2017. december 12., kedd, Gabriella napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/oknyomozokat-fizet-soros-gyorgy-2465008/

Oknyomozókat is fizet Soros György

Jelentős hálózat terjeszti a kormányellenes üzeneteket

Soros György árnyéka vetül a magát függetlennek nevező magyar oknyomozó újságírásra, amelynek egyik zászlóshajója az offshore-ügyekről árulkodó Panama- és Paradicsom-iratok feldolgozásában részt vevő Direkt36.

A 2014-ben valamivel több mint hárommillió forintos támogatással induló portált 2015-ben már majdnem 42 millió, tavaly pedig több mint 87 millió forinttal tömték ki a zömmel Soroshoz köthető nemzetközi szervezetek. A Nyílt Társadalom Alapítványok (OSF) hálózata mellett a szponzorok közé tartozik a Rockefeller Alapítvány s a látszólag független Internews, amelyet véletlenül épp egy volt OSF-es vezet.

A Direkt36 mögött ugyanakkor az a Richard E. Field is feltűnik finanszírozóként, akit – egyebek mellett – egy CEU-s disszertáció az LMP külföldi támogatói közé sorol. Az ő érdekeltségébe tartozik a kormányt angolul és magyarul egyaránt ekéző The Budapest Beacon című hírportál. Ez utóbbi mértéktartására jellemző például az, hogy a terrorizmussal vádolt Ahmed H. nevével összeforrt 2015. szeptember 16-i röszkei zavargás után bocsánatkérésre szólították fel Orbán Viktor miniszterelnököt, amiért „a magyar készenléti rendőrség és rohamcsapatok védtelen szír és más nemzetiségű menekültekre támadtak ok és figyelmeztetés nélkül”.

A The Budapest Beacon ugyanolyan nagyvonalúan siklott át afölött, hogy a valóságban a migránsok támadtak a rendőrökre, és többüket meg is sebesítették, mint a Direkt36 „nagy testvére”, a Soros-féle Nyílt Társadalom Alapítványok hálózata által támogatott Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Konzorciuma afelett, hogy a Panama-papírokban nemcsak jobboldali politikusokról és vállalkozókról, hanem éppen Soros Györgyről is találhatók kompromittáló adatok.

Fotó: Kurucz Árpád

A magukat függetlennek nevezők szerint védtelen menekültekre támadt a rendőrség 2015 őszén

A Direkt36 csapatát egyébként zömmel az Origót még annak liberális korszakában erősítő újságírók alkotják, akik közül egyesek megfordultak az Indexnél, a Vs.hu-nál vagy az RTL Klubnál is. Ezek után nincs túl nagy jelentősége annak, hogy a kiadó gazdasági beszámolóiban nem részletezik a fent említett több tíz milliós összegek forrását, az viszont figyelemre méltó, hogy hazai támogatót egyáltalán nem tudnak felmutatni.

Fontos kiemelni, hogy a kormányellenes üzenetek terjesztését nemcsak Soros pénze, hanem a hálózatosodás is segíti: a Direkt36 szorosan együttműködik a Transparency International magyarországi „leányvállalatával” és a 444.hu-val (jegyezzük meg: előbbit bőkezűen támogatja az OSF, utóbbinak pedig egy Soroshoz köthető befektetési alap a kisebbségi tulajdonosa). Közösen, az Internewstól erre a célra rendelt milliókból elindítottak egy portált, a Vagyonnyilatkozat.hu-t, hogy ott aztán „leleplezzék a fideszes mutyikat”. Munkájuk nem tűnik túl eredményesnek, arról ugyanis nincs információnk, hogy bármelyik cikkük nyomán rendőrségi-ügyészségi vizsgálat indult volna.

Hasonló összefonódás van a Kettős Mérce és a Közélet Iskolája között is, ami azért is érdemel említést, mert a mércések büszkén hirdetik, hogy függetlenségük zálogaként kizárólag olvasóik támogatásából tartják fenn magukat. Ez részben igaz, részben nem.

Részt vesznek ugyanis egy projektben a Közélet Iskolájával: Feketemosó címmel adnak ki egy, a tematika láttán vélhetően a cigányság körében terjesztett politikai mozgósítást célzó lapot, amelyet nem egyszerű polgárok, hanem Soros alapítványa finanszíroz.

Pintér Sándor ismerteti a jelentést

Információink szerint jövő kedden zárt ajtók mögött hallgatja meg az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága Pintér Sándor belügyminisztert, aki a Soros-hálózat magyarországi működésével összefüggő titkosszolgálati vizsgálatok eredményeiről tájékoztatja majd a testületet. Mivel az Információs Hivatal felügyelete a Miniszterelnökséget vezető Lázár János hatáskörébe tartozik, a bizottság őt is meg fogja hallgatni, az viszont még kérdéses, hogy a miniszter mikor tesz jelentést.

 

Kiemelt

Izrael fővárosa Jeruzsálem

Először tekintsünk a nemzetközi, liberális érdekekre, melyek már köszönőviszonyban sincsenek a klasszikus szabadelvű értékekkel, ahogyan azokat anno a magyar reformkor nagyjai is vallották.

Poszt-trauma

Havas tanár úr és a sötét árnyak

Itt a legújabb zaklatási ügy!

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!