2016. június 29., szerda, Péter, Pál napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/new-york-times-ellen-per-indulhat-279127/

A The New York Times ellen per is indulhat

A lap újságírója elismerte, nem tudta ellenőrizni állításait
A magyar kormány további jogi lépéseket tervez a The New York Times Magyarországgal kapcsolatban közölt valótlan állításai miatt, ha a lap rövid időn belül nem tesz eleget a magyar állam korrekcióra vonatkozó kérésének – mondta el a Magyar Időknek Kovács Zoltán kormányszóvivő.

Mint ismert, az amerikai újság cikke szerint egy szír nő azt állította, hogy egy magyar börtönőr súlyosan bántalmazta, mert elutasította a közeledését. A cikkben megfogalmazott állítás a BVOP szerint nem fordulhatott elő, mert a magyar bv-intézetekben kizárólag felnőtt férfiak voltak és vannak idegenrendészeti őrizetben, a bevándorlási hullámban érkező nőkkel a hazai börtönőrök nem kerültek és kerülhetnek kapcsolatba.

Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjo­gász szerint a Magyarország jó hírnevét sértő tengerentúli sajtóközlés miatt akár polgári per vagy büntetőeljárás is indulhat. A nemzetközi jogban is járatos szakember elmondta: mivel az Amerikai Egyesült Államokban nincs sajtó-helyreigazítási jogintézmény, ha az amerikai lap saját elhatározásából, tárgyalásos alapon nem hajlandó kijavítani az általa közölt valótlan sajtóhírt, a kormány más eszközökhöz is nyúlhat.

Az amerikai joghatóság alatt elindítható polgári peres eljárás vagy büntetőügy keretében is szerezhető Magyarország számára elégtétel. A jogi eljárás során pedig az újságírónak igazolnia kell a cikkben megfogalmazott állításokat, és ezt nem lehet egy véleményre alapozni.

Mint megírtuk, a Magyarországot érintő hamis állítások kiigazítását a magyar kormány a Külügyminisztériumon, illetve a New York-i Magyar Főkonzulátuson keresztül kérte, mert a The New York Timesban megjelent cikk Belügyminisztérium felügyelete alá tartozó büntetés-végrehajtás alkalmazottját gyanúsítja meg bűncselekménnyel. Mivel a magyar megkeresésre egyelőre nem érkezett visszajelzés, nagy valószínűséggel a Magyarországot rossz fényben feltüntető amerikai sajtóhír visszavonására a lap együttműködésével már nem igazán lehet számítani. Ezt a feltételezést erősíti, hogy a hamis állítást tartalmazó írással kapcsolatos kérdéseinkre továbbra sem válaszolt a The New York Times szerkesztősége.

Katrin Bennhold, a cikk szerzője viszont a VS.hu portállal írásban azt közölte, hogy kitart a cikkben általa leírtak mellett. A cikk szerzője állította: „a menekült szír nőket érő szexuális erőszakról írt cikke elején megemlített magyarországi eset az egyik fogva tartó központban fordult elő”. Erről az áldozat lánytestvére számolt be, aki szemtanúja volt a történteknek. Az újságíró további részleteket nem tudott mondani, így azt sem, hogy a nőt pontosan hol és mikor verték meg. Ezt azzal magyarázta, hogy „a muszlim nők nehezen nyílnak meg”. A magyarországi eset szemtanúja sem magát, sem a testvérét nem kívánta azonosítani. „A szíriai nők attól félnek – mondta az újságírónő a magyar hírportálnak –, hogy ha az ehhez hasonló történetek kiderülnek, akkor a családjuk és közösségük könnyűvérűnek bélyegzi őket, így komoly retorziókra is számíthatnak.” „Pedig a szíriai asszony szerint a testvérét Magyarországon csak megverték, nem erőszakolták meg” – írta Bennhold. Az újságíró ugyanakkor elismerte, hogy „természetesen ezeket a sztorikat nem tudja leellenőrizni”.

A Civil Összefogás Fórum (CÖF) és a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) vezetősége szerint kettős mércét alkalmaznak a magyarországi liberális jogvédők. A The New York Times cikke tévesen azt állította, hogy egy magyar börtönőr erőszakot alkalmazott egy szír menekült nővel szemben. A CÖF-CÖKA feltette a kérdést: „hol vannak ilyenkor a hazai Soros-jogvédők?” A két szervezet álláspontja szerint míg a magyar liberális jogvédők – a Társaság a Szabadságjogokért, a Helsinki Bizottság és más szervezetek – rendszeresen és előszeretettel kifogásolják a magyarországi börtönviszonyokat, rohannak Strasbourgba naponta, a jogvédelmük mintha csak a terheltekre terjedne ki. Sokan azt gondolhatják, hogy számukra a büntetés-végrehajtásban dolgozók becsülete, emberi méltósága nem prioritás – tették hozzá. Mint fogalmaztak: elvárják, hogy a liberális jogvédő szervezetek, bizonyítva a hitelességüket, oszlassák el a kételyeket a témában.

Hirdetés

Kiemelt

Óvatosan és optimistán

Az a reccsenés sokakat megijesztett a június közepi országos bajnokság kombinált számának futása közben, főképpen természetesen magát Földházi Zsófiát.

Poszt-trauma

Loretta gyereket akar – Újra Budapest Pride

A nagykövetek remélik, hogy a magyarok jól fognak viselkedni.

Farkasházy nem tud leállni

Kálmán Olga próbálta nyugtatni.

Homoszexuális rendőrök és az Unió válsága

Ne csodálkozzunk, hogy az angolok kiléptek.

Farkasházy ismét belerúgott Orbánba

„Akkor Rákosit is szeretnem kellene Puskás, Kocsis és Hidegkuti miatt?”

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!