2017. október 22., vasárnap, Előd napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/nincs-igazgatohiany-az-orszag-iskolaiban-2329489/

Nincs igazgatóhiány az ország iskoláiban

Több álláskeresési portálon is feltűntek olyan hirdetések, amelyekben iskolaigazgatói pozíciókra keresnek megfelelő személyeket. A szóban forgó hirdetések alapján az lenne feltételezhető, hogy egyes intézmények élén nem áll vezető, ám erről szó sincs.

Lapunk információja szerint valóban lesznek megüresedő pozíciók, de ez nem rendkívüli eset. Jelenleg hozzávetőlegesen százhúsz intézmény élén áll megbízott vezető, aki a legtöbb esetben az iskola szervezeti és működési szabályzata alapján bíztak meg az adott iskola irányításával. Ilyen kinevezésre akkor van szükség, ha az előző iskolaigazgató valamilyen okból nem tudja ellátni a munkáját, vagy ha a szabályosan meghirdetett pályázatra nem jelentkezett senki, vagy a felhívás nem volt sikeres. A betöltendő igazgatói pályázatokat a Közigállás.hu hivatalos portálon meg kell hirdetni.

Mint azt Rétvári Bence (képünkön), az Emmi parlamenti államtitkára korábban kifejtette: nincs jelentős méretű hiány tanítókból, tanárokból, és igazgatókból sem. Az álláskeresési portálokon feladott hirdetések léteznek, de nincs olyan iskola, amely jelenleg vezető nélkül működne. A megbízott iskolaigazgatók megbízásának lejárta után viszont állandó vezetőket kell keresni az oktatási intézmények élére.

Mint ismert, az iskolaigazgatók kinevezésekor különféle szakmai szempontokat kell figyelembe vennie a megbízásra jogosultnak. Ezek között szerepel a legalább ötéves, pedagógus munkakörben szerzett tapasztalat, a pedagógus-szakvizsga részeként szerzett intézményvezetői szakképzettség, illetve a korábbi tevékenység ismertetése, és a benyújtott pályázat tartalma.

A kiírás szerint fontos, hogy a pályázatban szereplő elképzelések mennyiben szolgálják az adott iskola hosszú távú fejlődését. A pályázatok benyújtására és azok véleményezésére szigorú határidők vonatkoznak, amelyeket minden érintettnek be kell tartania. A mostani kiírásban szereplő pályázatok esetében a megbízások 2018. január végétől, február elejétől érvényesek.

Hirdetés

Kiemelt

Rák a szemben

A fertőző betegségek terén a legnagyobb változás a kullancsok és rovarok (például szúnyogok) által hordozott betegségek elterjedésében várható.

Poszt-trauma

Büszkeség

Ha valamire, erre tényleg büszke lehet az ember!

Verhovstadt Orbánra lőtt, de magát találta el

Úgy tűnik, Guynak ez most sem jött össze. 

Vitray is beleállt

A Kádár-rendszer hangadója nyilasozott.

Visszatért a Népszabadság

Az egykori szerzők írtak bele.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!