2017. május 23., kedd, Dezső napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/nem-adna-el-tarlos-lukacs-gyorgy-szobrat-1447450/

Nem adná el Tarlós Lukács György szobrát

Ha Tarlós István főpolgármesteren múlna, ő nem adná át a kommunista diktatúrákat támogató Lukács György filozófus szobrát a XIII. kerületnek. A Szent István parkból március végéig elbontandó szobor későbbi sorsáról csak a Fővárosi Közgyűlés dönthet. Az ügyben Demszky Gábor vádaskodott, Heller Ágnes zsidózott.

Tarlós István főpolgármester megtagadta Tóth József XIII. kerületi polgármester kérését, hogy amennyiben lebontják a Szent István parkban álló Lukács György-szobrot, azt adják a kerületnek, hogy ismét felállíthassák egy közterületen – mondta Demszky Gábor azon az egy-két tucat embert megmozgató megmozduláson, amit a marxista filozófus tisztelői tartottak a hét végén. Heller Ágnes, a filozófus tanítványa azt is felhozta, hogy Lukács zsidó származása miatt is bűnbakká vált. Az 1919-es proletárdiktatúra közoktatási népbiztosát ábrázoló, 1985-ben felállított XIII. kerületi szobornál a szervezők tervei szerint az elkövetkező hetekben minden szombat délután rendezvények lesznek, ahogy fogalmaztak: a demokráciáért. Közben a jobbik fővárosi képviselője, Tokody Marcell nyílt levélben fordult Tóth Józsefhez, hogy a XIII. kerületi polgármester figyelmét felhívja az 1919-ben nyolc ember kivégezését aláíró Lukács György méltatlanságára.

Amint a XIII. kerület hivatalos megkeresése eljut hozzám, akkor a Lukács György-szobor tulajdonának átruházásával kapcsoltban a Fővárosi Közgyűlés fog dönteni – nyilatkozta a Magyar Időknek Tarlós István. A főpolgármester hozzátette: nagyon csodálkozna, ha többséget kapna egy ilyen előterjesztés. – A Dagály uszoda múlt heti átadásán említette meg nekem nem hivatalosan Tóth József, a kerület polgármestere a szobor átruházását, és erre valóban azt válaszoltam, hogy ezt én személyesen nem támogatom Lukács György munkásságára tekintettel – mondta Tarlós István. A főpolgármester megjegyezte: nem érti, miért kellene neki, vagy másnak Demszky Gáborral – aki amúgy hét éve visszavonult a politikától, nem politikai tényező – a szobor sorsát megtárgyalnia. – Demszky Gábor, ha még nem mondták volna neki, már nem közéleti tényező. Nyugodtan verheti a dobokat, ha úgy gondolja, hogy még mindig a nyolcvanas években járunk, de ahhoz, hogy egy magánbeszélgetésen Tóth Józsefnek mit mondtam, nem sok köze van – jegyezte meg.

Lapunk korábban megírta: a XIII. kerületi önkormányzat azt javasolja képviselő-testületének, hogy az önkormányzat ajánljon fel a Fővárosi Önkormányzatnak a Varga Imre által készített Lukács György-szobor áthelyezésére egy, a kerület tulajdonában álló közterületet. A főváros tulajdonában lévő szobrot először meg kellene vennie a kerületnek.

A Fővárosi Közgyűlés január 25-i ülésén döntött arról, hogy március 31-ig lebontják Lukács György filozófus, kommunista politikus szobrát a XIII. kerületi Szent István parkban, ahol később helyet kap majd egy Szent István királyról készült alkotás.

Hirdetés

Kiemelt

Az atombomba, amely valójában bumeráng

Az egyesített baloldalnak annyira kevés sikerélménye volt az áhított megregulázásunkkal kapcsolatban, hogy kiéheztek egy Magyarországot elítélő határozatra.

Poszt-trauma

Alföldi Róbert ismét coming outolt

Új taggal bővült a Soros-sereg.

Vona Gábor esete a nagy mellénnyel

A Jobbik „cukisodása” tanagyag lesz.

Háborús bűnöshöz hasonlítják Orbánt

Mérgezik a Délvidéket.

Mutatjuk a címlapot, ami felrobbantotta a világhálót

Humor a pöcegödörből.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!