2016. július 28., csütörtök, Szabolcs napja
Belföld, Poszt-trauma
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/orban-takarodj-kossuth-dijjal-464497/

„Orbán-takarodj!” Kossuth-díjjal

Kossuth-díjával tüntetett tegnap Nemes Jeles László, a Saul fia rendezője a Parlamentnél, és a demonstrálók között volt Röhrig Géza a film főszereplője is. Meglepődtem volna, ha a friss Kossuth-díjasok mondjuk a Jobbik megemlékezésére sietnek a parlamenti díjátadóról, és Vona Gáborral közösen megtekintik a Lovasíjászt. De hogy részt vettek egy kormányellenes pedagógustüntetésen, azon abszolút nem csodálkozom.

Elképzelhető, hogy a film alkotói Párizsból vagy New Yorkból is tarthatatlannak gondolják a KLIK működését, esetleg valamelyik kísérleti tankönyvvel van problémájuk, aggódnak a tanárok adminisztratív terheinek növekedése miatt, vagy keveslik a pedagógiai asszisztensek fizetését. Persze ne legyünk naivak, a filmesek nyilatkozataiból eddig is teljesen világos volt, hogy nem fognak „Nem leszünk gyarmat!”-molinóval menetelni a Békemenet élén, még Röhrig rövid fideszes múltja ellenére sem.

Nincs azzal semmi probléma, hogy az állami finanszírozású filmjükért kapott állami kitüntetéssel a hónuk alatt rögtön kimentek egy kormányellenes megmozdulásra. Elvégre nem azért díjazták őket, hogy innentől kezdve csak promóciós filmeket készítsenek a Panchó Arénáról. Megjelenésükkel pedig legalább tisztázták magukat a Fideszt gyűlölő liberális értelmiség előtt, amiért kezet fogtak azzal a miniszterelnökkel is, akit később a Parlament előtti iskolázott tömeg arra kért, hogy szíveskedjen takarodni.

És ha már Nemes Jelesék is ott voltak a Kossuth téren, szépen azonos ideológiai síkra is kerültek a színpad melletti „Lóf.szt” feliratú transzparenssel és a hatalom által éppen brutálisan elnyomott, lánglelkű ifjúszoci Pukli igazgató úrral, aki a demokráciából csúfot űző kormány miatt általános sztrájkot hirdetett Magyarországon.

Szóval tessék csak bátran tüntetni, nincs itt semmi szégyellni való! Nemes Jeles mondott már annyi megosztót interjúiban, hogy számomra már az Oscar előtt világos volt: nem ő lesz az az értelmiségi, akinek szavára elnémulnak a gyűlölködő internetes kommentelők, vagy magyargárdisták újítják fel az ózdi cigánysort. De ez nem baj. Csupán az a probléma, hogy nehéz mit kezdeni azokkal a nyilatkozataival, amelyek szerint neki a Golden Globe-díj után Orbán Viktor nem gratulált, vagy hogy „Úgy látom, a magyar társadalom empatikus képessége nem túl fejlett és nem dolgozzuk fel a történelmi traumáinkat, amelyek itt élnek velünk.”

Nem könnyű egy olyan emberrel zöldágra vergődni, aki feltétlen össznemzeti múlttal való szembenézést és kötelező közös lelkesedést vár a saját filmje miatt, és burkoltan antiszemitizmussal vádolja a művészetét kritizáló németeket, franciákat, osztrákokat, közben meg arról beszél, hogy mi magyarok nem nézünk szembe a bűneinkkel.

Közben ő, az ünnepelt Oscar-díjas rendező, akinek filmje nézettségi rekordot döntött a magyar mozikban, folyamatosan egy markolóval mélyíti a bal és jobboldal közti szakadékot.

Utólag különösen érdekes Röhrig Géza Oscar utáni sajtótájékoztatón mondott gondolata is, miszerint a színész reméli, hogy lesz egy olyan rendszerváltás után született miniszterelnök, aki nem ideológiából gondolkodik, és hogy el kéne már felejteni a „mi és ők” retorikát.

Biztos eszükbe jutott ez a mondat a tüntetésen is, amikor felhangzott az „Orbán, takarodj!”

Hirdetés

Kiemelt

Bakondi György: újabb migránsok követelik a befogadóállomás megnyitását

Hozzátette: a tetőre mászók összevagdosták az alkarjukat és a mellkasukat, pszichológiai ellátásban is részesülnek majd. Közben véget értek a tiltakozások.

Poszt-trauma

Csak, hogy a bajor belügyminiszter is megértse

„Nem fogtok nyugodtan aludni a házaitokban”.

Kapocs Nizza és München között: csemege összeesküvés elmélethez

Egy német újságíró mind a két helyszínen videón rögzítette a véres eseményeket.

Gyurcsány anyósa jelentett

Most meg kéne lepődnünk?

Az albánok beárazták Thomas Dollt

Nem dicsérhetjük a magyar futballistákat sem, méltatlan volt a Fradi-mezhez a szerdai produkció.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!