2017. augusztus 19., szombat, Huba napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/megvaltoztathatjak-szmogriado-szabalyait-1811500/

Megváltoztathatják a szmogriadó szabályait

Közel száz napirendi pontról dönthet a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén. A képviselők többek között szavaznak a Bálna kulturális központ eladásáról, a szmogriadót szabályozó rendelet megváltoztatásáról és több infrastrukturális fejlesztésről is. A közgyűlés napirendjén számos környezetvédelemmel kapcsolatos kérdés is szerepel.

A Bálna Budapest Kereskedelmi és Kulturális Központ nyílt pályázat útján történő értékesítéséről is dönthet szerdai ülésén a Fővárosi Közgyűlés, az ingatlan legalacsonyabb vételára nettó 11 milliárd forint. Az előterjesztés szerint a nyertes ajánlattevőnek kell vállalnia a Budapesti Történeti Múzeum – Új Budapest Galéria, valamint a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ használati jogviszonyának fenntartását.

A fővárosi képviselők Budapest és a kárpátaljai Beregszász közötti testvérvárosi együttműködési megállapodás megkötéséről is szavazhatnak. Dönteniük kell az időközben visszavont nyári olimpiai pályázatot koordináló állami-önkormányzati tulajdonú Budapest 2024 Nonprofit Zrt. végelszámolásának elrendeléséről is. A képviselők határoznak a Budapesti Vidámpark Zrt. végelszámolásáról is.

Szavazás lehet az M3-as autópálya fővárosi bevezető szakaszán épülő zajvédő falról. A környezetvédelmi beruházás 360 millió forintba kerül.

A csepeli gerincút Szabadkikötő út–Posztógyár utca között megépült első szakaszának folytatásáról is dönthetnek a képviselők. A hiányzó két szakasz tervezésére és előkészítésére 400 ­milliós forrás áll rendelkezésre. A Fővárosi Állat- és Növénykertben épülő Mesepark költségvetését nettó 300 millió forinttal emeli meg várhatóan a főváros.

Az előterjesztések között szerepel a szmogriadóra vonatkozó rendelet módosítása. A riasztási fokozat idején a korlátozással érintett személyautók és motorok tulajdonosai térítésmentesen használhatnák a tömegközlekedést.

A szabályozás szerint az érvényes forgalmi engedély felmutatásával annyi személy utazhatna együtt ingyen, ahány férőhelyes a korlátozás alá eső jármű. A szmogriadó esetén nem közlekedhetnének a robogók sem. A tervezet szerint kikerülnének a szmogriadó területi hatálya alól azok az útszakaszok, amelyeken át a korlátozás alá eső járművek a városhatár felől a P+R parkolókat közelíthetik meg.

Budapest zöldfelületi rendszerének fejlesztési koncepciójáról és a Rákos-patak környezetének fejlesztéséről szóló előterjesztések is napirenden szerepelnek. Sőt egy sajátos jobbikos javaslatról is szavazhatnak, eszerint 2025-ig kiirtanák az allergiások életét megkeserítő kanadai, úgynevezett vattázó nyárfákat.

Kiemelt

Kiütés Debrecenben

Először nyert a Debrecen a labdarúgó NB I-ben: két döntetlen és három vereség után pénteken a 6. fordulóban 4-1-re legyőzte a Vasast.

Poszt-trauma

Barcelonában imádták a migránsokat

„Fogadjuk be őket most!”

Méghogy nincs összefüggés a migráció és a terrorizmus között?

Mi ez, ha nem egy újabb bizonyíték?

Gyurcsány pokolian megsértődött

Bástya elvtársat már meg sem akarják gyilkolni?

Vágó: Császy és Tátrai is becsületes, derék ember

Nem baj, hogy a Kúria teljesen másképp döntött.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!