2017. november 21., kedd, Olivér napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/momentum-nem-kell-katona-az-orszaghatarra-2364166/

Momentum: Nem kell katona az országhatárra

Több életbe, illetve húsba vágó elképzelését sem verte nagydobra programja bemutatásakor a Momentum. Annak tüzetesebb áttanulmányozásából azonban kiderül, hogy Fekete-Győr András (képünkön) és társai szerint pél­dául nincs szükség katonákra a határon. A program „Tehermentesítjük a honvédséget a határvédelemben” címszava alatt a Momentum úgy fogalmaz: „A honvédség nem propagandaeszköz. Összesen mintegy 13 ezer katona teljesített szolgálatot az ország déli határai mentén az elmúlt több mint egy évben. A határvédelem európai dimenziójának erősítésével tehermentesítjük a honvédséget, véget vetve az állományt súlyosan megterhelő, politikai célú látványbevetéseknek.”

Fotó: Teknős Miklós


Szintén nem kapott különösebb publicitást a program „Lehetőségekkel teli ország” fejezetének azon pontja, miszerint „visszaszorítjuk az ingatlanspekulációt a tőkejövedelem-adó bevezetésével”. A Magyar Idők megkeresésére több adószakértő is egybehangzóan úgy vélekedett, hogy bár a megfogalmazás meglehetősen általános és ködös, abból kiolvasható az általános ingatlanadó – illetve vagyonadó – bevezetésének a szándéka. Szerintük mivel a Momentum az ingatlanspekulációra hivatkozik, nem zárható ki, hogy az adó nemcsak a lakásokra, hanem más ingatlanokra, így akár telkekre, termőföldekre is vonatkozhat. – Innentől kezdve szándék kérdése, hogy ezzel a megfogalmazással mit kezdenének – fogalmazott az egyik adószakértő.

Ismert, az ingatlanadó a Nemzetközi Valutaalap (IMF) egyik leghőbb vágya volt, aminek bevezetéséről a Bajnai-kormány 2009-ben döntött is. Az egykori miniszterelnök az ATV műsorában ekkor elismerte: keményen hangzik, de ha valaki nem tudja fenntartani az ingatlanát a 2010-ben bevezetendő adó miatt, akkor költözzön egy számmal kisebbe. 2010 januárjában azonban az Alkotmánybíróság az alaptörvénnyel ellentétesnek ítélte a lakóingatlanok megadóztatását abban a formában, ahogy azt a parlament elfogadta. Míg a Momentum most az ingatlanspekulációra hivatkozva vezetné be az ingatlanadót, Bajnai Gordon azt hangoztatta az Alkotmánybíróság döntése után: a vagyonadó célja, hogy az ország legtehetősebb emberei csökkentsék a legszegényebbek terheit, ezért a szolidaritásról szól, így ha azt eltörlik, akkor a vagyonosok győznek.

 

Hirdetés

Kiemelt

A szellemi háttér fontossága

Egy nép életképessége koroktól függetlenül jórészt a kor szellemi hátterétől függ. Ezt nevezhetjük népléleknek is. A régmúlt nemzeti felfogása jelentősen eltért a maitól.

Poszt-trauma

Ujhelyi nagyon meglepődhetett a kérdésére kapott válaszon

A legilletékesebbekhez fordult.

Ötven ostoba

A Ferencvárosi Torna Club most ­en­nyinél tart. Sok? Kevés?

A hitelesség és a HVG

Aki keveset gondolkodik...

Bokros agymenése

A MoMa ura már további három Orbán-ciklust is elképzelhetőnek tart!

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!