2017. november 21., kedd, Olivér napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/nemzetbiztonsagi-erdek-migracio-megfekezese-2205430/

Nemzetbiztonsági érdek a migráció megfékezése

Németh Szilárd szerint a hatóságok a kormány politikáját igazolják
Megerősítették a nemzetbiztonsági bizottság ülésén, hogy tizenegyezer hamis útlevelet szerezhetett az Iszlám Állam. A testület kormánypárti alelnöke szerint ez is azt támasztja alá, hogy a migrációt Európa határai előtt kell megállítani, senkit nem engedhetünk be ellenőrzés nélkül.

Piaci „kofalárma” szintjére süllyesztette az ellenzék a nemzetbiztonsági bizottság tegnapi ülésének hangvételét – állapította meg a testület fideszes alelnöke, utalva arra, hogy az égető kérdések – mint a terrorizmus és a migráció – érdemi vitája helyett egyesek a kormány elleni olcsó hangulatkeltésre, aktuálpolitikai haszonszerzésre igyekeztek felhasználni az alkalmat. Márpedig Németh Szilárd szerint a nemzetközi helyzet valóban aggasztó, mint a bizottsági ülésen hatósági tájékoztatásból kiderült: igazak az Iszlám Állam kezében lévő tizenegyezer hamis szír útlevélről szóló hírek.

A korábban jelzett kilencezerrel együtt így a terroristák birtokában húszezer okmány lehet. – Ezek adatait feltöltötték egy információs rendszerbe, de hogy mennyi van még, az bizonytalan. Éppen ezért fontos, hogy a migránsokat az unió határain kívül állítsuk meg, és csak alapos vizsgálat után engedjünk be bárkit. Ellenkező esetben a korábbi terrortámadások megismétlődését kockáztatjuk – fejtette ki a kormánypárti politikus. Emlékeztetett: az eddigi merényletek elkövetői jellemzően maguk is hamis útlevelekkel érkeztek Európába. Megjegyezte, nem csak Szíriában lehet hamis papírokhoz jutni. – A szocialista Simon Gábor például afrikai okmánnyal követett el bűncselekményt – fogalmazott lapunknak.

Az MTI kérdésére ugyanakkor azt emelte ki: a magyar titkosszolgálatok úgy látják, komoly kockázatot jelentenek azok a külföldről pénzelt szervezetek, emberek, akik aktívan részt kívánnak venni hazánk belső rendjének szétzilálásában. A politikus példaként emelte ki Schilling Árpádot és Gulyás Mártont, akik arról beszélnek: akár az utcára vonulva, akár ülősztrájkkal szereznek érvényt akaratuknak. – A magyarországi hatóságok, szolgálatok erre felkészültek – tette hozzá.

Szigorú ellenőrzés nélkül a hamis szír útlevelekkel akárki beléphetne az Európai Unió területére

Fotó: Kurucz Árpád

Szigorú ellenőrzés nélkül a hamis szír útlevelekkel akárki beléphetne az Európai Unió területére

Molnár Zsolt, a bizottság szocialista elnöke az ellenzéki szervezetekhez és aktivistákhoz köthető, őszre tervezett rendbontásokról azt nyilatkozta: a jogállamnak része a tüntetés, az utcai megmozdulás is. Ő úgy véli, a titkos­szolgálatok, rendvédelmi szervek semmilyen konkrét információval nem rendelkeznek a készülő akciókról, s mivel a magyar kormány erre a Magyarország nemzetbiztonsága, jövője szempontjából fontos kérdésre nem adott választ a testület keddi ülésén, a választásokig ügyvezető kormányként tekint a kormányra.

Mirkóczki Ádám, a testület jobbikos tagja, a szocialista bizottsági elnökhöz hasonlóan kétségbe vonta, hogy bárki az alkotmányos rend megzavarására készül hazánkban, akárcsak az LMP-s Szél Bernadett.

Németh Szilárd elmondta azt is, hogy a bizottság az örmény nemzetiségi szószóló jelenlétében foglalkozott a Magyarországon landolt azeri pénzek ügyével. E tekintetben világos, hogy a sajtóhírekben megjelent off­shore-ügyeknek – amelyekről a szakszolgálatok még gyűjtik az információkat, s várhatóan két hét múlva adnak tájékoztatást – és egy azeri elítélt korábbi kiadatási ügyének nincs köze egymáshoz. Az ellenzék vádaskodása tehát jelen állás szerint alaptalan.

Szélsőjobboldali mozgalmak: jelentés októberben
Október közepére ígért tájékoztatást a szélsőjobboldali mozgalmak magyarországi kötődéséről a nemzetbiztonsági bizottságnak és Fodor Gábor független képviselőnek, a vizsgálat kezdeményezőjének a Belügyminiszté­rium államtitkára. Fodor Gábor a távirati irodának elmondta: azért kezdeményezte a vizsgálatot, mert a híradások szerint a Jobbik kapcsolatban áll több szélsőséges mozgalommal. A párt közleményben reagált a liberális politikus lépésére, amelyben azt a bérunió elleni támadásnak minősítette.

 

Hirdetés

Kiemelt

Leváltják Robert Mugabét

A kormánypárt hivatalosan is értesítette a múlt heti katonai puccs nyomán házi őrizetbe helyezett Mugabét, hogy megfosztották pártelnöki tisztségétől.

Poszt-trauma

Ujhelyi nagyon meglepődhetett a kérdésére kapott válaszon

A legilletékesebbekhez fordult.

Ötven ostoba

A Ferencvárosi Torna Club most ­en­nyinél tart. Sok? Kevés?

A hitelesség és a HVG

Aki keveset gondolkodik...

Bokros agymenése

A MoMa ura már további három Orbán-ciklust is elképzelhetőnek tart!

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!