2017. március 29., szerda, Auguszta napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/medgyessy-peter-ossze-kell-fogni-jobbikkal-1285771/

Medgyessy Péter: Össze kell fogni a Jobbikkal

A volt miniszterelnök szerint most egyik oldal sem lehet finnyás
A regnáló kormányt csak úgy lehet leváltani, ha három párt, az MSZP, a DK és a Jobbik összefog – jelentette ki az MSZP volt miniszterelnöke az ATV Magánszféra című műsorában.

Medgyessy Péter szerint az ellenzéki pártoknak el kell dönteniük, hogy a parlamenti helyük bebiztosítása vagy a szekértáborok feletti összefogás élvez-e elsőbbséget. Ennek hiányában ugyanis elmarad a kormányváltás, és aki ezt nem veszi tudomásul, az csak magát okolhatja, illetve el kell számolnia a nép felé – tette hozzá a volt kormányfő, aki úgy látja: ebben a helyzetben egyik oldal sem lehet finnyás.

Az elmúlt hónapokban több meghatározó korábbi és jelenlegi balliberális politikus, közéleti személyiség tett Medgyessy Péteréhez hasonló nyilatkozatot a Jobbik kapcsán. Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke arról beszélt, előfordulhat, hogy a három nagy blokk – a baloldali ellenzék, a Jobbik és a Fidesz–KDNP – egyike sem szerzi meg a voksok 50 százalékát, és nyílt koalíciót sem köthetnek egymással.

A CÖF szerint már egy platformon van Vona Gábor és Gyurcsány Ferenc

Forrás: MTI

A CÖF szerint már egy platformon van Vona Gábor és Gyurcsány Ferenc

– Egyáltalán nem lelkesednék érte, de már nem tudom kizárni, hogy lesz majd olyan jelentős nyomás a szavazópolgárok részéről, hogy a kétharmados törvények lebontása érdekében összefogjanak a mostani kormányzaton kívüli erők – közölte Gyurcsány.

A DK elnöke azóta is lebegteti az esetleges összefogás lehetőségét a Jobbikkal, amely szerinte már sokat változott radikális múltjához képest.

Az SZDSZ egykori alapítója, Haraszti Miklós májusban azt nyilatkozta: a baloldalnak össze kellene fognia a Jobbikkal, hogy közösen rászorítsák a kormánypártokat egy arányosabb választási rendszer kialakítására. A szintén egykori szabad demokrata politikus, Kőszeg Ferenc egy elemzésében úgy fogalmazott: „Orbán ellenében még Vona Gáborra is lehet szavazni. Mert e pillanatban semmi sem előbbre való, mint Orbánt kirobbantani a székéből.”

A Civil Összefogás Fórum (CÖF) a közelmúltban plakátkampányt indított, amellyel arra hívják fel a figyelmet, hogy a Jobbik és a DK már egy platformra került. A plakáton Vona Gábort és Gyurcsány Ferenc DK-elnököt öleli át a CÖF korábbi vizuális kampányából ismert bohóc, a felirat pedig azt hirdeti: „Egymásra találtak! Együtt mondtak nemet a bevándorlásellenes alkotmánymódosításra”. Vona Gábor a közösségi oldalon indulatosan reagált erre. Szerinte itt az újabb bizonyíték, hogy Orbán Viktor fél tőle. „Nem mer kiállni nyilvános vitára, csupán a beteglelkű sajtóhiénáit és a civilnek álcázott kitartottjait küldi rám, hogy hazudozzanak” – fogalmazott.

Egyelőre azonban még a baloldalon belül sincs egyetértés az összefogás módjáról és szükségességéről. – A 2014-ben már kipróbált baloldali összefogás eredménytelen, ha rajtam múlik, ilyen nem lesz még egyszer – jelentette ki Hiller István a napokban a PestiSrácok.hu-nak adott interjúban.

Az MSZP választmányi elnöke nyomatékosította, hogy 2018-ban a győzelem a cél, de ehhez az MSZP-nek meg kell határoznia a karakterét, saját véleményt kell alkotnia országról, nemzetről, Európáról. – Széles, demokratikus együttműködést szeretnék, és erős MSZP-t – fogalmazott. Szerinte a tervezés és az alapozás időszakában vannak, stratégiával, a Fidesz­hez képest választási lehetőséggel, kampánnyal és szervezettel, plusz megfelelő személyekkel el lehet érni a célt.

Az ősszel már megkezdődtek az egyeztetések a baloldali pártok között a választási előkészületekre. Mint ismert, lapunk birtokába jutott az a lista, amelyen felosztották a budapesti egyéni választókerületeket a DK és az MSZP prominensei. Hivatalosan cáfolták a hírt, de többen elismerték lapunknak, hogy a párttanács kénytelen volt egy új listát összeállítani a tagság megnyugtatására.

Őszinte gesztus?

Köszöntésünk meglepte önöket, pedig azt csupán egy őszinte gesztusnak szántuk mint Magyarország soron következő kormánypártja – reagált Vona Gábor az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbijának korábbi nyilatkozatára. Ismert, a párt levélben üdvözölte a zsidóságot hanuka alkalmából, melyre Köves Slomó azt írta: a Jobbik politikusainak korábbi nyilatkozatai azt mutatják, hogy nem tekintik a hazai zsidó közösség tagjait a magyar nemzet egyenlő elbírálást érdemlő tagjainak. A Jobbik elnöke szerint a rabbi évekkel ezelőtti nyilatkozatokat hozott fel indoklásul, mondván, azokat a párt nem tisztázta. „Azt hiszem, hogy Ön végigaludta az elmúlt három évet” – fogalmazott Vona. (MI)

 

Hirdetés

Kiemelt

Mostantól mindennap láthatják a Hegyvidéken Papp Lacit

A háromszoros olimpiai bajnok ökölvívólegenda egész alakos szobrát a főváros XII. kerületében, a MOM Kulturális Központ mellett avatták fel.

Poszt-trauma

Nagy Bandónak elmentek otthonról

Sárga stigmát rakatna a „nemfideszesekre”.

Molnár Gyula Csipkerózsika szerepét vállalta

Mindenkinek van egy álma, a szoci pártelnöknek is.

Jó helyre került a hat éveseknek szánt felvilágosító kifestő

Az elemzés nem mélyreható, ellentétben Apával.

Újra lesújtott a genderterror

Ezúttal Amerikában.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!