2017. október 20., péntek, Vendel napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/munkalassitasra-keszulnek-az-allami-fogorvosok-2048344/

Munkalassításra készülnek az állami fogorvosok

A tényleges költségek megtérítését kéri a szakma
Magyarországon az egészségbiztosító évente fejenként 2800 forintot költ fogászati ellátásra. Ez a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozata szerint a fele a szükséges minimumnak. A tb-betegeket ellátó fogorvosok egy éve sürgetik a finanszírozás rendezését, ám miután nem történt előrelépés, szeptember elején három napon át tiltakozásul várhatóan csak sürgősségi eseteket látnak majd el.

Egy hónap múlva, szeptember 4. és 6. között tiltakozó akciót tartanak a közfinanszírozott fogorvosok. A jelenlegi állás szerint a tb-betegeket ellátó fogászatokon ebben a három napban csak sürgősségi eseteket látnak majd el – tájékoztatta a Magyar Időket Nagy Ákos keszthelyi fogorvos. A sürgősségi nap főszervezője szerint főként a déli megyékben dolgozó kollégái gondolják úgy, hogy ily módon is nyomatékot kell adni követelésüknek. Ez pedig nem más, mint a fogászatokra jutó finanszírozás növelése.

Jelenleg a magyar állam évente összesen 28 milliárd forintot, vagyis lakosonként 2800 forintot fordít fogászati ellátásra. A Magyar Orvosi Kamara fogorvosi tagozatának számításai szerint ez pont a fele a szükséges minimumnak – mutatott rá Nagy Ákos. A fogorvosi munka piaci ára valójában a 2800 forint három-négyszerese. Példaként elmondta, hogy egy szűrővizsgálat magánorvosnál legalább négyezer forintba kerül. Ha feltételezzük, hogy a szülők minden gyermeket elvisznek félévente szűrésre, az kétmillió érintettel számolva 16 milliárd forint. Ehhez nem számolták hozzá az olyan kezeléseket, mint a tömés.

Másfél hónappal ezelőtt írtunk arról, hogy hamarosan megkezdődnek a tárgyalások a közfinanszírozott fogászatok támogatásáról az egészségügyi államtitkárság és a Magyar Orvosi Kamara fogorvosi tagozata között. Előrelépés azonban azóta sem történt, miközben a fogorvosi tagozat elnöke lapunknak már akkor úgy nyilatkozott: az összeomlás szélén Magyarországon a közfinanszírozott fogászat rendszere. Hermann Péter szerint az alulfinanszírozottság miatt egyre több az üres közfinanszírozott fogorvosi praxis. A jelenlegi mintegy háromszázat még éppen el tudják látni helyettesítésekkel, körzetösszevonásokkal, de ha tovább nő a betöltetlen közfinanszírozott fogorvosi szolgálatok száma, akkor már valóban lesznek olyan helyek az országban, ahol nem lesz állami fogorvos.

Hirdetés

Kiemelt

Hamarosan épülhet az út Szeged és Debrecen között

A 2×2 sávos összeköttetés kivitelezését korábbi hírek szerint 2019-ben kezdenék el. A kormány tavaly októberben jelentette be, hogy megépítik a kelet-magyarországi körutat.

Poszt-trauma

Vitray is beleállt

A Kádár-rendszer hangadója nyilasozott.

Visszatért a Népszabadság

Vajon ki áll a háttérben?

Megfenyegették a baloldali kis pártokat

Teddynek tele van a hócipője és van egy tuti tippje.

Propagandaméter

TASZ képlete objektív és világos.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!