2017. május 1., hétfő, Fülöp, Jakab napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/masodfokon-kulcsar-per-1500619/

Másodfokon a Kulcsár-per

Végéhez érhet a hazai jogtörténet leghosszabb gazdasági büntetőügye
Pont kerülhet a 2003 óta húzódó Kulcsár-ügy végére, amelyben a mai kezdet után április 12-én akár jogerős határozat is születhet. Amennyiben jóváhagyják az elsőfokú ítéletet, Kulcsár Attilának még egy évet kell rács mögött töltenie.

Még egy évre kell börtönbe vonulnia – figyelembe véve az előzetesben, házi őrizetben töltött időt és a kedvezményeket – Kulcsár Attilának, ha az első fokon rá kiszabott hat év hat hónap emelkedik jogerőre a ma kezdődő másodfokú eljárás végén.

A Fővárosi Ítélőtábla nevében Debrecenben kezdődik ma a másodfokú eljárás; e hétre még két tárgyalási napot tűztek ki, keddre és szerdára, majd várhatóan április 12-én hirdetnek ítéletet – 14 évvel az ügy kirobbanása után. Ezzel a magyar jogtörténetben a leghosszabb ideig tartó gazdasági ügy lesz a Kulcsár-per.

A nyolc általánossal és brókertanfolyammal rendelkező középkorú nagykanizsai férfit 2003. július 17-én fogták el Bécsben, és a vádiratot 12 éve nyújtották be ellene és 24 társa ellen. A K&H Equities egykori vezető brókerét először 2008. augusztus 28-án a – mára Fővárosi Törvényszékké átnevezett – Fővárosi Bíróság találta bűnösnek, és nyolc év börtönt, valamint 230 millió forint erejéig vagyonelkobzást rótt ki rá. Másfél évvel később a Fővárosi Ítélőtábla hatályon kívül helyezte az elsőfokú döntést és új eljárást rendelt el, amely 2010 decemberében kezdődött, s 2015-ben, a vagyonelkobzás összegének változatlanul hagyása mellett, a korábbinál enyhébb, hat év hat hónap szabadságvesztés kiszabásával zárult.

A volt bróker (képünkön) és vádlott-társai ügyében tizennégy év után hirdethetnek jogerős ítéletet

Forrás: Bach Máté

A volt bróker (képünkön) és vádlott-társai ügyében tizennégy év után hirdethetnek jogerős ítéletet

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség fellebbezett az ítélet ellen és súlyosítást kért, azzal érvelve, hogy Kulcsár Attila öt éven át folytatólagosan követte el a sikkasztást, a 23 milliárd forintos elkövetési érték pedig körülbelül negyvenötszöröse a törvényben megfogalmazott „különösen nagy értéknek”. Az okozott kár egyébként nyolcmilliárd forint, de a rendőrségnek sikerült zárolnia összesen 6,3 milliárd forintot az érintett cégektől, valamint számos gyanúsított vagyonát is zár alá vették. A főügyészség Kulcsár mellett Kerék Csabára, Bitvai Miklósra, Garamszegi Gáborra, Vígh Károlyra és Nagy Károlyra kérte súlyosabb büntetés kiszabását. Ugyanakkor – Rejtő E. Tibor és Forró Tamás mellett – visszavonta a fellebbezést Kelemen László, Országh Ágnes, Dunai György és Erdei József vonatkozásában.

A brókerbotránnyal összefüggésben 2005. augusztus 24-én eredetileg huszonegy ember ellen emelt vádat az ügyészség, a vádlottak száma végül huszonnégyre nőtt. Másodfokon már csak Kulcsár és 16 társa szerepel. A K&H Bank egykori elnök-vezérigazgatója, Rejtő E. Tibor meghalt, egyébként őt első fokon jogerősen felmentették, csakúgy, mint Forró Tamás egykori televíziós újságíró-üzletembert. Schönthal Henrik bipoláris mániás depresszióról szakértői igazolást csatolt be, így egészségügyi állapota miatt 2011-ben felfüggesztették ellene az eljárást.

A vád szerint Kulcsár Attila politikai és médiakapcsolatait használta fel, ezért éveken át folytathatta sikkasztássorozatát. Az ügy politikai vetületeit azonban nem vizsgálhatta a bíróság, a politikai szálak ugyanis ezúttal sem illeszthetők büntetőjogi kategóriákba. Kulcsár 140 VIP-ügyfele között volt például Karl Imre egykori szocialista politikus, aki egykor az ETL Rt. felügyelőbizottsági tagja volt; azé a cégé, amely az olajügyek legismertebb résztvevőjének, az Energol Rt.-nek fő beszállítója volt.

Kiemelt

Kettős győzelemmel négyes döntőben a Veszprém

A Telekom Veszprém bejutott a férfi kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntőjébe azt követően, hogy vasárnap 30-25-re győzött a Montpellier vendégeként.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!