2017. december 16., szombat, Etelka, Aletta napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/nem-biznak-botka-strategiajaban-2239705/

Nem bíznak Botka stratégiájában

Botka László szakembereket felvonultató „kormányváltók szövetségének” nevezett stratégiája helyett a DK-val vagy az LMP-vel kellene megállapodni az együttműködésről – hangoztatták a Magyar Időknek az MSZP elnökségében. Eközben Gyurcsány Ferenc közölte: amíg nem sikerül megállapodni arról, hogy mind a 106 egyéni választókörzetben egy ellenzéki kihívója legyen a kormánypárti jelöltnek, addig önállóan készülnek a választásra.

Botka László hamarosan konkrét javaslatokat tesz a baloldali ellenzéki pártok számára, hogy létrejöhessen az a „valódi szövetség”, ami a bizonytalan szavazókat megszólíthatja – erről maga az MSZP miniszterelnök-jelöltje beszélt az ATV-ben. Botka szerint sok bizonytalan számára úgy tűnik, mintha az ellenzék egyes pártjai nem is akarnának nyerni, csak saját túlélésükre játszanak, amin mindenképpen változtatni kell.

A politikus megismételte, hogy a jelenlegi választási rendszerben egyetlen nyerő stratégia van: közös jelöltek és közös lista – azonban úgy akar közös listát állítani, hogy azon Gyurcsány Ferenc nem szerepel. Botka elismerte, hogy év elején hiába kereste fel az LMP-t, a párt vezetősége nemet mondott az összefogásra, és bár Juhász Péterrel is többször találkozott, az Együttnél inkább az új pólusban, azaz a 2010 után alakult pártok szövetségében gondolkodnak. Elismerte azt is, hogy a DK-val nem volt hivatalos tárgyalása. Elmondása szerint azért, mert Gyurcsány Ferencék nyilvánosan megüzenték neki, hogy számukra elfogadhatatlan az ő stratégiája.

Fotó: Fotó: Kurucz Árpád

Gyurcsány visszautasította azt az állítást, miszerint elvtelenül kormányoztak volna

Az azonban nemcsak a többi baloldali ellenzéki párt, hanem a szocia­listák nagy részének is elfogadhatatlan. Elnökségi forrásaink szerint Botka László csupán a „kormányváltók szövetségének” elnevezett programja kibővítésére készül. Ebben azonban az MSZP miniszterelnök-jelöltje nem pártokkal vagy szervezetekkel, hanem csupán azok egyes szakpolitikusaival köt szövetséget. – Két bejelentésre várunk, hogy a DK-val vagy az LMP-vel sikerült megállapodni – közölte egy elnökségi tag.

Mindeközben Gyurcsány Ferenc szegedi lakossági fórumán a Szegedma.hu tudósítása szerint kijelentette, hogy „nem a Teremtőtől kaptuk kőtáblán megírva Botka László kizárólagos feltételeit, ez az ő politikája”. A DK elnöke visszautasította az MSZP miniszterelnök-jelöltjének azon kijelentését, miszerint 2010 előtt elvtelenül kormányoztak.

– Nem vagyunk sem politikai szajhák, sem a Pál utcai fiúkból Gerébek, sem Júdások – fogalmazott. Gyurcsány közölte, amíg nem sikerül megállapodni arról, hogy mind a 106 egyéni választókörzetben egy ellenzéki kihívója legyen a kormánypárti jelöltnek, addig önálló pártként készülnek a választásra, s mindenütt állítanak jelöltet.

Szanyi kötelezővé tenné a szavazást­

– A választási szituáció az, amikor el kell döntenem, hogy elmegyek-e szavazni vagy sem. Nota bene, én kötelezővé tenném a szavazást – mondta Szanyi Tibor az Inforádióban. A szocialisták uniós képviselője szerint ugyanakkor ahogy közeleg a választás, az emberek egyre inkább komolyan gondolják a szavazást. Az MSZP sajtóosztálya közölte: a kötelező voksolás Szanyi saját véleménye, a párt nem támogat ilyen elképzelést.

 

Kiemelt

Ahol Hosszú, ott az arany

Az úszók rövid pályás Európa-bajnokságán Katinka mérlege négyből négy, ezúttal 200 méter háton és 100 méter vegyesen iskolázta le a mezőnyt.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!