2017. november 18., szombat, Jenő napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/orban-viktor-az-elmult-evek-nagy-nyertesei-csaladok-es-az-iskolak-2160646/

Orbán Viktor: Az elmúlt évek nagy nyertesei a családok és az iskolák

Jövőre 552 milliárd forinttal többet fordít a kabinet oktatásra, mint 2010-ben
Orbán Viktor miniszterelnök tegnap Pécsen a magyar felsőoktatás napján korunk legégetőbb kérdésének nevezte a magyar fiatalok jövőjét. Hozzátette: jövőre már – ahogy egy európai középállamhoz méltó – 552 milliárd forinttal többet fordít a kabinet oktatásra. Palkovics László egy tegnap reggeli budapesti sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy a felsőoktatás területén is számos fejlesztés várható, az egyetemek és a főiskolák számláin jelenleg összesen 280 milliárd forint forrás található.

Soha nem jutott még annyi gyermek ingyenes tankönyvhöz és étkezéshez, mint az idén – mondta Orbán Viktor miniszterelnök tegnap Pécsen, hangsúlyozva: a családok és az iskolák az elmúlt évek nagy nyertesei. A magyar felsőoktatás napján, a pécsi egyetem alapításának 650. évfordulója alkalmából rendezett díszünnepségen a kormányfő arról is beszélt, hogy jövőre már – ahogy egy európai középállamhoz méltó – 552 milliárd forinttal többet fordít a kabinet oktatásra, mint 2010-ben. Hozzátette: a kormány új iskolafejlesztési programot indított, amellyel több mint félezer intézményben kezdődik fejlesztés. Az idei felsőoktatási tanévben országszerte több mint 250 ezer hallgató vesz majd részt – mondta Orbán Viktor, aki korunk legégetőbb kérdésének nevezte a magyar fiatalok jövőjét.

„Korunk legégetőbb kérdése a magyar fiatalok jövője”

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

„Korunk legégetőbb kérdése a magyar fiatalok jövője”

A miniszterelnök hangsúlyozta: amilyen jövőt választanak a diákok maguknak, az lesz Magyarország és Európa jövője is.
A pécsi egyetem ennek a közép-európai szellemiségnek a hordozója – jegyezte meg a miniszterelnök. Az intézménynek a Modern városok program keretében megvalósuló, 24 milliárd forint értékű fejlesztésére is kitérve azt mondta: a több mint 20 ezer hallgatóval, mintegy 1500 fős oktatói gárdával és 56 milliárd forint költségvetéssel rendelkező egyetem megfelel a felsőoktatással szemben támasztott azon elvárásnak, hogy a használható tudás mellett szilárd erkölcsi alapállást és önálló világlátást adjon a hallgatóknak. Mint felidézte, januárban a felsőoktatási dolgozók béremelése a második ütemhez ért, és jövőre is lesz folytatás, ami 2016 és 2018 között összesen 27 százalékos emelést jelent; 2020-ra pedig a jelenleginél húszezerrel több kutatót terveznek képezni.

Palkovics László oktatási államtitkár egy tegnap reggeli budapesti sajtó­tájékoztatón beszélt arról, hogy a most induló tanévben mindenki arra tud koncentrálni, ami a feladata: a diákok arra, hogy tanuljanak, a tanárok arra, hogy tanítsanak, az iskolafenntartók pedig a feltételek biztosítására. A felsőoktatás napja alkalmából az államtitkár elmondta, a felsőoktatás területén is számos fejlesztés várható, az egyetemek, főiskolák számláin jelenleg 280 mil­liárd forint forrás található.

Hirdetés

Kiemelt

Anyagilag is megbecsülik a szociális ágazat dolgozóit

Egy idősek bentlakásos intézményé­ben egy ápoló 27 éves munkaviszonnyal 2013-ban még 166 800 forintot keresett, addig 2018. november elsejétől pedig már 311 780 forintot fog keresni.

Poszt-trauma

Ujhelyi nagyon meglepődhetett a kérdésére kapott válaszon
Ötven ostoba

A Ferencvárosi Torna Club most ­en­nyinél tart. Sok? Kevés?

A hitelesség és a HVG

Aki keveset gondolkodik...

Agymenés a’la Bokros

A MoMa ura már további három Orbán-ciklust is elképzelhetőnek tart!

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!