2017. július 20., csütörtök, Illés napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/milliardokbol-fejlesztik-rakbetegek-kezeleset-1599892/

Milliárdokból fejlesztik a rákbetegek kezelését

A daganatos betegségek kezelésé­ben új távlatokat nyithat a személyre szabott orvoslás, amelynek hazai elterjesztésében úttörő szerepet vállal a nemzeti onkogenomikai program. Az állami intézmények és vállalkozások összefogásával megvalósuló kutatási, fejlesztési és innovációs projektet 3,2 milliárd forinttal támogatja a Nemzeti versenyképességi és kiválósági program.

Hazánkban évente mintegy 33 ezren halnak meg daganatos megbetegedésekben, annyian, amennyi egy közepes méretű város lakossága. Napjainkban a rákbetegség kezelése ugyanakkor jelentős fejlődésen és átalakuláson megy keresztül, aminek köszönhetően egyre több daganatos beteg gyógyul meg. Az elmúlt évtizedben a molekuláris genetikai technoló­giák, a bioinformatika és a számítástechnika összehangolt fejlődése lehetővé tette a rosszindulatú betegségek okainak és keletkezésének mélyebb megértését és új típusú, célzott gyógyszermolekulák fejlesztését, aminek következtében a diagnosztika és a terápia új minősége jött létre.

A Nemzeti innovációs onkogenomikai és ­precíziós onkoterá­piás program megvalósításával a hazai orvosok, kutatók és gyógyszerfejlesztők világszínvonalú kutatás-fejlesztési lehetőséghez jutnak. Az onkológiai és vérképzőszervi daganatos betegek számára pedig egyre szélesebb körben válhatnak elérhetővé az innovatív diagnosztikai és kezelési módszerek.

A legnagyobb hazai vérképzőrendszeri daganatos betegeket ellátó központ, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház-Rendelőintézet, a Kásler Miklós professzor által irányított Országos Onkológiai Intézet és két magyar innovatív vállalkozás, az Oncompass Medicine Hungary Kft. és a 4iG Nyrt. társulásával létrejött konzor­cium 3,2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert el a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alaptól.

Forrás: MTI

A citosztatikai eljárást felváltja a génterápia

A program indokoltságáról Vályi-Nagy István, a konzorcium vezetője, az Egyesített Szent István és Szent ­László Kórház-Rendelőintézet főigazgatója a Magyar Időknek elmondta: a közelmúlt kutatási eredményei alapján bizonyossá vált, hogy a rosszindulatú betegségek kialakulásának hátterében veleszületett és szerzett genetikai (genomikai) elváltozások állnak. Az orvosi molekuláris genetikai, fehérjetani, gyógyszerhatástani és klinikusi tudás, a DNS bázissorrendjének rendkívül gyors és hatékony új generációs meghatározása (szekvenálása), valamint a keletkező igen nagy mennyiségű adat (Big Data) elemzésének, a bioinformatikának az egyidejű fejlődése az utóbbi időben új diagnosztikai és terápiás lehetőségekhez vezetett.

Lehetővé vált a sejten belüli genetikai hibák gyors azonosítása és a hibás génszakaszokról szintetizálódó fehérjék működésének módosítása célzott gyógyszerekkel. Más szóval, a daganatok komplex genomi hátterének megismerése és elemzése lehetővé teszi, hogy a gyógyszeripar célzott, innovatív gyógyszereket fejlesszen, és hogy a betegeket a saját genomikai hibáiknak megfelelő, személyre szabott, egyedi gyógyszerekkel, illetve gyógyszer-kombinációkkal kezeljék – magyarázta Vályi-Nagy István.

A főigazgató rámutatott: a program során újonnan fejlesztett és a már törzskönyvezett innovatív készítmények új alkalmazási területeit is feltérképezik, a hangsúly azonban azokon a mélyreható genomikai vizsgálatokon van, amelyeknek a gyógykezelést meg kell előzniük ahhoz, hogy az minél hatékonyabb legyen. Mint mondta, a közelmúltban elhunyt Kéri György professzor – a személyre szabott kísérletes daganatterápia nemzetközileg elismert hazai képviselője – vetette fel először egy széles körű szakembergárdából álló program elindításának szükségességét.

Kelet-Közép-Európában ilyen integrált, államilag támogatott program egyelőre csak Magyarországon kezdődött el. Vályi-Nagy István szerint ezért jó esély van arra, hogy hazánk néhány év alatt a személyre szabott daganatdiagnosztika és -kezelés, valamint az innovatív gyógyszerfejlesztés terén a régió világszínvonalú szereplőjévé váljon.

Kiemelt

A kapitány kijelölte a férfi kajaknégyeseket a vb-re

500 méteren az Európa-bajnokságon aranyérmes egység, míg 1000 méteren a Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Ceiner Benjámin, Pauman Dániel alkotta csapathajó indul.

Poszt-trauma

TGM porig alázta a Momentumot

A ballib megmondóember lerajzolta őket, majd összetépte.

Dobtak egy hátast

És hol vannak még Hosszú Katinkáék?!

A térkép, ami minden szónál többet mond a migránsmentőkről

Georg Spöttle tette közzé.

Csisztu Zsuzsa keményen odacsapott a ballib károgóknak

Nála is betelt a pohár.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!