2016. augusztus 31., szerda, Erika, Bella napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/minden-csaladban-elerheto-lesz-szupergyorsasagu-internet-263548/

Minden családban elérhető lesz a szupergyorsaságú internet

Széles sávú wifi az oktatási, művelődési intézményekben és könyvtárakban
A Digitális jólét program egy sokszínű, nagyszabású és összehangolt intézkedéscsomag, amely az internetről és a digitális fejlesztésekről szóló nemzeti konzultáció (InternetKon) eredményeit kívánja megvalósítani – mondta lapunknak Deutsch Tamás, a programmal kapcsolatos kormányzati feladatok összehangolásáért és megvalósításért felelős miniszterelnöki biztos.

Hangsúlyozta: az elmúlt egy évben az InternetKon előkészítése és lebonyolítása során mindvégig kiemelték, hogy van tétje a nemzeti konzultációnak, hiszen a kormány a polgárok elképzelései és szándékai alapján kívánja végrehajtani az internetezéshez és a digitális világhoz kapcsolódó fejlesztéseket.

A politikus emlékeztetett: a kabinet december 16-i ülésén elfogadta az InternetKon eredményei alapján készített előterjesztést és döntött a Digitális jólét programról. Ennek kidolgozásakor kiemelt figyelmet fordítottak a digitális ökoszisztéma szereplőivel, a szakmai és érdekképviseleti szervezetekkel, a piaci, valamint a civil és tudományos szereplőkkel folytatott egyeztetésekre, amit a program végrehajtása során is előtérbe helyeznek majd.

Deutsch Tamás a konkrétumokról szólva elmondta, várhatóan 2017. január elsejétől a jelenlegi 27-ről 18 százalékra csökken az internetezés áfája, ami a Magyarországon valaha volt legalacsonyabb mértéknek számít. Fontos lépésnek nevezte, hogy a kormányhatározat felkéri a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnökét a hírközlés-politikai stratégia elkészítésére, amely hozzájárulhat a pia­ci verseny élénküléséhez. Ez további árcsökkenésre nyújt majd lehetőséget – mutatott rá. Zajlik egy európai léptékben is jelentős fejlesztés, amelynek nyomán Európában elsőként minden magyar háztartásban elérhető lesz a „szupergyors” vezetékes internet. – Ezzel párhuzamosan egy ugyancsak úttörő program végrehajtásáról döntött a kormány: 2018 végéig minden köz-, valamint felsőoktatási intézményben, könyvtárban, közművelődési és gyermekvédelmi intézményben lesz széles sávú wifi – hívta fel a figyelmet a miniszterelnöki biztos. Hozzátette: ez a lépés az egyik legfontosabb az oktatási rendszer digitális átalakítása szempontjából.

Ugyancsak a Digitális jólét program részeként a kabinet arról határozott, hogy történjen meg a személyiségi jog védelmét szolgáló jogszabályok utólagos hatásvizsgálata. Deutsch Tamás megjegyezte, ennek részeként áttekintik a bíróságok jogalkalmazási gyakorlatát.

Átfogó szabályozás készül a biztonságosabb e-kereskedelem érdekében is. A politikus rámutatott: egy friss felmérés alapján hazánkban már mintegy 3,4 millió ember vásárol online árucikkeket és szolgáltatásokat, és a jövőben várhatóan még többen érdeklődnek majd az internetes vásárlás iránt. – Emiatt rendkívül fontos a fogyasztók biztonságát megteremtő jogszabályi környezet – hívta fel a figyelmet. A kormány döntése nyomán létrejön a súlyos jogsértéseket elkövető cégek nyilvántartása, így a polgárok az interneten történő vásárlást megelőzően tájékozódni tudnak arról, hogy a szolgáltatást nyújtó vállalat megbízhatónak minősül-e.

Deutsch Tamás tájékoztatása szerint 2016-ban elindul egy, a hét minden napján, napi 24 órában elérhető online ügyfélszolgálat. Ennek segítségével a lakossági ügyfelek és a vállalkozások minden ügytípus intézéséhez szakértő segítséget kaphatnak, ami nagymértékben javítja majd az e-közigazgatás hatékonyságát. A kormány döntött arról is, hogy jogszabály készül az úgynevezett nyílt forráskódra épülő szoftverek állami intézményekben való igénybevételének bővítéséről.

A Digitális jólét programban ugyancsak fontos szerephez jut a gyermekvédelem. Ennek érdekében elvégzik a gyermekvédelmi jogszabályok hatásvizsgálatát, és stratégia készül a kiskorúak fokozottabb védelméért. – Ha kell, a kormány a Btk. módosításával önálló tényállássá teszi az internetes zaklatást – hívta fel a figyelmet Deutsch Tamás.

Hirdetés

Fizetett politikai hirdetés

Kiemelt

Halálos áldozata is van a nyíregyházi lövöldözésnek

A Magyar Idők rendőrségi forrásokból úgy értesült, hogy az asszony a helyszínen meghalt, férjét pedig súlyos életveszélyes sérülésekkel vitték kórházba.

Poszt-trauma

A Klubrádióban tegnap meghalt a 2008-ban elhunyt Paul Newman

Bemondták.

Clinton elintézte: az Alapító atyák forognak a sírjukban

Egy demokráciában a szólásszabadság szent és sérthetetlen.

Médiamanipuláció: már a saját szemének sem hihet az ember

Ezek szerint Mrs.Clinton győzelméért semmilyen ár sem drága.

Merkel: senki nem ússza meg a muszlim betelepítést

A kancellár nem rántja el a kormányt.

Hirdetés

Fizetett politikai hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!