2017. december 12., kedd, Gabriella napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/nem-volt-hiabavalo-martirok-aldozata-2418751/

Nem volt hiábavaló a mártírok áldozata

Az 1956-os forradalom leverésére, a szovjet csapatok bevonulására emlékeztek országszerte
Országszerte és a fővárosban is több rendezvényen emlékeztek az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének és a hazánkat megszálló szovjet csapatok bevonulásának 61. évforduló­jára. Kormánypárti politikusok az áldozatok emléke előtt tisztelegve Magyarország függetlenségének fontosságára hívták fel a figyelmet.

A hagyományoknak megfelelően katonai tiszteletadás mellett Magyarország lobogójának felvonásával, majd félárbócra engedésével kezdődtek a megemlékezések szombaton az ’56-os forradalom leverésének 61. évfordulóján. Az Országház előtti eseményen részt vett Áder János köztársasági elnök is.

A kormány nevében Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára arra hívta fel a figyelmet, hogy a Magyarországot megszálló szovjet haderő leverte ugyan a forradalmat, de az ötvenhatosok áldozata nem volt hiábavaló, hiszen küzdelmük alapozta meg az ország mai szabadságát. A politikus közleményé­ben emlékeztetett: 61 évvel ezelőtt ezen a napon indult meg a szovjet csapatok intervenciója Magyarország ellen; a túlerővel folytatott harcokban és a megtorlásokban több ezren vesztették életüket.

A központi megemlékezést a főváros XVIII. kerületében, a Hargita téren álló 1956-os emlékműnél rendezték, ahol Kucsák László fideszes ország­gyűlési képviselő azt hangsúlyozta: az akkori rendszert az egész magyar nép söpörte el; a világon páratlan szabadságharc bontakozott ki, amely azért indult, mert a nemzet szabadon akart dönteni arról, miként éljen. Ughy Attila (Fidesz–KDNP), a kerület polgármestere arról beszélt: a gyásznapon arra emlékezünk, amikor Magyarországon jobban akartak élni, mint bármikor. Ez volt Európa legdicsőségesebb két hete.

Fotó: Teknős Miklós

A Nemzeti Gyászparkban Boross Péter volt kormányfő tisztelgett az elhunytak előtt

A rákoskeresztúri Új köztemetőben Boross Péter, a Szabadságharcosokért Közalapítvány elnöke a magyarság kivételes szabadságvágyáról beszélt.

– Nincs még egy nép a környezetünkben, amely annyiszor kelt volna fel reménytelenül a szabadságért, mint a magyar – jelentette ki a volt kormányfő a Nemzeti Gyászparkban a Nemzeti Örökség Intézete, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság, valamint a Szabadságharcosokért Közalapítvány közös rendezvényén.

Az ellenzéki pátok közül az LMP, a Párbeszéd, a Liberálisok, valamint az Együtt emlékezett meg a forradalom leverésének évfordulójáról. Szél Bernadett, az LMP társelnöke arról beszélt, hogy november 4. a Kádár-rendszer születésnapja is, és azok az emberek, akik az akkori rendszer bűnösei voltak, ma is teljesen titokban élhetnek köztünk, nem számoltatták el őket. Karácsony Gergely, a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje Juhász Péterrel, az Együtt elnökével koszorút helyezett el a 301-es parcellánál.

A hatvanegy éve bevonuló 200 ezer szovjet katonával szembeszálló hő­sökre emlékezett a PestiSrácok.hu a Bem József téren, illetve a Revolution 56 szabadságharcos sörözőben szombat este, a nemzeti gyásznapon. Beszé­det mondott mások mellett Varga János ötvenhatos szabadságharcos, Corvin közi hős, a Pesti srác szobor ihle­tője.

A megemlékezés a Honvédtüzér Hagyo­mányőrző Csapat díszlövései­vel, gyertyagyújtással, illetve Varga-Bíró Tamás ’56-os dalaival zárult.

Kiemelt

Izrael fővárosa Jeruzsálem

Először tekintsünk a nemzetközi, liberális érdekekre, melyek már köszönőviszonyban sincsenek a klasszikus szabadelvű értékekkel, ahogyan azokat anno a magyar reformkor nagyjai is vallották.

Poszt-trauma

Havas tanár úr és a sötét árnyak

Itt a legújabb zaklatási ügy!

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!