2017. december 14., csütörtök, Szilárda napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/minden-fegyvernemet-fejleszti-honvedseg-2544628/

Minden fegyvernemét fejleszti a honvédség

Van elég forrás a honvédelmi miniszter szerint a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési programra, amellyel a Magyar Honvédség Közép-Európa meghatározó haderejévé válhat. Simicskó István az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága előtt számolt be a honvédelem helyzetéről.

– A Magyar Honvédségnek és a rendvédelmi szerveknek köszönhetően ma hazánk a világ egyik legbiztonságosabb országa – jelentette ki a honvédelmi miniszter tegnap Budapesten, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága előtti meghallgatásán. Simicskó István elmondta: a honvédség alapvető nemzeti és nemzetközi feladatai között az illegális migrációs helyzet kezelésében mintegy 17 ezer katona vett részt a déli határok védelmében a rendvédelmi szervekkel közösen.

A missziós létszámot idén Irakban és a nyugat-balkáni térségben is növelték, három kontinens 14 országában mintegy ezer katona teljesít külszolgálatot. A tárca vezetője az egyik legfontosabb eredménynek nevezte a területvédelmi tartalékos rendszer elindítását. Ismertetése szerint mostanáig több mint ezren regisztráltak az új rendszerbe, és a minisztérium azt tervezi, hogy 2026-ra mind a 197 járásban legyenek tartalékos egységek, amelyek céllétszámát húszezer főben határozták meg.

– A Zrínyi 2026 elnevezésű honvédelmi és haderőfejlesztési programmal – amelyhez hozzá vannak rendelve a költségvetési források is – a Magyar Honvédség Közép-Európa meghatározó haderejévé válik, és a NATO szövetségi rendszerét is tovább erősíti majd. Mindemellett a honvédség aktívan részt vesz a Közép-európai Védelmi Együttműködésben és a V4-ben is, és hazánk hamarosan mindkét szervezetben egy időben látja el az elnöki feladatokat. – Nincs olyan fegyvernem, ahol ne következne fejlesztés – fogalmazott Simicskó István, aki hangsúlyozta, hogy a program része a magyar hadiipar újra­élesztése is.

A miniszter kiemelte: az életpályaprogrammal sikerült megállítani az elvándorlást a honvédségnél, és mintegy 1,3 milliárd forint költségvetési forrásból a Honvéd Egészségpénztár károsultjai közül valamennyi jogosultat kártalanították. Kitért arra is, hogy létrehozták a honvédelmi sportszövetséget, elindították a lőtérfejlesztési programot és a kadétprogramot, és azok, akik egyetemi tanulmányaik mellett vállalják a tartalékos alapképzést, komoly ösztöndíjban részesülhetnek.

Németh Szilárd, a bizottság fideszes elnöke szerint fejlesztés indult meg a honvédségnél. Ezzel szemben Harangozó Tamás, a testület szocialista alelnöke – honvédelmi adatokra hivatkozva – azt mondta, drámai létszám- és eszközhiány van. Németh Szilárd erre úgy reagált: a titkos minősítésű anyagokban nem olvasta, hogy „a Magyar Honvédség romokban hever”, majd megje­gyezte: eljárás is indulhatna az MSZP-s politikus ellen titoksértés miatt. Harangozó Tamás védekezésül elmondta: konkrét számot nem közölt, de ennek kapcsán felvetette, hogy a honvédség létszámadatai legyenek nyilvánosak.

Kiemelt

Boldogságügyi miniszter

Időről időre megjelennek boldogságindexek, amelyek a különböző országok közt állítanak fel rangsort, hogy hol boldogabbak, hol szomorúbbak az emberek. Mi ez utóbbiak közt szereplünk.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!