2017. november 22., szerda, Cecília napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/nemzedekkutatasba-kezd-statisztikai-hivatal-2449774/

Nemzedékkutatásba kezd a statisztikai hivatal

Átfogó képet szeretnének kapni a kutatók a magyar gyermekek felnövekedéséről, arról, milyen tényezők befolyásolják felcseperedésüket, ezért jövőre átfogó, több évtizedig tartó nemzedékkutatást indít a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Népességtudományi Kutatóintézete.

Freid Mónika, a hivatal tájékoztatási elnökhelyettese hétfőn, a kutatás budapesti nyitókonferenciáján közölte: a Kohorsz ’18 – Magyar születési kohorszvizsgálat elnevezésű, európai uniós projekt keretében megvalósuló kutatás a 2018. április 1-je és 2019. március 31. közötti időszakban születendő gyermekeket követi majd nyomon az egyenlőtlenségekre fókuszálva.

Az egész országra kiterjedő, reprezentatív felmérésbe a tervek szerint tízezer gyermeket vonnak be.

Budapest, 2012. január 1.
Golcs Józsefné tartja karjában újszülött kisfiát, Leventét a Semmelweis Egyetem I. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján. A főváros idei első újszülöttje az édesanya második gyermekeként 3.270 grammal és 54 centiméterrel, 0:52 perckor jött a világra.
MTI Fotó: Máthé Zoltán

Spéder Zsolt, a kutatóintézet igazgatója közölte: az adatokat már a gyerekek születése előtt elkezdik gyűjteni, a várandósság 6-7. hónapjában és legalább huszonöt éven keresztül szeretnék követni a a vizsgálatban részt vevő gyerekeket. Veroszta Zsuzsanna kutató arról tájékoztatott: az első adatfelvétel januárban kezdődik meg a kutatásba bevont védőnőkkel, akik felveszik majd az adatokat a várandósság 28–31. hetében járó kismamákkal.

Az érintett védőnők képzése már elkezdődött. A kutatás finanszírozása jelenleg öt évre biztosított, a KSH munkatársai az eredményeket összefoglalva évente jelentéseket készítenek majd. Nemzetközi összehasonlításban van ennél hosszabb vizsgálat is, hiszen az első úgynevezett nemzedékkutatás 1958-ban indult Nagy-Britanniában és – a folyamatos kiértékelés mellett – még ma is folyik – áll az MTI tudósításában.

A kutatás kiterjed a gyermekek egészségére, jólétére és teljesítményére is.

Vizsgálják a kicsik családi és társas környezetét, a család életmódját, értékrendjét, információellátottságát, terveit, valamint a munkakörnyezetet.

Hirdetés

Kiemelt

Építőipari csúcsra készül a szakma

Csúcstalálkozón tárgyalja meg a nemzetgazdasági tárca az építőipar legfontosabb szereplőivel az ágazat jelenlegi helyzetében sürgető tennivalókat.

Poszt-trauma

Nemcsak trollkodik, manipulál is a Momentum

Az új SZDSZ és a kocsmai stílus.

Ujhelyi nagyon meglepődhetett a kérdésére kapott válaszon

A legilletékesebbekhez fordult.

Ötven ostoba

A Ferencvárosi Torna Club most ­en­nyinél tart. Sok? Kevés?

A hitelesség és a HVG

Aki keveset gondolkodik...

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!