2017. január 21., szombat, Ágnes napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/nem-mindenhol-lesznek-uj-bolcsodek-1144324/

Nem mindenhol lesznek új bölcsődék

Schmidt Jenő szerint kevés a kétéves felkészülési idő

Noha a bölcsődei rendszer kiterjesztésének elgondolása jó, csak elvi síkon fog életbe lépni az erről szóló jogszabály, mivel az önkormányzatok nem állnak készen a három év alatti gyermekek napközbeni ellátására – mondta lapunk megkeresésére Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) elnöke. Ismert, a januárban induló új bölcsődei ellátás jogszabályban biztosítja, hogy a jövőben minden olyan tízezer főnél kisebb város önkormányzatának biztosítania kell a kicsik ellátását, ahol van legalább 40 három év alatti gyermek, vagy öt olyan szülő, aki igényt tart kisgyermeke napközbeni felügyeletére.

Az önkormányzatok nem tudják finanszírozni a fejlesztést

Forrás: Reuters

Az önkormányzatok nem tudják finanszírozni a fejlesztést

Schmidt Jenő szerint a kétéves felkészülési idő kevés ahhoz, hogy a rendeletben foglaltaknak eleget tegyenek, mint fogalmazott, mindehhez óvodákat kellene bővíteni vagy bölcsődéket építeni. Kifejtette: az önkormányzati szektor az anyagiakat nem tudja előteremteni.

Ráadásul nem lehet tudni előre, hogy két év múlva hány gyermek születik, így azt sem, hogy kihasznált lesz-e az intézmény néhány év múlva. A finanszírozásról szólva elmondta: jelenleg az állam évente 500 ezer forintot ad minden gyermek után, ugyanakkor az önkormányzatoknak egymillióba kerülne a fenntartás, hiszen minden csoportban két gondozóra és egy dajkára van szükség, csak az ő bérköltségük évente hatmillió forint. Az épület fenntartásával, az étkezés biztosításával az éves költség elérheti a tízmillió forintot is.

Kiemelt

PISA-sokk

Sokkolta a közvéleményt az év végén nyilvánosságra került PISA-teszt eredménye, a magyar diákok ugyanis a rangsor utolsó negyedében végeztek.

Poszt-trauma

Ütik a kommentelők Alföldit

Megkönnyezi a himnuszt, mégis keresztbe feküdt az olimpiának.

Soros célkeresztjében Trump és a magyarországi olimpia

Íme a közös pont az olimpia-ellenes civilek és a Trump beiktatását megzavarni készülő szervezet között.

Függetlenek és nem Soros áll mögöttük. Valóban?

Ők akarnak csapást mérni a budapesti olimpiára.

Körbevezették Kálmán Olgát

Nem egyedül ment az első vizitre.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!