2017. június 28., szerda, Levente, Irén napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/megvaltoztathatjak-szmogriado-szabalyait-1811500/

Megváltoztathatják a szmogriadó szabályait

Közel száz napirendi pontról dönthet a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén. A képviselők többek között szavaznak a Bálna kulturális központ eladásáról, a szmogriadót szabályozó rendelet megváltoztatásáról és több infrastrukturális fejlesztésről is. A közgyűlés napirendjén számos környezetvédelemmel kapcsolatos kérdés is szerepel.

A Bálna Budapest Kereskedelmi és Kulturális Központ nyílt pályázat útján történő értékesítéséről is dönthet szerdai ülésén a Fővárosi Közgyűlés, az ingatlan legalacsonyabb vételára nettó 11 milliárd forint. Az előterjesztés szerint a nyertes ajánlattevőnek kell vállalnia a Budapesti Történeti Múzeum – Új Budapest Galéria, valamint a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ használati jogviszonyának fenntartását.

A fővárosi képviselők Budapest és a kárpátaljai Beregszász közötti testvérvárosi együttműködési megállapodás megkötéséről is szavazhatnak. Dönteniük kell az időközben visszavont nyári olimpiai pályázatot koordináló állami-önkormányzati tulajdonú Budapest 2024 Nonprofit Zrt. végelszámolásának elrendeléséről is. A képviselők határoznak a Budapesti Vidámpark Zrt. végelszámolásáról is.

Szavazás lehet az M3-as autópálya fővárosi bevezető szakaszán épülő zajvédő falról. A környezetvédelmi beruházás 360 millió forintba kerül.

A csepeli gerincút Szabadkikötő út–Posztógyár utca között megépült első szakaszának folytatásáról is dönthetnek a képviselők. A hiányzó két szakasz tervezésére és előkészítésére 400 ­milliós forrás áll rendelkezésre. A Fővárosi Állat- és Növénykertben épülő Mesepark költségvetését nettó 300 millió forinttal emeli meg várhatóan a főváros.

Az előterjesztések között szerepel a szmogriadóra vonatkozó rendelet módosítása. A riasztási fokozat idején a korlátozással érintett személyautók és motorok tulajdonosai térítésmentesen használhatnák a tömegközlekedést.

A szabályozás szerint az érvényes forgalmi engedély felmutatásával annyi személy utazhatna együtt ingyen, ahány férőhelyes a korlátozás alá eső jármű. A szmogriadó esetén nem közlekedhetnének a robogók sem. A tervezet szerint kikerülnének a szmogriadó területi hatálya alól azok az útszakaszok, amelyeken át a korlátozás alá eső járművek a városhatár felől a P+R parkolókat közelíthetik meg.

Budapest zöldfelületi rendszerének fejlesztési koncepciójáról és a Rákos-patak környezetének fejlesztéséről szóló előterjesztések is napirenden szerepelnek. Sőt egy sajátos jobbikos javaslatról is szavazhatnak, eszerint 2025-ig kiirtanák az allergiások életét megkeserítő kanadai, úgynevezett vattázó nyárfákat.

Hirdetés

Kiemelt

Hackertámadás ért Ukrajnában több bankot és szolgáltató vállalatot

Az ukrán jegybank honlapján közölte, hogy az érintett bankoknál emiatt nehézségekbe ütközik ügyfeleik kiszolgálása.

Poszt-trauma

Mini G-nap

Kíváncsian várjuk a G-ző politikus felívelő karrierjét.

Óriási meglepetés az Amnesty Internationaltől!

Meglepődtünk.

Minden áron bele akartak rúgni a Fideszbe ballibék

A nagy leleplezés.

A „függetlenség”

Ha kormányellenes, akkor az a ballib médiában hírnévre váltható.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!