyják magukat zavartatni, élik a saját életüket, így elsősorban britek, és csak azután európaiak. Mint mondta, Nagy-Britannia szerint a nemzeteket kell megerősíteni az unió­ban, így jön majd létre egy erős szövetség, ez a gondolkodás pedig találkozik a visegrádi tagállamok gondolkodásával, ezért itt kialakult egy természetes szövetség is.

Orbán Viktor egyetért azzal a brit javaslattal, amely a nemzeti parlamentek megerősítésére és a kettős mérce elutasítására vonatkozik. – Nagy-Britannia azt is szorgalmazza, hogy ne lehessen visszaélni a brit szociális ellátás rendszerével, ez azonban nem lehet diszkriminatív – hívta fel a figyelmet a miniszterelnök. Szavai szerint a szigetországban munkát vállaló körülbelül ötvenezer magyar becsületes, jól dolgozik, és szerinte nagyon komoly hiba összekeverni a migráció kérdését a vendégmunkások esetével. Orbán Viktor e heti lengyelországi tárgyalása kapcsán leszögezte: Magyarország sosem fog támogatni Lengyelország elleni uniós szankciókat.

Magyarország osztja azt a brit véleményt, hogy az Európai Uniót meg kell erősíteni Fotó: Kurucz Árpád

Magyarország osztja azt a brit véleményt, hogy az Európai Uniót meg kell erősíteni Fotó: Kurucz Árpád

A kormányfő az EU jövőjéről úgy vélekedett: bár az európai alapszerződéshez ma senki nem akar hozzányúlni, előbb-utóbb ez elkerülhetetlen lesz, mivel a jelenleg uralkodó „brüsszelizmust” nem lehet másképp orvosolni. – A brüsszelizmus nem más, mint lopakodó hatáskörelvonás a nemzetállamoktól. Ha ugyanis ma felüti a fejét egy baj az EU-ban, az első reflex az, hogy „azonnal európai megoldás kell, és vonjuk el a hatásköröket a tagállamoktól”. Ennek azonban súlyos következményei vannak – utalt Orbán Viktor a migrációra, és hozzátette: ha az EU vezetői korábban azt tették volna, amit Magyarország javasolt, vagyis hogy mindenki védje meg a külső határait, akkor most esetleg néhány tízezer tényleges politikai menekült lenne Európában.

A migrációval összefüggésben Orbán Viktor úgy véli, 2016 döntő kérdése, hogy rájönnek-e végre Európában: nem elég lassítani, hanem meg kell állítani a bevándorlást. A szilveszteri németországi molesztálások esete szerinte jól példázza, hogy a liberalizmus mostani formájában szembefordult a szabadsággal, és miután „dogmákká merevítenek bizonyos elveket”, az rosszat tesz a szólásszabadságnak.

Orbán Viktor a magyarországi helyzetet értékelve elmondta, egyre inkább abba az irányba haladunk, hogy mindenki úgy érezheti: a munkájának, erőfeszítéseinek van értelme, és minden évben léphet egyet előre. – Ez idén is így lesz – ígérte meg a kormányfő, aki az intézkedések közül kiemelte az adócsökkentést, a minimálbér-emelést és az otthonteremtési programot.

Hirdetés

Kiemelt

LUGASA kőszerű kecske

Az idén 76 éves Rieger Tibor azt tartja magáról, verbálisan kissé nehezebben kommunikál, kővel, fémmel, fával pontosabban fejezi ki magát.

Poszt-trauma

Gyurcsány anyósa jelentett

Most meg kéne lepődnünk?

Az albánok beárazták Thomas Dollt

Nem dicsérhetjük a magyar futballistákat sem, méltatlan volt a Fradi-mezhez a szerdai produkció.

11 éves gyereket fejeztek le az USA támogatottjai

Nem az ISIS tette.

Fel kéne fogni: nem fognak integrálódni!

A liberális sajtónak még nem esett le.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!