2016. július 29., péntek, Márta, Flóra napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/meg-tobb-konnyites-az-otthonteremteshez-305626/

Még több könnyítés az otthonteremtéshez

A kormány e hét szerdai ülésén részletesen foglalkozik azokkal az intézkedésekkel, amelynek nem titkoltan a gyermekesek otthonhoz juttatásának és az új lakások építésének a támogatása, ezzel az építőipar, azon keresztül pedig a gazdaság fellendítése a célja.

Az, hogy Magyarországon a mostani évi nagyjából 8 ezerrel szemben legalább 16 ezer új lakás épüljön – közölte egy mai háttérbeszélgetésen a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter. Rogán Antal szerint az idei évben ez reális célkitűzés és ehhez a támogatási fedezetet „bőven” tartalmazz a költségvetési tartalék.

A kormányülésen tisztázzák a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) részleteit, és a kormány egy új megtakarítási forma, a Nemzeti Otthonteremtési Közösség elindításáról is dönt. Ez az angol building society mintájára kizárólag az új lakások építésének támogatását szolgálja. Ezzel versenytársat kapnak a lakástakarék szövetkezetek, amelyeket évente 50 milliárd forinttal dotál a kormány, ennek mégis alig van látszata a lakásépítésekben. Rogán Antal úgy fogalmazott: „a kormány nem szereti, ha hülyének nézik”, márpedig például a Fundamenta szerinte „nagyot kaszál” a költségvetési támogatással, és a nyereséget ki is viszi Németországba. A Nemzeti Otthonteremtési Közösségekről várhatóan még a parlament tavaszi ülésszakán törvény születhet, de az új vagyonkezelők „élesben” várhatóan csak 2017-től kezdik meg működésüket.

A kormány az építési-engedélyezési szabályokon is változtatásokat tervez, mégpedig úgy, hogy nem kell előzetes engedélyt kérni az építkezéshez, azt csak utólag kell jóváhagyatni a saját erőből épülő otthonoknál, illetve a kisebb társasházaknál. Emellett a közműcsatlakozás idejét is jelentősen rövidítenék, és a „lakás célú ingatlan” fogalmát is rendezni tervezik.

Több kérdésben is dönt tehát szerdán a kormány, ezek azonban kizárólag könnyítések lesznek, így aki most megfelel az ismert támogatási kritériumoknak, annak már most érdemes személyesen érdeklődnie a bankoknál. A nagy bankok mindegyike készen áll a folyósításra –hangsúlyozt Rogán Antal. Hozzátette: egy január eleji közvéleménykutatás szerint a 40 év alattiak 20 százaléka nyilatkozott úgy, hogy igénybe venné az új otthonteremtési támogatást.

A miniszter arról is szólt, hogy – szintén brit mintára – kötelezi a bankokat, hogy az egyértelműség miatt saját kampányaikban, reklámjaiban is használják a „családi otthonteremtési kedvezmény” kifejezést.

Hirdetés

Kiemelt

Adócsökkentést várnak a hotelesek

Adózási, szabályozási eszközökkel kell növelni a hazai hotelek versenyképességét, hogy a vállalkozások elvégezhessék a szükséges fejlesztéseket, illetve megtartsák a szakképzett munkaerőt.

Poszt-trauma

Vágó István ezúttal Áderbe rúgott bele

A Gyurcsány-barát kvízmester hatalmas bakot lőtt.

Soros beindította a pénzágyúit: veszélyben a mesterterv

A spekuláns egyre szaporodó ráncait csak Hillary vasalhatja ki.

Csak, hogy a bajor belügyminiszter is megértse

„Nem fogtok nyugodtan aludni a házaitokban”.

Kapocs Nizza és München között: csemege összeesküvés elmélethez

Egy német újságíró mind a két helyszínen videón rögzítette a véres eseményeket.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!