2016. augusztus 25., csütörtök, Lajos, Patrícia napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/orban-viktor-az-eu-csucsrol-szamolt-az-orszaggyulesben-401146/

Orbán Viktor: a kötelező kvóta elhárítása a legfontosabb feladat

MTI
A kötelező betelepítési kvóta elhárítását nevezte meg a következő időszak legfontosabb feladatának Orbán Viktor kormányfő hétfőn, napirend előtt a parlamentben, ahol beszámolt a múlt hétvégi európai uniós csúcstalálkozóról. A miniszterelnök bejelentette: a kormány szerdai ülésén alakítja ki az álláspontját arról, hogyan verje vissza a kötelező betelepítési kvótarendszerről szóló brüsszeli tervet.

Orbán Viktor szavai szerint a britek javaslatai közül a három legjelentősebb: az Európai Unió versenyképességének javítása, a minél kisebb bürokrácia fenntartása, illetve a nemzeti parlamentek szerepének növelése. A miniszterelnök szerint ez az egyik legfontosabb kérdés hiszen Brüsszelre jellemző a „lopakodó jogkör elvonás”.

A legnagyobb érdeklődést a szociális ellátások brit rendszerével kapcsolatos kérdések váltották ki, és – mint mondta – fontos EU-s, közép-európai, azon belül magyar érdekeket kellett megvédeni.

A miniszterelnök hangsúlyozta, a visegrádi négyek országainak közös fellépése eredményeképpen sikerült megvédeni azt az elvet, hogy a szabad munkavállalás továbbra is az unió egész területére és annak minden polgárára kiterjed.

Sikerült megvédeni, hogy a Nagy-Britanniában járulékot fizetők szociális ellátását ne érintsék: „aki fizet valamilyen szociális ellátásért (…), annak jár továbbra is, ami eddig” – fejtette ki a kormányfő.

Az igazi vita a járulékot nem fizető harmadik országbeliek ellátása körül volt – folytatta Orbán Viktor, ismertetve: ezeket sem lehet elvenni, csak megfelelő indoklás és külön döntés után egy ideig felfüggeszteni.

Kijelentette: azokat a juttatásokat is sikerült megvédeni, amelyekért egyébként járulék alapon nem fizettek az Egyesült Királyságban dolgozó munkavállalók.

Az igazi vita a járulékot nem fizető harmadik országbeliek ellátása körül volt. Ezeket sem lehet elvenni, csak megfelelő indoklás és külön döntés után egy ideig felfüggeszteni – ismertette.

A miniszterelnök fontos eredménynek nevezte, hogy a tervezett módosítások nem vonatkoznak az ingázókra.

A gyermekek után járó támogatások ügyében azt közölte: ezeket szintén nem lehet elvenni, de ha a gyermek nem a munkavégzés helyén, vagyis nem Nagy-Britanniában él, akkor az utána járó támogatást indexálni lehet, így a juttatást annak az országnak a létfenntartási költségéhez igazítják majd, ahol a gyermek tartózkodik. Az adatok szerint Magyarország esetében körülbelül 220 ilyen érintett van – tájékoztatott.

az elért eredményekhez kellettek a visegrádi országok

Orbán Viktor miniszterelnök értékelése szerint a múlt heti európai uniós csúcson elért eredményeket Magyarország nem lett volna képes elérni Szlovákia, Csehország és Lengyelország nélkül.

A kormányfő kijelentette: „a magyar virtus” nem lett volna elegendő az elért eredményekhez, ahhoz az is kellett, hogy Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország kormánya végig közös álláspontot képviselt. Ezért köszönetet mondott a szlovák, a lengyel és a cseh kabinetnek.

Annyit változtattak az EU-n, amennyit szerződésmódosítás nélkül lehet, most már a britek döntenek arról, hogy tagok maradnak-e – mondta Orbán Viktor, hozzátéve: Magyarország megtiszteltetésnek érzi, hogy Nagy-Britanniával egy közösségben van, és örülne, ha az Egyesült Királyság az EU-ban maradna.

azokat az elveket fogadták el, amiket a magyar kormány képviselt

Orbán Viktor miniszterelnök szerint migrációs kérdésekben azokat az elveket fogadták el és azokat a teendőket jelölték meg a pénteken zárult uniós csúcson, amiket a magyar kormány eddig is képviselt.

A kormányfő hétfőn az Országgyűlésben napirend előtt kiemelte: először fogadták el a magyar megközelítést egész Európára nézve, és mondták ki, hogy elsődleges feladat, a migránsokat meg kell állítani.

Mint mondta: világossá tették, hogy a külső határokat meg kell védeni, amely korábban másodlagos volt más menekültügyi és humanitárius szempontokhoz képest. Azt is világossá tették, hogy Schengent mindenkinek száz százalékosan be kell tartania – mondta Orbán Viktor, aki szerint az unió politikai értelemben ott van, ahol egy évvel ezelőtt kellett volna lennie. Megjegyezte: a balkáni útvonal országai, beleértve Ausztriát is, a józan ész útjára léptek.

„Akárhogy is variálják, színezik, magyarázzák”, valójában az uniós csúcson azokat az elveket fogadták el, és azokat a teendőket jelölték meg, amelyeket a magyar kormány eddig is képviselt a migráció kérdésében – állapította meg.

Ebből – mondta – azt következik, hogy „a déli határaink megvédése lehetségessé vált”, sőt ha az osztrákok és a balkáni útvonalon elhelyezkedő államok tartják a szavukat, akkor Magyarország déli határait könnyebb lesz megvédeni. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ez nem lesz könnyű, a fizikai akadályokat meg kell erősíteni, „az sem lehetetlen, hogy ki kell őket terjeszteni”, amiről még nem döntött a kormány, de felkészült erre az eshetőségre.

a kötelező betelepítés tervét vissza kell verni

A kormány szerdai ülésén alakítja ki az álláspontját arról, hogyan verje vissza a kötelező betelepítési kvótarendszerről szóló brüsszeli tervet – jelentette be Orbán Viktor az Országgyűlésben.

A kormányfő szerint a március elején esedékes EU-csúcs tétje, hogy a miniszterelnökök áldásukat adják-e egy olyan kötelező betelepítési kvótarendszerre, amely beépülve az uniós jogrendbe, folyamatosan, mintegy menekültügyi mechanizmusként, állandóan beszállítaná Magyarországra azokat a migránsokat, akiket Magyarország nem akar beengedni és a déli határoknál fel is tartóztat.

Orbán Viktor az idei év komoly veszélyének azt tartja, hogy „Nyugaton a helyzet egyre nehezebb lesz”, szerinte Magyarországon és a visegrádi együttműködés másik három országán, Szlovákián, Csehországon és Lengyelországon óriási a nyomás.

Ennek tárgya az – folytatta -, hogy sikerül-e „legyömöszölni a közép-európai országok torkán” egy olyan új EU-s migránsrendszert, amely feljogosítaná az uniót arra, hogy az egyes tagállamok által befogadott migránsokat kötelező erővel szétosszák a többi ország között.

a „brüsszeli támadás” kivédése a legfontosabb feladat a következő hetekben és hónapokban


Orbán Viktor közölte: a magyar kormány szerdai ülésén értékeli a helyzetet, és alakítja ki az álláspontját arról, hogyan kísérelje meg visszaverni azt a „brüsszeli kísérletet, hogy egy brüsszeli szabályrendszer segítségével, folyamatosan, éveken keresztül, beláthatatlan nagyságrendben olyanokat költöztessenek, telepítsenek be Magyarországra, akikkel nem kívánunk együtt élni”.

Emlékeztetett egyúttal arra, hogy az EU korábban már hozott egy egyedi döntést 160 ezer migráns betelepítéséről, Magyarország – Szlovákiához hasonlóan – azt sem fogadta el, pert indított, és azt akarja, hogy a bíróság mondja ki: „ezt a kötelezettséget jogszerűtlenül tették Magyarország nyakába”.

A tavalyi évet a bevándorlás szempontjából értékelve Orbán Viktor úgy fogalmazott: 2015 nehéz év volt az egész EU-nak, hiszen „milliós nagyságrendben, ellenőrzés nélkül, azonosítatlan és ismeretlen néptömegek jelentek meg a kontinens és Magyarország déli határainál”. A magyar válasz az „ellenőrzés, azonosítás, megállítás és visszafordítás” volt, ahogyan azt a schengeni szerződés előírja – mondta.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ez nem lesz könnyű, a fizikai akadályokat meg kell erősíteni, „az sem lehetetlen, hogy ki kell őket terjeszteni”, amiről még nem döntött a kormány, de felkészült erre az eshetőségre.

Pártok reakciói

Fidesz – Kósa Lajos frakcióvezető szerint az uniós tagság nem csupán elvont értékeket jelent Magyarország számára, hanem „direkt” nemzetpolitikai érdeket. Rámutatott: ha nem lenne unió, nem lehetett volna a kettős állampolgárság intézményét bevezetni, ez az uniós keretrendszer nélkül Magyarország számára elérhetetlen lett volna.

KDNP – Harrach Péter frakcióvezető: Európa határainak védelme és a schengeni megállapodás betartása reményt keltett, hogy a migrációs veszély csökkenni fog, de a betelepítési szándék ezt a reményt „eltüntette”.

MSZP – Tóbiás József elnök – frakcióvezető szomorúnak tartotta, hogy a kormányzati kommunikáció győzelmi, jelentésekről adott hírt, holott ma kevesebb jog és kevesebb pénz illeti meg a magyar állampolgárokat Európában, mint eddig.

LMP – Schiffer András társelnök-frakcióvezető szerint a tőke Európája helyett az emberek Európájáról kellene beszélni, s ennek szerinte ellentmond a brit megállapodás. Értékelése szerint ha az európaiak biztonságáról, jólétéről, szociális ellátásáról van szó, akkor az EU nem működik, viszont amikor a bankok érdekeiről van szó, akkor hatékonyak az unió intézményei.

JobbikVona Gábor elnök-frakcióvezető nem tartja elégségesnek azt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök azt mondja, elutasítja a kvótát. Vona Gábor ismét szorgalmazta, teremtsék meg annak lehetőségét, hogy népszavazást lehessen tartani a menekültek elosztásáról szóló európai uniós kvótáról.

Orbán Viktor: kormány elismeri és támogatja azokat, akik külföldön vállalnak munkát

A kormány elismeri és támogatja azokat, akik külföldön vállalnak munkát – mondta Orbán Viktor hétfőn az Országgyűlésben a parlamenti frakciók vezetőinek felszólalásaira reagálva.

A kormányfő értékelése szerint az ellenzék rendszeresen megtámadja és negatív színben tünteti fel azokat a magyarokat, akik külföldön vállalnak munkát.

Orbán Viktor – miután napirend előtt beszámolt a múlt heti uniós csúcstalálkozóról, majd meghallgatta a frakcióvezetők reakcióját – visszautasította a külföldi munkavállalásra vonatkozó kritikákat, rámutatva: különböző emberek különböző okokból döntenek így és ebbéli jogukat nem helyes elvitatni.

Azt kellene inkább mondani – folytatta, hogy „nagyra becsüljük őket, hogy van bennük bátorság, elszántság meg kraft”. Megjegyezte: az érintettek lassan több mint 2 milliárd euró értékben hazaküldik jövedelmük tekintélyes részét. A kormány elismeréssel adózik azoknak, akik kockázatot vállalva Magyarországon kívül is megpróbálnak tenni családjuk boldogulása érdekében – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Orbán Viktor megköszönte a KDNP és a Fidesz támogató hozzászólásait, az MSZP-nek viszont azt javasolta, hogy a brit népszavazás témakörében egyeztessen az európai szocialistákkal is, akik majd elmondják, hogyan kell értelmezni a megállapodást. „Ők nem lesznek ilyen udvariasak a tárgyi tévedésekkel szemben, mint ahogy mi vagyunk” – mondta Tóbiás Józsefnek címezve.

A bevándorlást érintő MSZP-s felvetésekre Orbán Viktor úgy reagált: ha a szocialisták lettek volna kormányon az elmúlt másfél évben, akkor ma több százezer beazonosítatlan, ismeretlen, közvetlen veszélyt jelentő idegen tartózkodna Magyarországon. „Ha a szocialisták politikáját fogadta volna meg a magyar kormányzat, akkor Magyarország ugyanolyan mértékig lenne kitéve a terrorveszélynek, mint ahogy Párizs ki volt téve és Magyarországon a nők ugyanúgy ki lennének téve a veszélynek, mint Köln városában voltak szilveszter éjszakáján” – hangoztatta Orbán Viktor.

Az EU-n belüli szakadást komoly kérdésnek ítélte és azt kérte Tóbiás Józseftől, hogy beszéljen a francia szocialistákkal erről, mert ők az első képviselői ennek a koncepciónak.

A kormányfő az LMP-s Schiffer Andrásnak azt felelte: a „politikai diszlexiával” nem tud mit kezdeni, a zárónyilatkozatot el kell olvasni, s ha azt valaki nem tudja értelmezni, akkor azon nem tud segíteni.

„Mielőtt a tudással arányban nem álló bátorsággal nyilatkoznak erről”, próbálják megérteni, mi van oda leírva – javasolta, kifejtve: világosan rögzítették a szövegekben, hogy Szlovákia és Magyarország folyamatosan ellenzi a 160 ezres kvótát. Ezt Martin Schulz, az Európai Parlament szocialista elnöke is megerősítette nyilatkozatában – hívta fel a figyelmet.

A miniszterelnök kitért arra, hogy a szabadkereskedelmi egyezményről lesz mód szavazni a parlamentben, az alapszerződés módosítását pedig időszerűnek tartja, de ezt Magyarország egyedül nem tudja elérni.

Orbán Viktor a jobbikos Vona Gábor felvetéseire reagálva közölte: a megállapodással értékelése szerint távolabb került az Európai Egyesült Államok koncepciója, ugyanakkor az új migrációs szabályozás közelebb hozza azt. Elvi okunk is van arra, hogy ne támogassuk, túl azon, hogy konkrétan káros lenne Magyarország számára – emelte ki.

Kitért arra is, hogy a külföldön élő magyarok választójogát nem éri sérelem, ők a pontosan lefektetett szabályok szerint élhetnek szavazati jogukkal.

A határvédelemre vonatkozóan a miniszterelnök azt mondta: voltak olyan javaslataik és döntéseik, amelyeket a Jobbik támogatott – s ezt köszönik -, ugyanakkor voltak olyan javaslatok – különösen a hadsereg bevetése -, amit a Jobbik nem támogatott. Jelezte: ezt sajnálatosnak tartják és arra kérik az ellenzéki pártot, vizsgálja felül az álláspontját.

Hirdetés

Fizetett politikai hirdetés

Kiemelt

Csökkenőben az ország pénzpiaci kitettsége

A modern pénzügyi rendszerben történő eladósodás valós természetének modellezésére csak a 2010 utáni kormányváltáskor került sor.

Poszt-trauma

Tombol a kettős mérce: már a fehér is fekete

A liberálisok megmutatták, hogyan kell fából vaskarikát csinálni.

Bayer feltámasztotta az SZDSZ-t

De nyugi, csak egy pillanatra!

Mire tanít bennünket a 444.hu?

Erkölcs, etika, emberség.

Liberális recept: késhegynyi aljasság, csipetnyi kettős mérce

A meztelen Trump nem verte ki a biztosítékot, a bikinis Hillary miatt viszont volt nyafogás rendesen.

Hirdetés

Fizetett politikai hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!