2018. január 16., kedd, Gusztáv napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/navracsics-tibor-az-erasmus-novelte-az-europai-elkotelezettseg-erzeset-2-2519194/

Navracsics Tibor: az Erasmus+ növelte az európai elkötelezettség érzését

MTI
Az Erasmus+ program az európai egység mozgatórugójaként mind az egyén, mind pedig a társadalom szintjén növelte az európai elkötelezettség érzését – közölte Navracsics Tibor, az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportügyért felelős biztosa Brüsszelben csütörtökön.

Navracsics Tibor, aki az Erasmus program 30. évfordulója alkalmából beszámolt az Erasmus+ program félidős, 2016-os eredményeiről, elmondta, az Erasmus+ költségvetését az előző évhez képest 7,5 százalékkal megnövelve az Európai Unió minden eddiginél többet, azaz 2,27 milliárd eurót fordított a programra.

Az összegből 725 ezer európai számára nyújtott mobilitási támogatást külföldi tanulmányokhoz, képzésekhez, oktatási tevékenységhez, munkavállaláshoz, illetve önkéntes tevékenységekhez. Így a jelenlegi program 2014-es kezdete óta több mint 2 millióan vehették igénybe a támogatást. 2016-ban a programból 21 ezer projekt kapott támogatást, amelyek összesen 79 ezer oktatási, képzési és ifjúsági szervezetet érintettek. Mindez 2015-höz képest 15 százalékos növekedést jelentett – közölte az uniós biztos.

Mint elmondta, az eredmények azt mutatják, hogy az Erasmus+ 2014 és 2020 közötti időszakban az EU-ban élő fiatalok összesen 3,7 százaléka számára nyújthat támogatást. A 2015-2016-os tanévben a program lehetővé tette a felsőoktatási intézmények számára, hogy 330 ezer diákot és tanárt küldjenek külföldre, illetve fogadjanak hazájukban. Franciaország, Németország és Spanyolország volt a három legfontosabb küldő ország, a legnépszerűbb fogadó ország Spanyolország, Németország és az Egyesült Királyság voltak.

Az Európai Bizottság tájékoztatása szerint 2016-ban Magyarországon 14 752-en vettek részt közel 26 millió euró összértékű, 399 oktatási, szakoktatási programban és különböző képzésekben.

Az Erasmus+ emellett magyar szervezetek számos oktatással, sporttal összefüggő programjait, felsőoktatási, szakoktatási és képzési intézmények, valamint vállalkozások közötti létrejött együttműködési programját, Erasmus Mundus mesterképzési és a társadalmi befogadással kapcsolatos programjait támogatta.

Az uniós program keretében Magyarországról külföldre a legtöbb, mintegy 2200 diákot és oktatót az Eötvös Loránd Tudományegyetem, majd a Szegedi Tudományegyetem és a Budapesti Corvinus Egyetem küldte. A magyar résztvevők között a legnépszerűbb célország Németország volt, majd Romániában és Spanyolországban tanultak, vagy oktattak a legtöbben.

Az Erasmus+ program célja az oktatás-képzés területén a kulcskompetenciák és készségek fejlesztése, különös tekintettel a munkaerőpiac és a társadalmi kohézió szempontjából fontos készségekre; elsősorban tanulmányi célú mobilitások, illetve az oktatási-képzési intézmények és a cégek közötti együttműködés segítségével, valamint a nyelvtanítást.

A program hallgatók, gyakornokok, önkéntesek, fiatalok, tanulók, felnőtt tanulók, tanárok, pedagógusok, egyetemi oktatók, trénerek, ifjúsági munkások, oktatási, képzési vagy ifjúsági területen működő szervezetek munkatársai számára nyújt részvételi lehetőséget. A pályázatokat intézmények, szervezetek nyújthatják be, az egyéni részvétel ezeken keresztül valósul meg.

Kiemelt

De kinek kell egy bohóc?

Magyarország első újcirkusztársulata mozgásszínházi eszközökkel és az előadók személyiségét karakterré formálva túllép a hagyományos cirkuszszámokon.

Poszt-trauma

Megfeszítették a vásárhelyi plébánost

Farkasbőrbe bújt bárány férkőzött a hívek közé.

A hülyeségnek úgy tűnik, nincs határa

Magyarországnak szerencsére kerítéssel védett.

Aczél Endre ezúttal Balczó Andrásba rúgott bele

Szabadnépes stílus.

Jöhet a 45 millió ukrán!

A „demokratikus” baloldalt a tények továbbra sem zavarják.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!