2017. december 17., vasárnap, Lázár, Olimpia napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/meg-vizsgaljak-spederhez-tartozo-erdekeltsegeket-2332693/

Még vizsgálják a Spéderhez tartozó érdekeltségeket

Újabb tanúkat hallgat ki, okiratokat kér be a Nemzeti Nyomozó Iroda
A Spéder Zoltánhoz kapcsolódó, a Magyar Postát, illetve az FHB-csoportot érintő ügyekben továbbra is vizsgálódik a Nemzeti Nyomozó Iroda. A takarékszövetkezetekkel kapcsolatban kötött egyes szolgáltatási szerződések vizsgálata során nem találtak bűncselekményt. A nagyvállalkozó médiaérdekeltsége viszont újabb veszteséget könyvelhet el.

December 11-ig hosszabbította meg a Legfőbb Ügyészség legutóbb a Spéder Zoltán nagyvállalkozó érdekeltségeivel kapcsolatosan a Nemzeti Nyomozó Irodában (NNI) zajló vizsgálatok határidejét.

Az NNI korrupció és gazdasági bűnözés elleni főosztálya 2016-ban kezdte vizsgálni a Magyar Posta Zrt. és az FHB Jelzálogbank Nyrt. között létrejött részvényadásvételi szerződést, az FHB Jelzálogbank kötvénykibocsátását, a Magyar Posta tulajdonában álló gazdasági társaságok értékesítését, valamint a takarékszövetkezeti rendszer integrációja során kötött egyes szolgáltatási szerződéseket.

Polt Péter legfőbb ügyész Szakács László (MSZP) országgyűlési képviselő kérdésére június 13-án adott válaszából derült ki, hogy az NNI nyomozása a Magyar Postára és az FHB-csoportokra vonatkozó ügyrészekben folyik tovább, és a szeptember 22-i, újabb legfőbb ügyészi válasz szerint tart ma is. Ebből következik – és informátoraink is ezt erősítették meg –, hogy a takarékszövetkezeti rendszer integrációja során kötött egyes szolgáltatási szerződések vizsgálata bűncselekmény megállapítása nélkül lezárult.

A nyomozás határidejének december 11-ig történő meghosszabbítását újabb okiratok beszerzése és újabb tanúk kihallgatása indokolta. Az NNI június közepe óta két alkalommal tanúkat hallgatott ki, egy hatóságot és pénzintézeteket keresett meg okiratokat bekérve, valamint tárgyi bizonyítási eszközt kutatott fel. Ennél részletesebb tájékoztatást nem adott a legfőbb ügyész.

Fotó: MTI/Kallos Bea

Tavaly nyáron 24 órás házkutatást tartottak a pénzemberné

Az ügy előzménye, hogy 2016. június 8-án az NNI munkatársai 24 órás házkutatást tartottak az FHB-bankcsoportnál és Spéder Zoltán, a bank elnökének egyes érdekeltségeinél, így a Magyar Posta Zrt.-nél és a takarékszövetkezetek központjában is, valamint a nagyvállalkozó lakásán, miután a rendőrség csalás és más bűncselekmény gyanúja miatt nyomozást rendelt el. Tetemes mennyiségű okiratot, valamint adathordozók garmadáját foglalták le. Az az egyes orgánumokban tényként közölt információ, miszerint a nyomozók olyan hangfelvételeket is lefoglaltak, amelyeken Spé­der a Fidesz, illetve a kormány vezetőivel, köztük Orbán Viktor miniszterelnökkel egyeztet, nem voltak valósak.

Ezt követően Spéder Zoltán – 2016. augusztus vége óta – folyamatosan megvált ingatlan-, informatikai és pénzügyi érdekeltségeitől, mások mellett az FHB Banktól, lemondott annak vezetéséről, emberei pedig távoztak a Magyar Posta és takarékszövetkezetek vezetéséből.

Fogyatkozó médiacsoport

Módos Márton, az Inforádió ügyvezetője befektetési céget indított 881 Média Invest Kft. néven – írja a HVG. Az Inforádió jelenleg Spéder Zoltán egyre fogyatkozó médiacsoportjába tartozik, hiszen az Index.hu-tól és a Portfólió.hu-tól is megvált már, az utóbbit a kiadó vezetői szerezték meg. Ezért nem lenne meglepő, ha az Inforádióra is hasonló sors várna, Módos lépése is erre utalhat.

 

Kiemelt

Elhunyt Fábián Juli énekesnő

Hosszan tartó, türelemmel viselt betegség után szombaton Budapesten elhunyt Fábián Juli. Az énekesnő, dalszerző, dalszövegíró 37 éves volt.

Poszt-trauma

Erős pofonba szaladtak bele a ballibek

Indul a bakterház.

Budaörs Welcoming Refugees and Migrants?

Luca-napi félhomály az ország leggazdagabb településén.

Ági néni, Ildi néni! Etye, petye, lepetye

Huncutkodás a Lukács-tanítványtól.

Nem fogják elhinni, ki veheti át Havas Henrik műsorát

Hajrá MSZP?!

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!