2016. augusztus 27., szombat, Gáspár napja
Belföld, Interjú
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/minden-evre-jut-bokretaunnep-297907/

Minden évre jut bokrétaünnep

Csúcssebességre kapcsoltak a fővárosi nagyberuházások. Tavasszal bokrétaünnepet tartanak a 2017-es vizes világbajnokságra épülő Dagály-komplexum építői, heteken belül elkezdődik a bontással az új Puskás Ferenc Stadion építése, és szintén még a tél vége előtt kiderül, hogyan mutat majd a magyar dizájnipar fellegvára. Olimpiáról, világ- és Európa-bajnokságról, megújuló és most épülő egyetemekről beszélgettünk Fürjes Balázzsal, a kiemelt fővárosi beruházásokért felelős kormánybiztossal, a 2024-es budapesti olimpia pályázatának vezetőjével.

– Időben elkészülnek a 2017-es vizes világbajnokság beruházásai?
– Több mint egy év van még hátra a beruházás befejezéséig. Azt szoktam erre mondani, hogy az első „világrekord” az uszodán kívül születik. Kevesebb mint egy évvel ezelőtt a Nemzetközi Úszószövetség a mexikói helyszín visszalépése miatt Budapestnek adta a 2017-es világbajnokság rendezési jogát. Két év alatt kell felkészülnünk a világversenyre, két év alatt kell felépítenünk az uszodát és elvégeznünk a kapcsolódó beruházásokat, két év alatt kell elvégeznünk azt a munkát, amit a világban négy-öt év alatt szoktak. Gőzerővel zajlik az építkezés, naponta 400-500 ember dolgozik a helyszínen.

– Aki a Dagály fürdő környékén jár, az egy elképesztő méretű és gyorsaságú építkezést lát. Tavasszal tényleg bokrétaünnepséget tartanak?
– Ez a célunk. Az építkezés mindenestül ötezer embernek ad munkát két év alatt, amely ötezer magyar család megélhetését segíti. Amit építünk, sokkal több lesz, mint uszoda. Ez egy komplex városfejlesztési program. Egész Angyalföld épül, gyarapodik a világbajnokság kapcsán. A környező utcákat felújítjuk, parkokat, gyalogos sétányt építünk. Megújul a Duna-part az Árpád híd és a Kossuth tér között. Egy kilométeres szakaszon pedig elkészül az az árvízvédelmi gát, amely végre Budapestnek ezt a részét is védi.

– Mi lesz a sorsa a területnek, ha véget ér a világbajnokság?
– Azután is minden évben korosztályos vizes Európa- és világbajnokságok lesznek az épületben. Nagyon fontos, hogy az úszóaréna a versenysport mellett a széles közönség előtt is nyitva áll majd, tanuszodája lesz a környékbeli kisiskolás, óvodás gyerekeknek, és edzőbázisa a magyar úszósportnak. Hosszú távon ötezer fős lelátója lesz a létesítménynek, világversenyek idején a hosszanti oldalak mentén ideiglenes lelátókkal tizenháromezer férőhelyesre bővíthető.

– A közkedvelt strandfürdő is megújul?
– Nem feledkeztünk meg magáról a strandról sem, azt is felújítjuk legkésőbb a világbajnokság után. Arra törekszünk, hogy a strand látogatóit a lehető legkevésbé korlátozzuk az előkészületek alatt. Az idei év végéig biztosan zavartalanul látogatható a Dagály, 2017-ben, a verseny évében kell csak korlátozásra számítani.

A Dagály uszodakomplexum a következő év tavaszán készülhet el – Fotó: Kurucz Árpád

A Dagály uszodakomplexum a következő év tavaszán készülhet el – Fotó: Kurucz Árpád

– A jövő évi világverseny nem csak a Dagály fürdő területére korlátozódik.
– Számos helyszín lesz a Lánchíd és az Árpád híd között. Az egyik leg­izgalmasabb a Batthyány tér, mert ide épül ideiglenesen az az hatalmas torony, ahonnan az óriás-toronyugró versenyszámot rendezik meg. Huszonhét méter magasról vetik a mélybe magukat a versenyzők. Ez alá építünk egy hét méter mély medencét, és lelátókat telepítünk a térre, így az egész világ Budapest gyönyörű panorámáját láthatja, a Parlamenttel a háttérben. Ezt a képet közvetítik majd a nemzetközi tévétársaságok több milliárd néző számára.

– A vizes vb után a következő nagy sportesemény a 2020-as futball-Európa-bajnokság lesz. Mikor kezdődik a Puskás Ferenc Stadion újjáépítése?
– Heteken belül megkezdik a bontást. Az új épület megjelenésében felidézi majd a sokunk által szeretett Népstadiont. Erre kitűnő lehetőséget adnak a hosszanti lépcsőházak, a pilonsorok, melyek karakteres arculatot kölcsönöznek az épületnek. Új pálya, lelátó, tetőzet és közösségi terek épülnek, eredeti állapotában csak a fogadóépület marad meg. Futballmérkőzések és egyéb rendezvények, koncertek alkalmával hatvanötezer embert fogadhat majd az új létesítmény.

– A vizes világbajnokság és a 2020-as futball-Európa-bajnokság helyszíne megelőlegezi azt a lehetőséget, hogy Budapest pályázzon a 2024-es nyári olimpiai és paralimpiai játékok megrendezésére?
– Budapestnek már most is vannak korszerű sportlétesítményei, de a fővároson kívül ott van többek között a Szeged melletti Maty-éri kajak-kenu pálya, Debrecenben a Főnix Csarnok, az új Nagyerdei Stadion, Győrben az Audi Aréna és az ETO-stadion, Veszprémben az MKB-aréna. Országszerte számos új létesítmény épül most is. Lassan elérjük azt, hogy bárhogy is dönt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB), Magyarország képes lesz bármikor ötkarikás játékokat rendezni. Ráadásul a NOB Agenda 2020 programja az olyan közepes méretű nagyvárosoknak ad lehetőséget olimpia rendezésére, mint a magyar főváros. Limában, 2017 szep­temberében dönt a NOB a 2024-es játékok rendezőjéről, ezért is „perdöntő” számunkra a 2017-es vizes vb, ez lesz az olimpia vizsgaelőadása.

– A sportlétesítményeken kívül más fővárosi nagyberuházások megszervezése is önhöz tartozik.
– A Nemzeti Színház szomszédságába szeretnénk felépíteni néhány év alatt azt az ötezer fős konferencia-központot, ami nagyon hiányzik Budapestről. Minden adott ahhoz, hogy a főváros a konferenciaturizmus három nagy európai központjának egyike legyen Barcelona és Berlin mellett. Budapestnek minden adottsága megvan ehhez. A konferenciaturizmus pedig az egyik legjövedelmezőbb szolgáltatás, az ide érkező közép- és felső vezetők komoly összegeket költenek el.

– Hol tart a zugligeti Moholy-Nagy Művészeti Egyetem campusának megújítása?
– Hamarosan zárul az az országos nyílt tervpályázat, melyben a művészeti egyetem új campusát kellett megtervezni. Izgalmas pályaműveket kaptunk, amelyek illeszkednek a városrész hangulatához és az alapvetően ligetes területhez, melybe kortárs épületeket álmodtak a tervezők. Néhány héten belül kiderül, hogy melyik terv nyerte el leginkább a zsűri tetszését. A 13-15 milliárd forintos beruházás a szükséges engedélyek megszerzése és a tervek elkészítése után kezdődne meg. A 2018–2019-es tanévre elkészülő egyetemi központ a magyar dizájnipar fellegvára lesz, komoly hazai és nemzetközi kutatás-fejlesztési kapacitással.

– A szétaprózott honvéd-, rendőr- és közszolgálati képzést nemzetközi példára – francia, amerikai mintára – a kormány Nemzeti Közszolgálati Egyetemmé egyesítette. Mi lesz az Orczy-kertben?
– Egységes épületegyüttest hozunk létre, ez lesz a Ludovika Campus. A régi főépület 2014 tavaszára megújult, majd elkészült egy kollégiumépület, és megkezdődött a nagy oktatási épület kivitelezése is. Felépül még a rendőrtiszteknek egy speciális képzési központ saját kollégiummal, és lesz tornacsarnok, sportcsarnok, valamint uszoda is. Ezek nemcsak a hallgatók, hanem a józsefvárosi kisiskolások és polgárok szabadidős sportolását is szolgálják majd. A megújuló Orczy-kertet pedig majd a nagyközönség élvezheti.

Hirdetés

Fizetett politikai hirdetés

Kiemelt

Bakondi György: a szerb határ védelmére kell koncentrálni

Felhívta a figyelmet arra is, hogy Bulgária és Románia felől is erősödik a migráció, de ezzel kapcsolatban még nem kell újabb döntéseket meghozni.

Poszt-trauma

Migránsok a Vereckei hágónál

Kétfarkú kutyák: öngól kapásból.

Tombol a kettős mérce: már a fehér is fekete

A liberálisok megmutatták, hogyan kell fából vaskarikát csinálni.

Bayer feltámasztotta az SZDSZ-t

De nyugi, csak egy pillanatra!

Mire tanít bennünket a 444.hu?

Erkölcs, etika, emberség.

Hirdetés

Fizetett politikai hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!