2016. május 31., kedd, Angéla, Petronella napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/nincs-kronikus-orvos-vagy-noverhiany-207361/

Nincs hazánkban krónikus orvos- és nővérhiány

A budapesti kórházak közül mindössze háromban vannak tartósan betöltetlen orvosi, és csupán egyetlenegyben régóta üresen álló ápolói státusok az intézményi adatszolgáltatások szerint.

Az aktuális helyzet azonban más, a kórházakból ugyanis folyamatosan mennek el és érkeznek új dolgozók. A Szent Imre-kórházban például – ahol a közelmúltban az osztályvezetővel együtt hat aneszteziológus távozott – altatóorvosok mellett a képalkotó diagnosztikai és a fül-orr-gégészeti osztályra is vezetőt keresnek, de sürgősségi szakorvos, érsebész, pszichiáter, kardiológus, röntgenorvos, onkológus és belgyógyász állást is meghirdettek az intézmény honlapjának tanulsága szerint. A főváros egyik legnagyobb, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház több osztályára összesen tíz szakápolót vennének fel azonnal, míg a szintén jelentős ellátási területtel rendelkező Szent Jánosba szakasszisztensek és szakápolók mellett neurológust, sebészt, belgyógyászt és kórházhigiénés osztályvezető főorvost is keresnek.

A kórházakban dolgozó orvosok száma hat százalékkal

Forrás: Bach Máté

A kórházakban dolgozó orvosok száma hat százalékkal

Jelenleg Magyarország egyetlen kórházában sem dolgozik annyi orvos, ápoló, amennyire az intézmény működési engedélye szerint egy-egy osztályon szükség lenne – a Magyar Kórházszövetség már évek óta hangoztatja ezt. Az egyes osztályok működéséhez szükséges pontos létszámokat az úgynevezett minimumrendelet határozza meg, ezt azonban senki sem veszi komolyan. Ezért is váltaná fel a szabályozást a jövő évben egy licencrendszer. Erről Ónodi-Szűcs Zoltán államtitkár korábban lapunknak azt mondta: az új rendszer alapján majd „mindenki azt csinálhatja, amihez ért, amiben gyakorlatot szerzett”. Ám hogy megmaradhat-e például a patológia abban a kórházban, ahol mindössze egyetlen nyugdíjas patológus dolgozik, még nyitott kérdés.

A humán erőforrásról szóló éves monitoringbeszámolókból jelenleg annyit lehet tudni, hogy bár a működési nyilvántartásba – amely alapfeltétele az önálló munkavégzésnek – bejelentkezett orvosok és ápolók száma is nőtt 2012-ről 2013-ra, ugyanezen idő alatt a kórházakban és szakrendelőkben dolgozó orvosok száma 6 százalékkal (több mint ezer fővel) csökkent, az egészségügyi szakdolgozóké viszont 2,1 százalékkal (majdnem 1200 fővel) emelkedett.

Kiemelt

Kölni oroszlánharapás után

Az MVM Veszprém csapata a férfikézilabda Bajnokok Ligája vasárnapi, kölni döntőjében a sportág és a tudomány mai állása szerint megmagyarázhatatlan vereséget szenvedett a Kielcétől.

Poszt-trauma

Amíg a felesége haldoklott, megmászta az Everestet

Tanmese az emberi önzésről.

Lúzermagyarozás és a Veszprém kudarca

Katasztrófa-e a kölni vereség?

Leszbikus nyomulás az ELTE klubnál

Ne várjunk jó modort a homoszexuális szervezetektől.

Kocsis Zoltán fején találta a szöget

A kultúránkat elsöprő jelenségekről beszélt.

Hirdetés