2018. január 20., szombat, Fábián, Sebestyén napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/meg-ket-hetig-lehet-palyazni-az-apoloi-osztondijakra-2633206/

Még két hétig lehet pályázni az ápolói ösztöndíjakra

Havi negyvenezer forintot kaphat összesen háromezer-kétszáz tanuló
Egységesen havonta nettó negyvenezer forint ápolói ösztöndíjat kapnak az egészségügyi szakképzésre beiratkozott tanulók, ha tanulmányi átlaguk eléri a közepes érdemjegyet – mondta lapunknak Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Hozzátette, a program kerete 4,4 milliárd forint, ami 2021-ig várhatóan 3200 egészségügyi hivatást választó tanuló támogatására nyújt segítséget a szakképesítés megszerzéséhez.

Még két hétig jelentkezhetnek az egészségügyi szakképzésre beiratkozott tanulók az ápolói ösztöndíjakra, amelyek fontos eszközei az egészségügyi szakdolgozói utánpótlás biztosításának – mondta tegnap az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára az MTI-nek. Rétvári Bence kiemelte, hogy az ösztöndíj szabad felhasználású, így a tanulók maguk dönthetik el, mire fordítják az összeget, mi az, ami leginkább segíti őket egészségügyi szakképesítésük megszerzésében.

A program kerete 4,4 milliárd forint, ami 2021-ig várhatóan 3200 egészségügyi hivatást választó tanuló támogatására nyújt segítséget a szakképesítés megszerzéséhez.

Fotó: Kurucz Árpád

A pénzügyi mellett mentori támogatásban is részesülnek a diákok

– Egységesen havonta nettó negyvenezer forint ápolói ösztöndíjat kapnak az egészségügyi szakképzésre beiratkozott tanulók, ha tanulmányi átlaguk eléri a közepes érdemjegyet – nyilatkozta lapunknak Rétvári Bence, aki hozzátette, hogy azok a tanulók, akik a Szabóky Adolf szakképzési ösztöndíjban részesülnek, jelen pályázati felhíváson is indulhatnak, azonban a két ösztöndíj együttes összege nem haladhatja meg a garantált nettó bérminimum összegét (ez 2017-ben 107 065 forint volt, 2018-ban várhatóan 120 033 forint lesz).

A felhívás 29 egészségügyi szakképesítésre terjed ki. Az ösztöndíjat a teljes tanulmányi időszak alatt kapja a hallgató, és azok, akik tavaly szeptemberben megkezdték valamelyik szakképesítés megszerzését, visszamenőleg is megkaphatják azt, illetve egy évet meghaladó kurzus esetén a pénz a nyári szünetben is jár.

A kitöltött pályázati adatlapokat az informatikai rendszeren keresztül (https://apololeszek.aeek.hu/” target=”_blank”), valamint papír alapon is be kell nyújtani első körben január 15-én éjfélig. Fontos azt is tudni: a pályázatra jelentkezőknek vállalniuk kell, hogy a szakképesítés megszerzését követően legalább annyi ideig vállalják, hogy valamely hazai közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatónál dolgoznak a megszerzett szakképesítésnek megfelelő munkakörben, amennyi ideig az ösztöndíjat kapták.

A tanulók az ösztöndíj mellett mentori támogatásban is részesülhetnek. Az Emmi ugyanis olyan országos mentorhálózatot hoz létre, amely segíti az egészségügyi hivatástudat kialakulását, valamint a megfelelő munkakörben történő elhelyezkedést is minden ösztöndíjasnak.

Kiemelt

Egyhavi keresettel több maradt az embereknél

A további emelkedéshez jó alapot teremt a minimálbér nyolcszázalékos és a garantált bérminimum további 12 százalékos emelése – mondta Varga Mihály.

Poszt-trauma

Vona és a 2300

A dolgok, amiknek az égvilágon semmi közük egymáshoz.

A Budapest Pride csapata bedobta a Conchita-bombát

„Az egész országot szivárványba borítjuk”.

Oknyomozó riporternek csapott fel a DK elnöke

Bizonyára ő is a Gőbölyös Soma-díjra hajt.

Megkapták a leckét a fideszes parasztok

Az SZDSZ émelyítő bűzét böfögte fel Vajda Mihály.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!