2017. június 24., szombat, Iván napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/nem-lesz-nepszavazas-ebben-ciklusban-1604128/

Nem lesz népszavazás ebben a ciklusban

A következő Országgyűlésre hárul a jogszabályi háttér megváltoztatása
Hiába kezdeményeznek dömpingszerűen országos népszavazásokat számos témában az ellenzéki pártok, civilek, ezekre a referendumokra – ha a törvényi követelménynek meg is felelnek – csak a jövő tavaszi országgyűlési választás után van esély. A népszavazási törvény módosítására is már csak az új parlament vállalkozhat.

Egy most benyújtandó népszavazási kérdés csak egészen extrém esetben juthatna el a voksolásig a következő országgyűlési választást megelőzően – mondta el lapunknak Gulyás Gergely, akit az elmúlt hetek kezdeményezései kapcsán kérdeztünk.

A Fidesz frakcióvezető-helyettese hozzátette: ha a határidőkön belül jogosítványaiknak csak a felét kihasználják azok az alkotmányos intézmények, amelyeknek szerepük van a népszavazás kiírásának a folyamatában – például az alkotmánybíróság, az Országgyűlés –, akkor a választások előtt országos népszavazást már nem lehet megtartani. Itt kell megjegyezni, hogy a parlamenti választást megelőző és követő 41 napon belüli időpontra nem tűzhető ki országos népszavazás.

Forrás: Mirkó István

Referendumívek készülnek egy nyomdában – újabbakra egyelőre várni kell

A Nemzeti Választási Bizottsághoz (NVB) idén, április 18-ig hatvan országos népszavazási kezdeményezést nyújtottak be – például a CEU, Paks II vagy a kormányfői poszt betölthetőségének korlátozása tárgyában –, de eddig, formai vagy törvényességi okokra hivatkozva, egyetlenegy kérdést sem hitelesített a testület.

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy szerinte a népszavazás intézményével kapcsolatban az elmúlt hetekben felmerült problémák orvoslására a jövő évi országgyűlési választás előtti kevesebb mint egy év nem a legalkalmasabb idő. A népszavazási kezdeményezéshez szükséges egyedi aláírásminták hitelességét érintő kételyek kapcsán úgy gondolja, a szignók egyenkénti ellenőrzésére valószínűleg nincs százszázalékosan hatékony megoldás.

Ráadásul a gyakorlat sem teszi ezt indokolttá, ha a szükségesnél jóval több aláírást összegyűjtenek egy referendum kezdeményezői. A Nemzeti Választási Iroda (NVI) által felvetett kérdések, témák fontosak, de akut problémát nem jelentenek, ezért a következő Országgyűlésre fog hárulni a rendszer megváltoztatása – jegyezte meg, hozzátéve: a népszavazási szabályok nem a kétharmados, hanem a feles törvények közé tartoznak.

A népszavazási törvény módosítására két hete tett javaslatot Pálffy Ilona, az NVI elnöke és Patyi András, az NVB elnöke. Az NVI vezetője ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott: a közelmúlt népszavazási eljárásai során több probléma is kiderült.

Pálffy Ilona szerint indokolt lenne tisztázni a köztársasági elnök és a miniszterelnök, mint népszavazást kezdeményezők jogosítványait, a kampányköltés szabályait, és szükséges lenne lerövidíteni a népszavazási kérdések hitelesítésénél a 90 napos kúriai jogorvoslati határidőt. Megjegyezte: jó lenne, ha a népszavazási törvény helyi népszavazási részét összhangba hoznák az országossal.

Hirdetés

Kiemelt

Aleksandar Vucic: Szerbia a bátrak hazája

A beiktatáson részt vevő Orbán Viktor arra a kérdésre, milyen tanácsokat adna Vucicnak kijelentette: a szerb elnöknek nincs szüksége tanácsokra.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!