2016. május 30., hétfő, Janka, Zsanett napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/meg-tobb-konnyites-az-otthonteremteshez-305626/

Még több könnyítés az otthonteremtéshez

A kormány e hét szerdai ülésén részletesen foglalkozik azokkal az intézkedésekkel, amelynek nem titkoltan a gyermekesek otthonhoz juttatásának és az új lakások építésének a támogatása, ezzel az építőipar, azon keresztül pedig a gazdaság fellendítése a célja.

Az, hogy Magyarországon a mostani évi nagyjából 8 ezerrel szemben legalább 16 ezer új lakás épüljön – közölte egy mai háttérbeszélgetésen a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter. Rogán Antal szerint az idei évben ez reális célkitűzés és ehhez a támogatási fedezetet „bőven” tartalmazz a költségvetési tartalék.

A kormányülésen tisztázzák a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) részleteit, és a kormány egy új megtakarítási forma, a Nemzeti Otthonteremtési Közösség elindításáról is dönt. Ez az angol building society mintájára kizárólag az új lakások építésének támogatását szolgálja. Ezzel versenytársat kapnak a lakástakarék szövetkezetek, amelyeket évente 50 milliárd forinttal dotál a kormány, ennek mégis alig van látszata a lakásépítésekben. Rogán Antal úgy fogalmazott: „a kormány nem szereti, ha hülyének nézik”, márpedig például a Fundamenta szerinte „nagyot kaszál” a költségvetési támogatással, és a nyereséget ki is viszi Németországba. A Nemzeti Otthonteremtési Közösségekről várhatóan még a parlament tavaszi ülésszakán törvény születhet, de az új vagyonkezelők „élesben” várhatóan csak 2017-től kezdik meg működésüket.

A kormány az építési-engedélyezési szabályokon is változtatásokat tervez, mégpedig úgy, hogy nem kell előzetes engedélyt kérni az építkezéshez, azt csak utólag kell jóváhagyatni a saját erőből épülő otthonoknál, illetve a kisebb társasházaknál. Emellett a közműcsatlakozás idejét is jelentősen rövidítenék, és a „lakás célú ingatlan” fogalmát is rendezni tervezik.

Több kérdésben is dönt tehát szerdán a kormány, ezek azonban kizárólag könnyítések lesznek, így aki most megfelel az ismert támogatási kritériumoknak, annak már most érdemes személyesen érdeklődnie a bankoknál. A nagy bankok mindegyike készen áll a folyósításra –hangsúlyozt Rogán Antal. Hozzátette: egy január eleji közvéleménykutatás szerint a 40 év alattiak 20 százaléka nyilatkozott úgy, hogy igénybe venné az új otthonteremtési támogatást.

A miniszter arról is szólt, hogy – szintén brit mintára – kötelezi a bankokat, hogy az egyértelműség miatt saját kampányaikban, reklámjaiban is használják a „családi otthonteremtési kedvezmény” kifejezést.

Kiemelt

Jelentősen megugrott az év elején a repülőgéppel utazók száma

A vállalkozói bevétel legnagyobb mértékben, 22 százalékkal, 104 milliárd forintra a légi szállítási ágazatban nőtt.

Poszt-trauma

Lúzermagyarozás és a Veszprém kudarca

Katasztrófa-e a kölni vereség?

Leszbikus nyomulás az ELTE klubnál

Ne várjunk jó modort a homoszexuális szervezetektől.

Kocsis Zoltán fején találta a szöget

A kultúránkat elsöprő jelenségekről beszélt.

Hozzánk menekülnek a németek a migránsok elől

Főleg a Balatonhoz.

Hirdetés