2017. október 21., szombat, Orsolya napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/nem-onallo-momentum-2041285/

Nem önálló a Momentum

Vállalkozók szabhatják meg a kis párt politikájának irányát
Hasonlóan a Jobbikhoz, amely a híradások alapján úgy tűnik, egyre inkább Simicska Lajos befolyása alá kerül, az olimpiaellenes kampánya után párttá szerveződött Momentumot is néhány nagyvállalkozó tarthatja pórázon a Heti Válasz riportja szerint.

A lapnak megszólaló Raskó György, az Antall-kormány földművelésügyi tárcájának közigazgatási államtitkára, sikeres agrárvállalkozó nyíltan felvállalta, hogy a támogatásáért cserébe milyen elvárásai vannak a Fekete-Győr András elnökölte mozgalommal szemben. „Például legyen a finnekére hasonlító hangsúlyos szabadelvű programjuk oktatás, nevelés, szakképzés terén” – fogalmazott a volt MDF-es, majd MDNP-s országgyűlési képviselő. Hozzátette: a momentumosok nem szövetkezhetnek az MSZP-vel és a DK-val, s nem mutathatják magukat belvárosi liberális értelmiségi pártnak sem. Ugyanakkor nyugatos stílust vár el tőlük. A cikkből egyébként az is kiderül, hogy Raskó családilag is érintett a Momentumban: fia a pártban dolgozik.

A momentumos gazdasági holdudvarhoz tartozik a korábban Bokros Lajost, majd Juhász Pétert támogató Graphisoft-alapító, Bojár Gábor. Őróla azt is érdemes megjegyezni, hogy az ezredforduló környékén a magyarországi Soros Alapítvány kuratóriumi tagja volt, így befolyása lehetett a szervezet tevékenységére akkor, amikor az a 2002-es választási kampányban a polgári kormányzás megbuktatása érdekében támogatta a különféle liberális szervezeteket, és közvetve Botka László szegedi kampányát is. Bojár nem titkolta, hogy egymillió forinttal szállt be a Momentum finanszírozásába, de sietve leszögezte: nem vár el cserébe semmit.

Fotó: Teknős Miklós

Fekete-Györ András és Soproni Tamás, az egyik alelnök

A riport amúgy a törpepártok összefogásának lehetőségét mérlegeli, kiemelve, hogy ebben az LMP és a Momentum mint a parlamenti küszöbhöz legközelebb állók kulcsszerepet tölthetnek be. Egyelőre azonban mindkét szervezet ragaszkodik ahhoz, hogy sem az Együttel, sem a Párbeszéddel nem hajlandó együttműködni – s még kevésbé a szocialistákkal vagy a Gyurcsány-párttal. A cikk kitért a Momentum nyári fesztiváljára is, amelynek költségvetéséről a párt egy ideig nem nyilatkozott. Hajnal Miklós szóvivő most azonban elmondta: a 23 milliós rendezvényből 11 milliós bevételük származott, a különbözetet a korábbi megtakarításaikból fedezték.

Közben sajtóhírek szerint Pottyondy Edina személyes okokból visszalépett a momentumos elnöki tagságtól. A pártot azonban nem hagyja ott, szervezőként továbbra is a kötelékében marad.

Hirdetés

Kiemelt

Pszichésen zavart német állampolgár a müncheni késes támadó

A rendőrség müncheni parancsnoka azt mondta, semmi jel nem utal arra, hogy az őrizetbe vett gyanúsítottat vallási vagy politikai indítékok vezérelték volna.

Poszt-trauma

Büszkeség

Ha valamire, erre tényleg büszke lehet az ember!

Verhovstadt Orbánra lőtt, de magát találta el

Úgy tűnik, Guynak ez most sem jött össze. 

Vitray is beleállt

A Kádár-rendszer hangadója nyilasozott.

Visszatért a Népszabadság

Az egykori szerzők írtak bele.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!