2017. július 28., péntek, Szabolcs napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/megerkezett-lazar-feljelentese-legfobb-ugyeszsegre-1702777/

Megérkezett Lázár feljelentése a Legfőbb Ügyészségre

A Fidesz szerint Gyurcsányéknak tisztázniuk kell magukat a Welt-ügyben
Megérkezett a Legfőbb Ügyészségre a Miniszterelnökséget vezető Lázár János feljelentése a Welt 2000 Kft.-vel 2003 és 2009 között, azaz a balliberális kormányok idején közbeszerzési eljárás nélkül megkötött szerződések ügyében. Heil Péter, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség egykori igazgatója szerint nem történt korrupció.

Megérkezett a Legfőbb Ügyészségre hétfő reggel az a feljelentés, amelyet Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a balliberális kormányok hivatali idején a Welt 2000 Kft.-vel kötött szerződések ügyében tett – értesült a Magyar Idők. Fazekas Géza, a Legfőbb Ügyészség szóvivője a Magyar Idők érdeklődésére közölte: átvették a feljelentést, amelyet az illetékességgel és hatáskörrel rendelkező főügyészségnek továbbítanak.

A Fidesz szerint Gyurcsány Ferencnek és Dobrev Klárának tisztáznia kell a felelősségét azzal kapcsolatban, hogy az Európai Bizottság 18 milliárd forint visszafizetésére kötelezte Magyarországot a korábbi uniós fejlesztési ciklus ellenőrzése során feltárt szabálytalanságok miatt – mondta Budai Gyula.

A képviselő felidézte: 2002-ben Gyurcsány Ferenc felesége, Dobrev Klára kezében összpontosultak az uniós támogatások, hiszen ő volt a Miniszterelnöki Hivatal EU-támogatások Hivatalának elnökhelyettese. Az irányítása alatt álló Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) az unióból érkező összesen 12 ezer milliárd forintot kezelő informatikai rendszert a Welt 2000 Kft. kezébe adta – fejtette ki, majd hozzátette: a „családi biznisznek” része volt még Heil Péter, aki most a Gyurcsány–Dobrev érdekeltségi körbe tartozó Altusnál dolgozik, korábban pedig ő volt az NFÜ vezetője, ő kötötte meg a szerződéseket a Welt 2000 Kft.-vel.

Forrás: MTI

A volt kormányfő felesége, Dobrev Klára elnökhelyettes volt az EU-támogatások Hivatalánál

Az ügy az Országgyűlésben is téma volt. A Fidesz frakcióvezetője napirend előtti felszólalásában elmondta: a szocialista frakciónak tudnia kellett az ügyről, mert 2003 és 2009 között „számtalan figyelmeztetés érkezett az uniótól és az ellenzéktől”, hogy ez a közbeszerzés teljes mértékben szabálytalan. Kósa Lajos hangsúlyozta: a Welt 2000 Kft. tulajdonosa szocialista önkormányzati képviselő volt a fővárosban, vezetői pedig ezer szállal kötődnek az MSZP-hez. Megjegyezte, hogy amikor versenyeztetés nélkül, egyedi döntéssel ilyen feladattal bíznak meg egy céget, az semmi mással nem magyarázható, mint „arcpirító korrupcióval”. Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség államtitkára válaszában azt mondta: a Magyarországot Brüsszelből sújtó büntetések szinte mindegyike 2010 előtti korrupciós ügyekhez köthető.

A jobboldali média ellen meghirdetett bojkottra hivatkozva egyetlen MSZP-s politikus sem nyilatkozott lapunknak, Heil Péter pedig az internetes közösségi oldalán reagált a hírre. Szerinte „a közbeszerzések az érintettek – magunk és kollégáink –, legjobb lelkiismerete szerint az adófizetők érdekében zajlottak.”

Jelezte továbbá, hogy beperel mindenkit, aki korrupciós ügyről beszél, mert pusztán eljárási hiba történt.

Kiemelt

Politikacsinálás kerülő utakon

Egy sor szervezet és csoportosulás a tényleges civil szervezetek mögé húzódva tisztán pártpolitikai aktivitást fejt ki, pártpolitikai célok megvalósítására tör.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!