2017. november 23., csütörtök, Kelemen, Klementína napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/offshore-ceg-dk-alelnoke-korul-2205145/

Offshore cég a DK alelnöke körül

A választások idején újra hasznos lehet Oláh Lajos testvérének vállalkozása
Tavaly január óta a DK alelnöke, Oláh Lajos testvére a vezetője egy svájci–angol hátterű adóoptimalizáló cégnek. A 2008-ban alapított Cheeragon Ltd. a 2010-es kormányváltás óta vegetált, ám a választások közeledtével újra hasznos lehet – értesült a PestiSrácok. Oláh a portálnak tagadta, hogy a cégnek bármi köze lenne a DK-hoz vagy az MSZP-hez.

Lobbipénzeket, titokzatos párttámogatásokat és MSZP-s potentátok energetikai ügyleteiből befolyt nyereségét „nyelhette el” 2011 előtt az a svájci–angol offshore cég, a Cheeragon Ltd. amelynek többségi tulajdonosa 2016 januárja óta Oláh Lajos, a DK alelnöke, országgyűlési képviselője testvére – írta a PestiSrácok.hu. A portál forrásai szerint alappal feltételezhető, hogy Oláh Alekszandr László csupán stróman, és rajta keresztül valójában politikus bátyja irányíthatja a társaságot, aki nem mellékesen Gyurcsány Ferenc hűséges embere.

Mint a PestiSrácok.hu közölte, a Chee­ragont 2008-ban hozták létre adóoptimalizálásban utazó svájci „szakemberek”. Szocialistákhoz közeli forrásaik szerint a társaságnak akkoriban – tehát 2008-tól, még a Gyurcsány-érában – szerepe lehetett egyes MSZP-s potentátok pénzügyi manővereiben, energetikai szektorhoz köthető ügyletekben. A cég igazgatóját akkoriban Valentik Csabának hívták. Valentik ismert „adóoptimalizáló” szakember, aki a Heti Válasz szerint „egész vállalatcsoportot működtet Svájcban, hogy kedvében járjon a világ vagyonrejtegetőinek és adótervezési tanácsokat adjon nekik”.

A volt MSZP-s képviselő Gyurcsány hűséges embere

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

A volt MSZP-s képviselő Gyurcsány hűséges embere

A Fidesz 2010-es hatalomra kerülése után a svájci–angol cég vegetált – ez szintén azt sejteti, hogy a társaság működése szorosan összekapcsolódott a politikával, és a kormányváltás miatt elapadtak a bevételek. Majd tavaly januárban Oláh Lajos testvérének a nevére került, ő aktivizálta a társaságot, ami arra utalhat, hogy a választás közeledtével újra szükség van a cégre. „A Cheeragon jelenleg az Oláh család révén a DK közvetett érdekszférájába tartozik, s így az sem kizárt, hogy Gyurcsány MSZP-elnöksége idején is az ő vagy valamely bizalmasa tartotta rajta a kezét a cégen” – fogalmazott a portál.

Közölték azt is: a Cheeragon-ügylet mellett említést érdemel, hogy Oláh Lajos felesége korábban egy óbudai óvodában dolgozott óvodatitkárként, ám ezzel részben párhuzamosan tulajdonosa és ügyvezetője volt egy italkereskedéssel foglalkozó, mára végelszámolás alá került kínai–magyar cégnek, az Euro-China Kereskedőház Kft.-nek.

Oláh a portál megkeresésére közölte: felesége tájékoztatása alapján az Euro-China Kft.-nek soha egyetlen forint bevétele sem volt. A svájci–angol „adóoptimalizáló” cégre vonatkozó kérdéseket pedig azzal zárta rövidre, hogy kijelentette: nem volt kapcsolata a vállalkozással, így arra a „butaságra” sem kíván reagálni, hogy annak köze lett volna az MSZP-hez vagy a DK-hoz. „Ha hazudni akar, akkor nyugodtan leírhatja, hogy pártfinanszírozásokhoz volt köze” – fogalmazott Gyurcsány helyettese.

Hirdetés

Kiemelt

Főpróba remek ellenfelekkel

A házigazda Norvégia mellett Oroszország és Dél-Korea lesz a magyar női kézilabda-válogatott ellenfele a ma kezdődő felkészülési tornán.

Poszt-trauma

Vona legújabb fordulata

Mikor füllent a Jobbik elnöke?

Dollármilliókat áldozott a legénység kiképzésére Soros György

Szemináriumok, tanfolyamok, közvélemény-formálás.

Árulkodó kép Kennedyről

Örökkévalóság fekete keretben.

Nemcsak trollkodik, manipulál is a Momentum

Az új SZDSZ és a kocsmai stílus.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!