2017. május 24., szerda, Eszter, Eliza napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/milliardos-palyazati-forrasok-felsooktatasra-1496428/

Milliárdos pályázati források a felsőoktatásra

A felsőoktatási hallgatók szakkollégiumi támogatását, tudományos műhelyeinek fejlesztését célozza az a közel 11 milliárd forintos pályázat, amelyet Palkovics László oktatási államtitkár ismertetett.

További közel 30 milliárd forintos keret segíti az oktatási-kutatási infrastruktúra fejlesztését. Az egyik pályázatból a tudományos diákköri tevékenységet erősítik, a szakkollégiumok munkáját támogatják – fejtette ki Palkovics. Azt szeretnék, ha már az elsőéves, tehetséges hallgatók olyan képzési projektekben tudnának részt venni, amelyek későbbi kutatói tevékenységüket segítenék, illetve támogatják, hogy kutatóként tudjanak elhelyezkedni.

Megjegyezte: az intézmények a források többszörösére pályáztak. Az oktatási államtitkár hangsúlyozta: a felsőoktatási intézményeknek a kutatások, alapkutatások, illetve az alkalmazott kutatások területén is erősödniük kell.

– A kormány már lehetővé tette, hogy a felsőoktatási intézmények együttműködése könnyebb legyen a vállalatokkal, a doktori képzés feltételei is jelentősen módosultak, a doktoranduszok ösztöndíja emelkedett, az egyetemi kutatói-oktatói bértábla is változott, a keresetek nőttek – emlékeztetett Palkovics. Tavaly 15 százalékkal emelkedtek, idén és jövőre további 5-5 százalékkal nőnek a bérek. A kormány célja, hogy Magyarország ne csak gyártó-, hanem innovációs központ is legyen Közép-Európában – mondta.

Egy másik pályázaton az egyetemek oktatási-kutatási infrastrukturális és eszközfejlesztésére lehet támogatást kérni – közölte az oktatási államtitkár. Schanda Tamás, az európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár célként jelölte meg, hogy bővüljön a nők részmunkaidős és távmunkában való foglalkoztatása. A kormány pályázati keretként 29 milliárd forint fejlesztési forrást különített el, az elnyerhető összeg 50 milliótól 7,6 milliárdig terjed – ismertette. Vissza nem térítendő támogatásról van szó, önrész nem szükséges hozzá. A kérelmeket április 6-ig lehet benyújtani – jelezte az államtitkár.

Kérdésre válaszolva Palkovics László elmondta, a Nemzeti alaptanterv (NAT) és a kilencedik osztály kérdése nem függ össze, az új NAT bevezetését 2019-re tervezik, a tartalmi fejlesztés el is kezdődött. A kilencedik osztály ettől független, bevezethető ezzel együtt, de ettől függetlenül is – jelezte. Kitért arra is, hogy a kilencedik osztályról a kormány első olvasatban tárgyalt, de nem döntött, ez egy megfontolandó alternatíva – közölte.

Hirdetés

Kiemelt

Özönvízszerű eső bénította meg Budapestet

A kedden Budapestre is lecsapó vihar, a lezúduló nagy mennyiségű csapadék a város számos pontján okozott gondokat .

Poszt-trauma

A fal adta a másikat Fekete-Győrnek

Saját párttársa ismerte be az igazságot.

A manchesteri áldozatokon viccelődött a szabadúszó

Írónak talán nem neveznénk.

Zürzavar az arénában

Videón a robbantás pillanata.

Alföldi Róbert ismét coming outolt

Új taggal bővült a Soros-sereg.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!