2017. május 26., péntek, Fülöp, Evelin napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/menekultugyi-beadvanyokkal-arasztottak-el-az-ombudsmant-1440640/

Menekültügyi beadványokkal árasztották el az ombudsmant

Elárasztották tavaly a menekültügyi beadványok az ombudsman hivatalát. Székely László és munka­társai egész évben mintegy 7500 panaszt dolgoztak fel, ebből 2600 a bevándorlással foglalkozott. Magyarországról csupán nagyjából egy tucat ilyen kérelem futott be, a többi az Amnesty International felhívása nyomán főként külföldről érkezett. A panaszdömping okozhatott nehézséget.

A korábbinál valamivel több, összesen 8400 beadványt kapott tavaly az alapvető jogok biztosának hivatala. Székely László ombudsman és helyettesei nagyjából 7500 ügyet zártak le, vagyis naponta körülbelül húsz eljárás végére került pont. Mint a Magyar Idők megtudta, a leggyakoribb téma a migráció volt, ami önmagában talán nem meglepő, a témafelvetés módjában azonban már akadt érdekesség.

Az ombudsmani hivatalnál ennek kapcsán felidézték: az Amnesty International (AI) 2015-ben beadványt terjesztett elő, amelyben azt indítványozta, hogy bizonyos migrációs szabályok miatt Székely László forduljon az Alkotmánybírósághoz. A jogvédő szervezet felhívást is közzétett, amely – mint utóbb kiderült – beadványok áradatát indította el. Az AI felhívására ugyanis százával érkeztek levelek öt kontinens különféle államaiból. A külföldiek közül sokan elektronikus levelet küldtek, olyan közléseket mellékelve, amelyeket az AI honlapjáról másoltak át. Mások saját gondolataikkal is kiegészítették ezeket a szövegeket, esetleg átszerkesztették a mondanivalót, és postai úton keresték meg az ombudsmant.

– A panaszok között akadt angol, német, francia és spanyol nyelvű beadvány is – jegyezték meg a biztos hivatalánál, hozzáfűzve: minden esetben válasz született. A reakciók megfogalmazása egyszerűbb feladatot jelentett, hiszen azonos felvetésre azonos feleletet lehetett adni, de a tavalyi 2600 ilyen panasz feldolgozása ezzel együtt is sok időt vett igénybe és jelentős munkaerőt kötött le. A migrációs témakör kapcsán Magyarországról egyébként összesen tíz beadvány érkezett.

Forrás: Kurucz Árpád

A migránsokkal kapcsolatos levéldömping sok időt és energiát kötött le a hivatalban

Az alapvető jogok biztosa természetesen más ügyekkel is foglalkozott. Több mint hétszáz panaszt kapott az ombudsman például szociális, oktatási és egészségügyi gondokat firtatva, de rendszeresen érkeztek jelzések a büntető igazságszolgáltatásban tapasztaltak miatt, akárcsak a nyugdíjak, az egészségbiztosítás és a végrehajtások kapcsán. Ezek mellett bőven adtak munkát a bankügyek és adózási panaszok is.

Nyomásgyakorlás nemzetközi módra

– Az ombudsmani hivatal tavaly 7500 panaszt dolgozott fel, ennek egyharmadát külföldi állampolgárok küldték az Amnesty International felhívására. Miért buzdították követőiket arra, hogy levelet írjanak? – kérdeztük Demeter Áront, a szervezet emberi jogi szakértőjét.
– Az Amnesty International – több más hazai szervezettel együtt – 2015 őszén indítványozta, hogy a biztos vizsgálja meg a magyar menekültügyi szabályozást, s az Alkotmánybíróság előtt támadja meg például azt a passzust, amely bűncselekménnyé minősítette a határ irreguláris átlépését. Ekkor kértük meg a munkánkat figyelemmel kísérő magánszemélyeket, hogy írjanak levelet az ombudsmannak, és szorgalmazzák ugyanezt. Abban bíztunk, hogy ha kellő mennyiségű beadvány érkezik, akkor a biztos megteszi a szükséges lépéseket.
– Elérték a céljukat?
– Az ombudsman nem fordult az Alkotmánybírósághoz, s az érintett paragrafusok sem változtak meg.
– Ennek ellenére a felhívásuknak sokan eleget tettek. A történtek úgy is értelmezhetők: vagy teljesíti az ombudsman az AI kérését, vagy beadványok sokasága zúdul a hivatalára.
– Szeretném leszögezni, hogy semmilyen hátsó szándék nem állt a felhívásunk mögött. Tudni kell, hogy 1961-es megalakulása óta az Amnesty rendszeresen alkalmazza a levélírást, s eddig már több tízezer alkalommal hozott sikert. Legutóbb egy üzbég újságírót engedtek szabadon a fellépésünk nyomán. Azt tapasztaltuk, hogy a a támogatóink által küldött levelek elérik a kritikus mennyiséget, egy-egy problémát már nem lehet a szőnyeg alá söpörni.
– Az ombudsmani hivatal esetében is célravezető ez a megoldás? A biztosnak az a feladata, hogy feltárja a polgárokat ért különféle sérelmeket, és rászorítsa a hivatalokat a problémák orvoslására. Panaszáradatával az Amnesty így egy fontos jogvédő szervezet közérdekű tevékenységét terhelte meg.
– A levélírás a nyomásgyakorlás sajátos módszere, aminek éppen az a lényege, hogy minél több beadványt küldenek a címzettnek a munkánkat támogató személyek, annál nagyobb a nyomás. Hozzáteszem: nem érkezett a biztostól jelzés annak kapcsán, hogy megterhelő lett volna a levelek feldolgozása.

 

Hirdetés

Kiemelt

Beatrice, tangó, Bizánc

A sajtótájékoztatón három produkciót emeltek ki a jelen lévő művészek – izgalmas évadnak nézünk elébe, komoly szakmai kihívásokkal, bátor vállalásokkal.

Poszt-trauma

Liberáliséknál a „vidékies” egy szitokszó

Ráadásul a „vidékies” és a „fiatal” is összeférhetetlen!

Libabőr: a politikus már 1899-ben megjósolta Európa sorsát

Megdöbbentő üzenet a múltból.

Az agresszió bármikor megismétlődhet!

Olga néni karjaiban kötnek ki, pedig egy gyermekpszichológus többet érne.

Újabb dermesztő Soros-akta került nyilvánosságra

800 millió dollárral fogad a spekuláns.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!