2017. augusztus 24., csütörtök, Bertalan napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/obudan-epulhet-gulagobeliszk-2067760/

Óbudán épülhet a gulágobeliszk

Jövő télig elkészül a kommunizmus áldozatainak emlékműve

Óbuda egyik központi részén, közel a Duna-parthoz kaphat helyet a kommunista diktatúra áldozatainak emlékműve – értesült a Magyar Idők a Szovjetunióban Volt Magyar Politikai Rabok és Kényszermunkások Szervezete (Szorakész) elnökétől. Menczer Erzsébet elmondta: a fekete márványból készült obeliszket eredetileg a belvárosi Szabadság térre tervezték, ahol a német megszállás áldozatainak emlékművével együtt a huszadik század önkényuralmi rendszereinek el nem évülhető bűneire figyelmeztetett volna.

A Szorakész elnöke jelezte: már minden engedély a birtokukban volt ahhoz, hogy kezdetét vehesse a beruházás, ám az utolsó pillanatban az V. kerületi önkormányzat technikai okokra hivatkozva megtagadta a tulajdonosi hozzájárulást.

Forrás: MTI

Menczer Erzsébet: Figyelemfelkeltés és emlékeztetés a cél

– A meglepő fordulatról tájékoztattam a Gulág Emlékbizottság vezetőjét, Balog Zoltán miniszter urat, akivel úgy döntöttünk, új helyszínt keresünk az emlékműnek – mondta Menczer Erzsébet. A minden szempontból megfelelő és méltó helyszínt a III. kerületben találták meg.

– Nagyon fontos, hogy az obeliszket ne dugjuk el, hiszen a célunk a figyelemfelkeltés és az emlékeztetés.
A holokauszt borzalmai közismertek, ami sajnos a kommunista diktatúra rémtetteiről nem mondható el ennyire egyértelműen, pedig a vörös csillag jegyében is emberek millióit nyomorították vagy ölték meg – hangsúlyozta.

Aztán felidézte, hogy Óbuda a második világháborúig híres volt sváb népességéről, ám ezeket az ártatlan embereket 1945 után magyar szomszédaikkal, barátaikkal egyetemben ezerszámra hurcolták szovjet kényszermunkatáborokba. – A kerület már csak ezért is ideá­lis helyszín az obeliszk számára – tette hozzá.

– Mivel a meglévő engedélyeket a helyszínváltozás miatt meg kell újítani, és új területrendezési terveket kell készíttetni, ismét az origónál vagyunk. Erre tekintettel a legjobb esetben is csak jövő májusban, de sokkal valószínűbb, hogy inkább jövő ősszel avathatjuk fel az emlékművet az idei október 25-e helyett – közölte Menczer Erzsébet, jelezve hogy a beruházás költségeit ugyanakkor mindez nem érinti, az eredeti összegből valósítják meg a tervet.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!