2017. szeptember 22., péntek, Móric napja
Belföld, Interjú
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/matolcsy-adam-az-origo-uj-tulajdonosa-1882486/

Matolcsy Ádám az Origo új tulajdonosa

Konzervatív, polgári hangvételű marad továbbra is az internetes portál
Továbbra is konzervatív polgári hangvételű lesz az Origo – jelentette ki a több internetes kiadványt, levelezőrendszert, videomegosztót üzemeltető New Wave Media Group Zrt. új tulajdonosa, Matolcsy Ádám, aki korábbi vállalkozásai nyereségét fektette be a cégbirodalomba. Megtudtuk azt is, nem tervez létszámleépítést, a vezetőket is megtartja, és persze arra is számít, hogy Matolcsy György jegybankelnök fiaként a támadások kereszttüzébe kerül.

– Annyit tudni az eddigi vállalkozásairól, hogy fodrászszékeket gyártott, majd alig több mint másfél éve megvásárolta a Balaton Bútor Kft.-t. Sikerült talpra állítania a gyárat?
– Sokféle vállalkozásban vettem részt. Már tizennyolc évesen az informatikai végzettségű bátyámmal közösen működtettem egy céget. Számítógépeket raktunk össze, tíz-húsz fős irodák rendszereit építettük ki. Később igény mutatkozott szépségipari bútorok iránt is, így létrehoztunk egy raktárházat. Felvettünk egy akkor futárként dolgozó asztalost, és a bemutatótermünk pincéjében saját márkás fodrászbútorok gyártásába kezdtünk. Alig több mint másfél éve vásároltuk meg a Balaton Bútor Kft.-t. Nullszaldós céget vettünk meg, és azóta százhúsz dolgozóval nagy exportsikerekkel működik a több mint százéves üzem. Színre lépésemet követően próbáltunk odafigyelni arra, hogy ne induljunk olyan közbeszerzésen, amely miatt támadható a Matolcsy név. Éppen azért nem koncentráltunk a belföldi piacra, termékeink nyolcvan százaléka exportra ment, idén jelentős árbevétel-növekedésre számítunk a tavalyi évhez képest. Nemcsak saját brandet állítunk elő, hanem ismert világcégeknek is gyártunk Svédországtól Ausztráliáig, Franciaországtól az Egyesült Államokig.

– Olyannyira sikeresek, hogy most megvette az Origót is ­tulajdonló New Wave Media Group Zrt.-t Száraz Istvántól, aki, jegyezzük meg, sajtóhírek szerint 2015 decemberé­ben több milliárd forintot fizetett az érdekeltségért a Magyar Telekomnak.
– Igen, a vállalkozásaim által termelt jövedelemből tudtam megvásárolni. Pénzügyileg ez a vételár kifizetésével, de főként nagymértékű hitelek átvállalásából áll. A hitel átvállalásánál nemcsak a termék a fedezet, hanem eddigi életem munkája, az összes cégem, ingatlanaim, szóval minden.

– A bútorgyárhoz is kapott hitelt a Növekedési Hitelbanktól, és biztosan most is élt a lehetőséggel, hiszen annak tulajdonosa, Szemerey Tamás a rokona.
– Nagyapám a bank tulajdonosának, Szemerey Tamás édesanyjának a testvére. Szemerey Tamás a másodnagybátyám. Egyébként nem veszek fel hitelt a Növekedési Banktól. Nem is lehetne, hiszen a vállalatcsoport a jelenlegi hitelei miatt akvizíciós hitelt már nem is tudna felvenni. A New Wave Media Group Zrt.-nek több hitele is van, amelynek egy része növekedési bankos hitel. Így azokat én fizetem tovább.

– Szemerey Tamás bankár fia és Száraz István, valamint ön barátok?
– Istvánnal sok átfedés van baráti társaságaink között, közel tíz éve ismerjük egymást, és régóta figyelemmel kísérem a sikereit. Sok közös van bennünk, a kapcsolatunk barátinak mondható, de nem vagyunk napi kapcsolatban.

– Kért tanácsot az édesapjától, Matolcsy Györgytől? Hiszen ha bútorgyárosként tartott a támadásoktól, most aztán várhatja a nyílzáport…
– A tranzakcióval kapcsolatban nem kértem tőle tanácsot, de megkérdeztem, hogy politikailag mekkora kárt okozhat neki a negatív médiavisszhang. Ő rám bízta a döntést, ne érezzem úgy, hogy a családnevem bármiben gátol.

Fotó: Mirkó István

Cégei jövedelméből és nagymértékű hitelek átvállalásából fedezte a vállalkozó az adásvételt

– Ennyire érdekli a média világa, vagy csak pénzügyi befektető?
– Alapvetően régóta érdekel a média világa. A tizenhárom brandből álló csoportra nemcsak médiacégként tekintek, hanem technológiai vállalkozásként is. Amit azon a médiacímlapon látnak az emberek, ahová az újságírók a tartalmat gyártják, az a jéghegy csúcsa. Amögött egy rendkívül komplex IT-rendszer épül, sok beszállítóval. Domináns a céghálóban a Freemail e-mail-szolgáltató rendszer és a Videa videomegosztó oldal is. Technológiapiaci területen a társaságban hatalmas potenciál van.

– Persze ebből az egészből az Origót emeli ki majd mindenki, hiszen az jelentős politikai hatással bír.
– Az Origo a csoport legdominánsabb hírsite-ja. Míg az összes brand naponta átlagosan mintegy 1,2 millió embert ér el, az Origo önmagában négyszázezret.

– Marad az irányvonala? Vagy még inkább kormánypárti lesz?
– Erről elég éles a véleményem. Az ellenzéki médiumok beállították az Origót úgynevezett propagandaportálnak, amit én egyszerűen a konkurensek lejáratási kísérletének tartok. Az Origót én nem tartom propagandaoldalnak. Az alapító-tulajdonos idején olyannyira kimért hangvételű oldal volt, amihez képest bármiféle elmozdulás heves reakciókat váltott volna és váltott is ki. Az oldalnak az utóbbi időben kezdett kialakulni egy határozott arcéle, amely elkötelezett olvasótábort hozott magával, és én ezt szeretném továbbépíteni. Konzervatív, polgári hangvételű lap működtetését tervezem. Az online médiapiac arról szól, hogy minél több látogató, olvasó van, annál drágábban lehet hirdetési felületet értékesíteni, annál jobb tartalmat lehet készíteni, és annál nyereségesebb a vállalkozás. Azt sem tartom kizártnak, hogy a cégcsoporton belül baloldaliak megszólítására is létrehozunk egy brandet.

– Ezt részletezné?
– Ahogy mondtam, az Origo az egyik legrégebbi és leglátványosabb, de csupán egy eleme a portfóliónak. Azt a tartalmi diverzifikálást tartom a jövő útjának, amelyet a cégcsoport Száraz István vezetése alatt elindított, vagyis hogy mindenki találjon a New Wave Media univerzumán belül olyan tartalmat és szolgáltatást, amiről úgy érzi, neki szól. Ebbe nemcsak a hagyományos sajtótermékeket értem bele, hanem az olyan szolgáltató oldalakat is, mint például a Köpönyeg.hu.

– Mi lesz a VS.hu sorsa? Amikor kiderült, hogy a jegybank alapítványai nagy összegekkel támogatták a kiadót, többen felmondtak és távozott a főszerkesztő is. Most pedig kiderül, hogy egy ­Matolcsy a tulajdonosuk. Szóval megszünteti?
– Az egyes lapok jövőbeli sorsával kapcsolatban egyelőre nem szeretnék nyilatkozni, hiszen ezek alaposabb megfontolást igénylő kérdések. Az tény, hogy a VS egy ideje keresi a helyét a portfólión belül, de még ma is sokak számára jelent megbízható, kiegyensúlyozott hírforrást.

– Tervez személyi változásokat a cégcsoportnál?
– A tranzakciót megelőző vállalatcsoport-szintű átvilágítás során gyakorlatilag minden vezetővel találkoztam, ismertettem velük az elképzelései­met, és úgy érzékeltem, hogy a jövőképünk nagyrészt azonos. Nem tervezek személycseréket, a cégnél dolgozó kollégákról eddig szinte csak pozitív visszajelzéseket kaptam. Persze azt is látni kell, hogy több mint háromszáz munkavállalóval állunk kapcsolatban, az Origónál hatvan újságíró és több fotóriporter dolgozik, legalább negyven informatikus fáradozik a fejlesztéseken és az üzemeltetésen. Nem kevés időbe telik majd, míg mindannyiukkal találkozom, de az elkövetkező heteket az ismerkedés jegyében szeretném eltölteni. Az biztos, hogy Magyarországon piacvezető szerepre törekszünk. Őszre összeolvadnak a cégcsoport társaságai, és a jövőben egy vállalkozás fogja egyesíteni az összes üzletágat. A legfőbb célkitűzésünk az lesz, hogy gyarapítsuk olvasóink és felhasználóink számát, és tartalmas cikkeinkkel az olvasással eltöltött időt is igyekszünk majd megnyújtani.

Nyereség és tulajdonosváltás után politikai támadás

A Matolcsy Ádám vezette Magyar Stratégiai Zrt. vette meg a korábbi New Wave Media és Origo Media portfólió egyesítéséből tavasszal létrejött New Wave Media Group Zrt.-t – közölte a New Wave Media Group Zrt. szerdán az MTI-vel. A közlemény szerint Száraz István, a New Wave Media Group Zrt. tulajdonos-vezérigazgatója a médiacsoportban fennálló 100 százalékos tulajdonrészét értékesítette. Száraz István a tranzakciót követő negyedévben vezérigazgatói tisztségét határozott ideig megtartva biztosítja a zökkenőmentes átadás-átvételi folyamatot, ezt követően pedig stratégiai tanácsadói szerepkörben segíti a menedzsment munkáját. A közleményben Száraz István tájékoztatott arról, hogy a vállalat történetében először, 2016-ban nyereséges évet zárt, és megnyílt a lehetőség a fenntartható üzleti fejlődés előtt. A vállalkozó által alapított WeLoveBudapest és WeLoveBalaton turisztikai portálok tulajdonjogát a jövőben is megtartja – jelezték a közleményben.

– Lenyúlt közpénzből építi a Matolcsy család a fideszes hazugsággyárat – reagált a hírre az MSZP. Az MSZP és Botka László azért dolgozik, hogy az emberek visszakapják a szabad magyar sajtót. Nem nyugszunk, amíg a Népszabadság olvasói nem kapják vissza a lapjukat, amíg az Origo olvasói nem kapják vissza a portáljukat, s amíg a hazug kormányzati tévécsatornák nézői nem kapják vissza televíziójukat – áll közleményükben. (V.A.)

 

Hirdetés

Kiemelt

Semjén Zsolt: a migráció következményeit nem lehet jóvátenni

A miniszterelnök-helyettes úgy vélekedett, hogy minden korábbinál brutálisabb kormányellenes gyalázkodásra kell felkészülni.

Poszt-trauma

Sátrazó migránsok miatt zárták be a híres egyetemet

8000 diák nem tanulhat.

Gyűlnek a fellegek a Soros-terv felett

A cenzúra agyréme fojtogatja a Wikipédiát (is).

Fény derült Jordán Tamás titkára

Ő is az utcára vonulna.

Pofára esett az ellenzéki média Felcsúton

Egészen mást kaptak, mint amit vártak.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!