2017. augusztus 19., szombat, Huba napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/olcsobb-lesz-az-iskolakezdes-2068480/

Olcsóbb lesz az iskolakezdés

Sokat jelent az iskoláskorú gyerekek családjának, hogy ebben a tanévben már több mint egymillió diák ingyen kapja meg a tankönyveket. Így már „csak” az isko­laszerek beszerzése jelent nagyobb kiadást: egy tanszercsomag gyerekenként idén általában 10-20 ezer forintba kerül, és iskolatáskára is el lehet költeni még egyszer ennyit.

Amióta polgári kormánya van hazánknak, egyre kevesebbet kell költeniük a családoknak az iskolakezdésre. A három- vagy többgyermekes családokban a gyerekek már korábban is ingyen jutottak a tankönyvekhez, így közel 50 ezer forintot is megtakaríthattak tanévenként, mert a könyvcsomagok átlagosan 10-12 ezer forintba kerülnek, a nagyobbaknál a nyelvkönyvek miatt akár 16 ezer forintba is. A szeptemberben kezdődő tanévtől viszont már nemcsak az alsó tagozatos diákoknak, hanem az 5–9. osztályos tanulóknak sem kell fizetniük a tankönyvekért, és a juttatás független a családban nevelt gyermekek számától. Az intézkedés több mint egymillió gyereket érint.

A tankönyvcsomagokon kívül iskolaszerekre is szükségük van a diákoknak. Hogy melyik osztályban mit kell megvenniük a szülőknek, arról általában már a tanév végén tájékoztatást adnak a pedagógusok. Informá­cióink szerint idén 10-20 ezer forintba kerülhetnek az iskolaszerek gyerekenként, iskolatáskára 10-15 ezer forintot is elkölthet a szülő. A legnépszerűbbek most is azok, amelyekhez ugyanolyan dizájnnal tolltartót is lehet kapni. Persze az árat jelentősen befolyásolja, hogy hol és milyen minőségű terméket vásárolnak a szülők.

A pedagógusok viszont sok esetben felhívják a családok figyelmét arra, hogy a tapasztalatok alapján érdemes a jobb minőségű tollat, füzetet, egyebet megvenni, mert egyrészt tartósabbak, másrészt jobban lehet velük dolgozni, ami a tanulás során nem mindegy. A minő­ségi és az ergonómiai szempontok mellett természetesen a gyerekek igényeit is igyekeznek figyelembe venni a szülők. Az iskolaszerek közül idén is az állatosak és a mesefigurásak a legkelendőbbek.

Jellemzően még mindig a boltban szerzik be a családok az iskolaszereket, de egyre népszerűbb az online vásárlás is, amely több termék esetében költségtakarékos is lehet. A nagyáruházakban a szülők és a gyerekek maguk válogatják össze az iskolaszereket. A kisebb boltokban arra is van lehetőség, hogy a szülő reggel be­adja a tanszerek listáját, amelyet az iskolától kapott, este pedig már csak át kell vennie az összeállított csomagot. Általában nem szoktak felárat felszá­molni ezért a kényelmi szolgáltatásért, és sok helyen még arra is figyelnek az eladók, hogy ár-érték arányban jól járjon a vásárló.

Forrás: Havran Zoltán

Vásárláskor a legtöbb szülő a minőség mellett a gyerekek igényeit is igyekszik szem előtt tartani

A tapasztalatok szerint már sokan elkezdték az iskolaszerek beszerzését, de az igazi rohamra a hónap végén lehet majd számítani, amikor a szülők előre megkapják a szeptemberi családi pótlékot.

Támogatás kérhető

Idén is igényelhető a munkáltatóknál iskolakezdési támogatás, amely a bruttó minimálbér 30 százalékának erejéig adható; ez az összeg idén 38 295 forint. A támogatás – amelyet nem készpénzben vagy bánki átutalás formájában, hanem utalványban kapnak a szülők – évente egyszeri alkalommal kérhető, és mindkét szülő igényelheti. Ezt szigorúan csak az általános és középiskolás gyerekek számára szükséges taneszközök, tankönyvek és ruhák vásárlására lehet felhasználni. A támogatás feltétele, hogy a szülő családi pótlékra legyen jogosult.

 

Kiemelt

Kiütés Debrecenben

Először nyert a Debrecen a labdarúgó NB I-ben: két döntetlen és három vereség után pénteken a 6. fordulóban 4-1-re legyőzte a Vasast.

Poszt-trauma

Barcelonában imádták a migránsokat

„Fogadjuk be őket most!”

Méghogy nincs összefüggés a migráció és a terrorizmus között?

Mi ez, ha nem egy újabb bizonyíték?

Gyurcsány pokolian megsértődött

Bástya elvtársat már meg sem akarják gyilkolni?

Vágó: Császy és Tátrai is becsületes, derék ember

Nem baj, hogy a Kúria teljesen másképp döntött.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!