2017. augusztus 22., kedd, Menyhért, Mirjam napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/nem-engedunk-brusszel-zsarolasanak-1822522/

„Nem engedünk Brüsszel zsarolásának”

Elindult a kötelezettségszegési eljárás a kvótaügyben
Bár az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország, Csehország és Lengyelország ellen, az érintett államok vezető politikusai arról nyilatkoztak, hogy nem változtatnak politikájukon. Szijjártó Péter, hazánk külgazdasági és külügyminisztere leszögezte: a kabinet nem enged a zsarolásnak.

Kötelezettségszegési eljárást indított az Európai Bizottság Magyarország, Lengyelország és Csehország ellen, amiért nem hajtják végre a kötelező uniós menekültkvóták felállításáról szóló korábbi döntést. Dimitrisz Avramopulosz uniós migrációügyi biztos sajtóértekezletén közölte: hivatalos felszólító levelet küldenek Budapestnek, Varsónak és Prágának, így megindul az eljárás a 120 ezer menedékkérő áthelyezését célzó mechanizmus ügyében, amelyet az EU-tagországok belügyminiszterei minősített többségi szavazással – mások mellett Magyarország ellenkezése dacára – fogadtak el 2015 szeptemberében.

A bizottság közleményében az írta: az elmúlt hónapok során ismételten felszólították azokat a tagországokat, amelyek eddig egyetlen menedékkérőt sem vettek át, valamint azokat, amelyek több mint egy éve nem vettek át senkit Olaszországból és Görögországból. Hozzátették: sajnálatos módon Magyarország, Lengyelország és Csehország még nem hozta meg a szükséges intézkedéseket, és ezzel megsérti a tanácsi határozatokból eredő jogi kötelezettségeiket. Bár Magyarország mellett Szlovákia is megtámadta az EU bíróságán a kvótahatározatot, a bizottság tájékoztatása szerint Pozsony februárban több menedékkérőt is befogadott Olaszországból és Görögországból, májusban pedig újabb felajánlást tett, így az ország ellen nem indult kötelezettségszegési eljárás.

Forrás: Kurucz Árpád

Magyarország nem hajlandó részt venni a migránsok kötelező betelepítésében

Ami az eljárást illeti, ha a felszólító levélre nem érkezik válasz, vagy az érintett országok olyan észrevételeket tesznek, amelyek nem tekinthetők kielégítőnek, az EB úgy dönthet, hogy következő lépésként úgynevezett indoklással ellátott véleményt küld ki. Ezután – ha szükségesnek ítéli – a bizottság az uniós bíróság elé viheti az ügyet.

– A magyar kormány zsarolásnak és európaiatlan magatartásnak tekinti, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indít azon tagállamok ellen, amelyek nem hajlandóak végrehajtani az illegális bevándorlók kötelező betelepítéséről szóló kvótadöntést – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az Országgyűlésben napirend előtt, hangsúlyozva: a kabinet nem enged a zsarolásnak. Leszögezte: még az Euró­pai Bizottság sem veheti el a tagországoktól azt a jogot, hogy mindenki maga döntse el, kit akar beengedni a saját országába, kikkel akar együtt élni és kikkel nem.

A kötelezettségszegési eljárás megindításával kapcsolatban megszólaltak a pártok is. – Végrehajthatatlan az uniós kvótadöntés, azt nem is hajtotta végre egyetlen európai uniós tagállam sem – jelentette ki a Fidesz frakcióvezetője. Kósa Lajos emlékeztetett: „mi legalább becsülettel megmondtuk, hogy keresettel fordulunk az Európai Bírósághoz”. Felhívta a figyelmet, hogy a kötelezettségszegési eljárás egy bevett intézmény, évente több száz fut az unióban, Magyarország pedig az ügyek számával az EU-s átlagba simul bele. A kvótadöntés esetében közölte azt is, amennyiben valaki azt végre akarja hajtani, tisztázni kell, hogy ki dönti el: kit, hova kell visszaküldeni. – Azt is tisztázni kell, hogy ebbe az érintettnek van-e beleszólási joga, vagy el kell neki szenvednie – hívta fel a figyelmet a politikus.

Forrás: Kurucz Árpád

Szijjártó Péter szerint a kormány zsarolásnak tekinti az Európai Bizottság lépését

Harangozó Tamás (MSZP) és Vadai Ágnes, a DK alelnöke is Orbán Viktort tartja felelősnek a kötelezettségszegési eljárás megindulásáért. A szocialista politikus kiemelte: a magyar kormányfő is aláírta a több mint 1200 migráns Magyarországra való áthelyezéséről szóló dokumentumot.

Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök kedden kijelentette: a cseh kormány továbbra is kitart azon álláspontja mellett, hogy nem vesz részt a migránsok elosztásában, amelyben az Euró­pai Unió tagállamai egyeztek meg. Andrzej Duda lengyel államfő pedig úgy fogalmazott: nem ért egyet azzal, hogy az embereket erőszakkal hozzák az országukba, ahol erőszakkal kellene ott is tartaniuk őket.

Botka: A határzár életünk része lesz

Addig ezt a kerítést senki sem bonthatja el, amíg a magyar emberek többsége nem érzi magát biztonságban az otthonában – ezt mondta Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje kedden a Készenléti Rendőrség Határvadász Bevetési Osztályának szegedi ünnepségén. A szocialista politikus hozzátette, hogy a határzár életünk része lesz egy jó darabig. Botka kijelentette: az Orbán-kormány és az unió a felelős azért, hogy a magyar emberek félnek. – Az Európai Unió felelőtlen volt, mert képtelen volt megvédeni a határait – mondta. Emlékezetes, Botka László korábban még azt nyilatkozta: nem kellett volna megépíteni a kerítést. (MTI)

 

Kiemelt

Fradista túlsúly

Bernd Storck kijelölte a Lettország és Portugália elleni vb-selejtezőkre készülő magyar labdarúgó-válogatott bő keretét.

Poszt-trauma

A szoci tanárnak a gyerekek között is szabad kampányolni?

Mit lehet ehhez hozzáfűzni?

Mindent felülmúló polkorrektség: rasszistázzák a szépségkirálynőt

Pedig csak egy kérdést tett fel.

Újabb aduászok Gulyás Márton hálójában

Gálvölgyiék után is sikerült fokozni. Mi jöhet még ezután?

Bayert kevesebbért is miszlikbe aprították volna

Hont András végleg megbukott.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!