2016. július 26., kedd, Anna, Anikó napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/megszuno-intezmenyek-az-egeszsegugyben-531922/

Megszűnő intézmények az egészségügyben

Csaknem teljesen biztosra vehető, hogy a tervezett bürokráciacsökkentés jegyé­ben megszűnik az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK), valamint az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ (ENKK), és még mindig nagyon bizonytalan az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) és az Országos Tisztiorvosi Hivatal (OTH) jövője – értesült a Magyar Idők.

Emlékezetes, a Miniszterelnökséget vezető miniszter januárban jelentette be, hogy az államigazgatás további karcsúsítása során első körben 73 intézmény jövőjéről egyeztetnek a minisztériumokkal. Lázár János akkor azt mondta, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) biztosan megmarad, az Országos Egészségbiztosítási Pénztárat (OEP) pedig átalakítják. Alig egy évvel ezelőtt már jelentősen átszervezték az egészségügyi háttérintézményeket, éppen azért, hogy átláthatóbb legyen és egyszerűsödjön azok rendszere.

Az elmúlt hetekben az érintett vezetők és maga az egészségügyi államtitkár is lobbizott azért, hogy az ágazat háttérintézményeinek többsége, különösen azok, amelyek fontos szerepet játszanának a tervezett és a kormányfő által is támogatott ágazati átalakításokban, megőrizhessék önállóságukat. Ónodi-Szűcs Zoltán lapunknak korábban azt monda: „Európában sokféle megoldás létezik, van ahol az egészségügyi ellátórendszer fenntartói, hatósági és finanszírozói lába is önállóan működik, máshol a szakminisztériumhoz integrálva. Az én ízlésem szerint ezeket érdemes külön-külön hagyni, ugyanakkor azzal a céllal maximálisan egyetértek, hogy az egyes szervezetek mérete semmiképpen sem lehet túldimenzionált.”

Az elmúlt hetekben ugyanakkor bizonyossá vált, hogy az államtitkárságnak az OBDK-t és az ENKK-t be kell áldoznia. Az előbbi várhatóan az Emmibe olvad, az utóbbi feladatait pedig a kórházfenntartó ÁEEK viszi tovább. A vérellátó jövője annak ellenére kétséges, hogy nem adminisztratív jellegű, hanem szolgáltató háttérintézmény, amely nélkül nem tudnának működni Magyarországon a kórházak. Eddig úgy tűnt, hogy az OTH is megőrizheti függetlenségét, ez azonban éppen a közelmúltban kétségessé vált. Nem kizárt, hogy az OTH feladatainak többségét a járási, illetve a kormányhivatalok veszik át a jövőben.

Hirdetés

Kiemelt

Egyszerűbb, ha berúgja

Két fordulóban három gól – mindhárom remekbe szabott –, plusz egy gólpassz Bognár István produktuma a labdarúgó NB I első két fordulójában.

Poszt-trauma

Kapocs Nizza és München között: csemege összeesküvés elmélethez

Egy német újságíró mind a két helyszínen videón rögzítette a véres eseményeket.

Gyurcsány anyósa jelentett

Most meg kéne lepődnünk?

Az albánok beárazták Thomas Dollt

Nem dicsérhetjük a magyar futballistákat sem, méltatlan volt a Fradi-mezhez a szerdai produkció.

11 éves gyereket fejeztek le az USA támogatottjai

Nem az ISIS tette.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!