2017. március 24., péntek, Gábor, Karina napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/nogradi-varjuk-meg-100-napot-utana-biralhatjuk-trump-ot-1419757/

Nógrádi: várjuk meg a 100 napot, utána bírálhatjuk Trump-ot

hirado.hu
Az egyik Adolf Hitler elleni merénylet túlélője, Ewald-Heinrich von Kleist-Schmenzin célja 1963-ben a müncheni biztonságpolitikai konferencia létrehozásával az volt, hogy létrejöjjön egy olyan nemzetközi fórum, melynek a végén nem kell zárónyilatkozatot elfogadni és kerüljék el a háborút – jelentette ki Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

A konferencia 50 emberrel indul, ma 500 résztvevője van. Mindenki ott van, aki számít. Miért nem megy el Vlagyimir Putyin orosz elnök? Mert nem megy el Donald Trump amerikai elnök. A német kormány fele ott van, ott van Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, James Mattis, az amerikai védelmi miniszter, John McCain amerikai szenátor, 47 külügyminiszter, 60 védelmi miniszter, 30 állam- és kormányfő, Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, a legfontosabb gazdasági szereplők a világban – sorolta a neveket Nógrádi György.

Eljött Petro Porosenko ukrán elnök, aki hagyományosan attól fél, hogy miután Hillary Clinton elnökjelöltségét támogatták, Donald Trump most egyszerűen átnéz rajtuk, és az oroszokkal megállapodik. A megnyitót egyébként James Mattis amerikai és Ursula von der Leyer német védelmi miniszter tartja, és holnap beszédet mond Angela Merkel német kancellár, hiszen Németországban hamarosan választás lesz – jegyezte meg a szakértő.

A konferencia jelszava az igazság, a Nyugat és a rend utáni világ. Ezek bármelyikéről lehetne órákat beszélni. Itt mindenki mindenkivel tárgyalni akar, és elintézni mindazt, amiért a valóságban odament – hangoztatta Nógrádi György.

Trumpnak is jár száz nap

Beszélt arról is, hogy Donald Trumpot január 20-án iktatták be, vagyis még nincs 30 napja. Mindenki azt szokta mondani, kérek 100 napot, és utána bíráljanak – hívta fel a figyelmet.

Egyre többen nem hajlandóak tárgyalóasztalhoz ülni

Idézte Wolfgang Ischingert, a müncheni Biztonsági Konferencia főnökét, aki szerint régen csak az arabok és az izraeliek nem voltak hajlandóak leülni egy asztalhoz tárgyalni, ma már egyre többen vannak ilyenek.

Kulcsfontosságú a transzatlanti viszony

Azt is kiemelte: 1500 milliárd dollár az európai befektetés az Egyesült Államokban, ez több mint az amerikai-kínai, vagy az amerikai-orosz befektetés, vagyis számunkra kulcsfontosságú a transzatlanti viszony.

Nógrádi György szerint szerencse, hogy a müncheni konferencián nincs zárónyilatkozat, nem kell azon szenvedni, hol legyenek a vesszők és a hangsúlyok. Mindenki tárgyalhat mindenkivel, és vasárnap majd úgy megy haza, hogy elérte egy részét annak, amiért odament. A szakértő szerint szerencsés az is, hogy a konferenciának pontos menetrendje van.

A témában továbbiak és a teljes beszélgetés hanganyaga elérhető a hirado.hu oldalon.

Hirdetés

Kiemelt

Vegán mosógélekkel tör be a piacra a hazai startup

Egy magyar cég kőolajszármazékok helyett kókuszolajból készíti a tisztítószereket.

Poszt-trauma

Bróker-ügy: Kulcsár leülte, a szocialisták megúszták

Pedig több ismert szocialista politikust is hírbe hoztak a botránnyal.

Szavazás: magyar lett az Év EP-képviselője

Már tavaly is döntős volt. Vajon ki lehet az?

Alföldi Róbert hazudik

Azt állítja, soha nem politizált direkten a színpadon.

Megalázó sms-eket küldözgetnek a HírTV vezetői a távozóknak

Tovább bomlik Simicska tévéje.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!