2017. október 22., vasárnap, Előd napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/meg-melyebbre-sullyedhet-az-mszp-2331322/

Még mélyebbre süllyedhet az MSZP

A szocialisták elnöke keményen bírálta az LMP-t és a Jobbikot
Keményen támadta a Jobbikot és az LMP-t az MSZP elnöke, aki szerint Szél Bernadettnek még azok az előnyei sincsenek meg, mint Botka Lászlónak. Molnár Gyula ugyanakkor saját pártja állapotáról is lesújtóan fogalmazott, és elismerte, hogy a magyar emberek jelentős része Orbán Viktorban nem lát diktátort.

„Benne vagyunk a kátyúban, és mélyebbre süppedhetünk a történtek után: vélhetően lesz még egy kis csökkenés” – értékelte az MSZP Botka László visszalépése utáni helyzetét Molnár Gyula. A szocialisták elnöke a Heti Válasznak adott interjújában hangoztatta: szerinte kikecmeregnek a kátyúból, ezért ki kell ábrándítania a demokratikus ellenzékiek közül azokat, akik a végüket akarják, mert „hatszázezer MSZP-szavazó nem fog egyszerre átszavazni rájuk”. Bár az összefogás szükségességét hangoztatta, Molnár keményen nekiment az LMP-nek és miniszterelnök-jelöltjének.

Molnár Gyula elismerte, pártja kátyúba került

Fotó: Éberling András

Molnár Gyula elismerte, pártja kátyúba került

Szerinte Szél Bernadett még azokkal az előnyökkel sem rendelkezik, mint Botka László, Szélt most azért építik, hogy a tárgyalási pozíciói javuljanak, de az LMP nem nő kormányváltó erővé. „Könyörgöm, hányszor lehet még eljátszani hogy most aztán más lesz a politika, aztán 17 ezer szavazattal csusszanni át az öt százalékon” – fogalmazott az MSZP elnöke. Megerősítette, hogy „Horn Gyula pártja nem fog össze a szélsőjobbal”, és ironikusan megjegyezte: ha a ballib értelmiség lázas messiáskeresésében eljutott Vona Gáborig, ahhoz csak gratulálni tud. Szerinte hibás az az értelmiségi gondolat, hogy Orbán Viktor legyőzéséért még a Jobbikkal is össze kell állni. Mint fogalmazott, a magyar emberek jelentős része Orbán Viktorban nem lát diktátort. „Ne zárjuk ki, hogy azért, mert nem diktátor” – fűzte hozzá.

Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő, akit a magyar sajtóban Lattmann Tamással együtt Botka László megbuktatójaként emlegetnek, a PestiSrácok.hu-nak ugyancsak arról beszélt, hogy a baloldal Jobbikkal való esetleges szövetségét, még technikai értelemben is ki kell zárni. – Vannak olyan alkuk a politikában, amelyeket nem lehet megkötni, ilyen a Jobbikkal való együttműködés is – jelentette ki Tarjányi. Szerinte a baloldali pártok összefogásával, Gyurcsány Ferenccel, de egy civil miniszterelnök-jelölttel és nem pártpolitikussal le lehet győzni az Orbán-kormányt 2018-ban.

Mindeközben a Jobbik és az LMP is megütközve fogadta, hogy a szocialisták országgyűlési frakciója még szerdán bejelentette: a választásokig nem kezdeményeznek a parlamentben vitanapot, nem vesznek részt ötpárti egyeztetéseken, nem fordulnak a köztársasági elnökhöz és az Alkotmánybírósághoz. A képviselő csoport szerint ezeket az intézményeket a Fidesz degradálta és kiüresítette, ezért az MSZP inkább folytatja szembesítő kampányát és a részországgyűléseket. – A Jobbik a kormányváltás elárulásának, az ellenzéki szerep szándékos gyengítésének és a baloldali szavazók eladásának tartja az MSZP vezetőinek döntését – reagált Volner János, a párt frakcióvezetője. A devizahitelesek ügyében vitanapot kezdeményező LMP értetlenül áll az MSZP döntése előtt. A párt szóvivője, Kanász-Nagy Máté szerint a szocialistáknak a döntésüket a több százezer devizahitelesnek kell megmagyarázniuk.

Közös ellenzéki tüntetés

A DK, az Együtt, a Liberálisok, a MoMa, az MSZP, a Párbeszéd és a civil szféra prominensei október 23-án közös demonstráción követelik az igaz­ságtalanságok és az ezekért felelős túlhatalom felszámolását – közölte Gulyás Márton aktivista a Közös Ország Mozgalom nevében. A szervezők felsorolásából hiányzik a Jobbik, az LMP-vel még egyeztetnek, a Momentum pedig csak akkor vesz részt a rendezvényen, ha azon minden, a választási rendszer koncepciójának kidolgozásában részt vevő párt is megjelenik.

 

Hirdetés

Kiemelt

Giovanni Trapattoni szívesen lenne magyar szövetségi kapitány

A 78 éves olasz mesteredző menedzserén keresztül jelezte, hogy szívesen tárgyalna a Magyar Labdarúgó Szövetséggel – mondta Bánki Erik elnökségi tag.

Poszt-trauma

Magyargyalázás megbocsátva

Pedig, ha a bordély becsődöl, nem a bútort (meg a reklámokat) kell cserélni!

Szanyi Tibor becsülete

Csak a miheztartás végett.

Büszkeség

Ha valamire, erre tényleg büszke lehet az ember!

Verhovstadt Orbánra lőtt, de magát találta el

Úgy tűnik, Guynak ez most sem jött össze. 

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!