2017. július 23., vasárnap, Lenke napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/milliardokbol-fejlesztenek-1664518/

Milliárdokból fejlesztenek

Húszezer tablet segítségével indítanak digitális kísérleti programot
Kiírták a közbeszerzést 20 ezer tabletre, az eszközöket azok az ötödikes diákok kaphatják majd meg, akik részt vesznek a digitális kísérleti programban – mondta lapunknak Czunyiné Bertalan Judit kormánybiztos. A projekt keretében kipróbálják, hogyan működik a hagyományos tankönyvek kiváltása digitális eszközökkel és egyéb tartalmakkal. Az online érettségire viszont még várni kell, egyelőre nincs napirenden.

Ahhoz, hogy az érettségi vizsga online környezetben tudjon futni, technológiai fejlesztésre van szükség – mondta lapunknak Czunyiné Bertalan Judit, a digitális tartalomfejlesztésért felelős kormánybiztos. Hozzátette: az érettségi szabályossága, biztonsága és a felvételivel való összefüggése miatt ez egy nagyon fontos informatikai biztonsági kérdés. Másrészt minden iskolában adottnak kell lenniük a feltételeknek az online érettségihez, de szabályozási kérdések is felmerülnek. Czunyiné szerint az online érettségit csak felmenő rendszerben lehet majd bevezetni, de ez egyelőre még nincs napirenden, bár az biztos, hogy a jövő útja errefelé vezet.

– Arra viszont már kevesen gondolnak, hogy ha bármilyen tantárgyból online érettségi lenne, akkor minden vizsgázó diáknak csaknem azonos gyorsasággal és biztonsággal kellene tudnia a klaviatúrát használni, hogy senki ne szenvedjen hátrányt emiatt. Ráadásul vita van arról is, hogy a gyerekeknek meg kell-e tanulniuk vakon gépelni. Van, aki szerint ez szükséges, de kérdés, hogy hány éves korban, és van, aki szerint azok a klaviatúrák, amelyeket ma használunk, a jövőben meg fognak változni, tehát felesleges ezzel terhelni a diákokat – magyarázta a kormánybiztos.

Forrás: Havran Zoltán

A diákok mellett a tanárokat is felkészítik az elektronikus eszközök használatára

Czunyiné ismertette lapunkkal, hogy a 45 milliárd forintos fejlesztés tartalma igyekszik illeszkedni a digitális oktatási stratégia hosszú távú feltételeinek a megteremtéséhez. – Az első ütemben leginkább a tanulói, tanári és tantermi digitális eszközöket szerezzük be. A források másik részét pedig arra fordítja az oktatási kormányzat, hogy a tanárok egy nagyon határozott digitális módszertani továbbképzés keretében megtanulják a saját szakterületükön alkalmazni a digitális eszközöket és tartalmakat – mondta a kormánybiztos.

– Elkezdődött 20 ezer tablet közbeszerzési eljárása. Az eszközöket azok az ötödikes diákok és tanáraik kaphatják majd meg, akik részt vesznek a digitális kísérleti programban, amelynek lényege, hogy a hagyományos tankönyveket digitális tartalmakkal, tankönyvekkel, segédprogramokkal váltsák ki – hangsúlyozta Czunyiné. Hozzátette, hogy ez nem annyira egyszerű kérdés, mert meg kell vizsgálni, a tanárok hogyan tudják ezt a lehetőséget integrálni a tanításban, a tanulók pedig hogyan tudják hatékonyan használni ezeket a digitális tartalmakat.

Az új generációs tankönyvek egyébként már most is elérhetők digitális felületen, egyrészt lapozós, statikus formában, másrészt már elkezdődött az átalakításuk interaktív tankönyvekké. – Mind az okosportálon, mind szabad felhasználású oldalakon vannak olyan online oktatóanyagok, tesztek, tudáspróbák, animációk és videók, amelyek egy-egy tantárgy oktatását segítik. Vagy olyan applikációk és programok, amelyek segítenek szemléltetni a fizika, a történelem, a kémia vagy a biológia tartalmi megállapításait. A technikai fejlesztések révén a pedagógus szerepe nem csökken, de az fontos, hogy segítségére legyen a digitális tartalom az eredményes oktatásban. Éppen ezért sokkomponensű digitális módszertani továbbképzésre is szükség van, terveink szerint a következő három-négy évben minimum 40 ezer pedagógus digitális felkészítését valósítjuk meg – tette hozzá a kormánybiztos.

Kiemelt

Tízfontos

Ma már senki sem kérdőjelezi meg Austen helyét az irodalmi panteonban, mégis példa nélküli, hogy valamely szerzőt, ráadásul nőt, olyan dicsőségben részesítsenek, mint őt.

Poszt-trauma

Obama transzgender öröksége tovább élhet az amerikai hadseregben

Mehet a közös zuhanyzás.

Külhonban is magyarul

Történelmi bejelentést tett Tusnádfürdön az MTVA vezérigazgatója.

Merénylet

A rossz fújásnak is vannak fokozatai.

Újabb nehéztüzérrel támadnak a ballibek

Konrád György is feltűnt a színen.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!