2016. július 23., szombat, Lenke napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/migranstabor-epulhet-hatar-kozeleben-351907/

Migránstábor épülhet a határ közelében

A román kormány szíreket vinne Szatmár megyébe
A magyar határtól mintegy harminc kilométerre fekvő Tasnádon nyitna menekültszállót a román kormány. A Szatmár megyei településen hatszáz, elsősorban szír migránsnak adnának átmeneti otthont, annak ellenére, hogy mind a település vezetése, mind a lakosság élesen tiltakozik ez ellen.

Kereskényi Gábor, az RMDSZ Szatmár megyei parlamenti képviselője lapunk megkeresésére elmondta: a kormány vagy a belügyminisztérium illetékesei senkivel nem egyeztettek előzetesen, még az önkormányzat tagjait sem értesítették az elképzelésről.

– Amint tudomást szereztünk a tervekről, tiltakozó akció indult, sikerült is összegyűjteni több ezer aláírást. Jómagam interpellációt nyújtottam be Petre Toba belügyminiszternek, erre azonban a mai napig nem kaptam hivatalos választ – mondta a képviselő. Egyesek azzal próbálták megnyugtatni, hogy ez csak tartalékterv a román kormány részéről, ám szerinte a helyzet legkevésbé sem megnyugtató. – Most még mondhatják, hogy tartalék terv Tasnádon elhelyezni 600 migránst, hiszen jelenleg nem jönnek menekültek, de ha az egyes határzárak és fokozott ellenőrzések miatt útvonalat változtatnak, és a szerb–román határt veszik célba, a tartalék terv rögtön élesedhet – mondta. Hozzátette: Szatmár megye földrajzilag sem indokolt helyszín, hiszen több mint 500 kilométerre van a délnyugati határrésztől, ezért észszerűbb volna Temes vagy Krassó-Szörény megyében elhelyezni a migránsokat. – A legjobb megoldás az lenne, ha Románia is kerítést húzna az adott határszakaszra. Sajnálatos, hogy az itteni vezetés nem tett semmilyen óvintézkedést, de talán még nem késő észbe kapni, hiszen a menekültáradat nem fog enyhülni – vélekedett.

A román belügyminisztérium a Tasnádon található régi csendőrlaktanyában helyezné el a menekülteket, ami jelenlegi állapotában nem alkalmas e célra, mert korábban csak egy részét újították fel. Az RMDSZ képviselője arról is beszámolt: előkerült egy régebbi dokumentum a kaszárnya felújításáról, ami megint csak arra utal, hogy a kormánynak tervei vannak az épülettel.

Az USA megerősíti katonai jelenlétét

Közép-Európában A The New York Times úgy tudja, Obama elnök jövő héten olyan költségvetési javaslatot nyújt be, amely 2017-re a mostani összeg négyszeresére, 3,4 milliárd dollárra növeli a Pentagon európai egységeire szánt keretet. A lap szerint az Obama-adminisztráció célja az, hogy nehézfegyverzet, így páncélozott járművek térségbeli NATO-tagállamokba történő elhelyezésével az amerikai NATO-erők jelenléte folyamatosan biztosított legyen egy dandárral. A lap a Pentagon tisztviselőire hivatkozva állítja: Magyarország, Románia és a balti államok lehetnek a lehetséges telepítési helyszínek. A fegyverzet tagállamokba telepítése révén a NATO csökkentheti hadgyakorlatainak költségeit. Magyarországra még nem érkezett hivatalos megkeresés az amerikai lap által közzétett esetleges fegyvertelepítési szándékkal kapcsolatban – tudta meg lapunk a kormányzat illetékeseitől. (V. V.)

 

Hirdetés

Kiemelt

Szakértő: a V4-ek lehetnek Németország ellenpólusai

Kiszelly Zoltán politológus szerint Orbán Viktor miniszterelnök a tusványosi beszédében a feltett kérdésekre válaszkísérleteket adott, de továbbgondolnia az embereknek kell.

Poszt-trauma

Gyurcsány anyósa jelentett

Most meg kéne lepődnünk?

Az albánok beárazták Thomas Dollt

Nem dicsérhetjük a magyar futballistákat sem, méltatlan volt a Fradi-mezhez a szerdai produkció.

11 éves gyereket fejeztek le az USA támogatottjai

Nem az ISIS tette.

Fel kéne fogni: nem fognak integrálódni!

A liberális sajtónak még nem esett le.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!