2017. szeptember 20., szerda, Friderika napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/mar-tobb-mint-egymillio-tanulonak-jar-ingyentankonyv-1950313/

Már több mint egymillió tanulónak jár ingyentankönyv

Január elsejétől még tovább szélesíti a kormány a kedvezményezettek körét
Többéves múltja van a tankönyvek térítésmentes biztosításának, és ősztől már minden 1–9. osztályos részesül a támogatásból. Míg a 2013/2014-es tanévben 614 ezer gyermek volt kedvezményezett, rá egy évre 733 ezer, ősztől már több mint egymillió iskolásnak jár az ingyentankönyv.

Az ingyenes tankönyv fogalma viszonylag új keletű. A nemzeti köznevelésről szóló 2011-es törvény értelmében az elsőtől a nyolcadik évfolyamig, továbbá a nemzetiségi nevelés-oktatásban és a gyógypedagógiai nevelés-oktatásban az állam biztosítja, hogy a tanuló számára a tankönyvek térítésmentesen álljanak rendelkezésre. Az ingyenes tankönyvet első alkalommal a 2013/2014-es tanévben az első évfolyamra beiratkozott tanulók számára vezették be, s onnantól fogva felmenő rendszerben biztosítja az állam. A 2013/2014-es tanévben

614 804 gyermek, a 2016/2017-es tanévben már 733 420 tanuló kapott ingyentankönyvet. Ez az utóbbi tanévet nézve azt jelenti, hogy az 1–12. évfolyam tanulóinak 67 százaléka részesült térítésmentes tankönyvben. Közülük az 1–4. évfolyam teljes létszáma, az 5–12. évfolyamon pedig a nemzetiségi és gyógypedagógiai nevelésben-oktatásban részesülők, az 5–12. évfolyamokon pedig a normatív kedvezményre jogosult tanulók számára juttattak ingyenes tankönyvet.

2017 szeptemberétől a térítésmentes tankönyvellátás a hatályos jogszabályban meghatározottaknál gyorsabb ütemben valósul meg. A jogosultak körét kiszélesítik. Az eredetileg még négy éven át tartó, többüteműre tervezett folyamat helyett 2017 szeptemberében ingyenes tankönyvellátásban részesül az 1–9. évfolyam valamennyi tanulója. Ez már ősztől 1,018 millió diák ellátását jelenti. Ezzel a bővítéssel az 1–12. évfolyam tanulóinak 85 százaléka kapott ingyenesen tankönyvet. Az őszi tanévtől már az elsőtől a kilencedik évfolyamig minden gyermek ingyen kapja a tankönyvet, de a 9. évfolyam fölött is jár az ellátás a rászoruló – többek között a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult – gyermekeknek.

Mindezen felül egy most nyáron hozott kormánydöntés következtében jövőre még több gyermek vehet részt az ingyenes tankönyvellátásban, mint eddig. 2018. január elsejétől a kormány még több család számára biztosítja az ingyenes tankönyvellátást a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény jogosultsági jövedelemhatárának 5 százalékos emelése által. Várhatóan húszezerrel több gyermek veheti igénybe – az ingyenes, illetve kedvezményes intézményi gyermekétkeztetés és egyes esetekben a szünidei gyermekétkeztetés mellett – az ingyenes tankönyvtámogatást is.

Más módon is segítik az iskolás korosztályt. A napokban jelentették be, hogy már lehet jelentkezni a hátrányos helyzetű, köztük a roma diákok iskolai előmenetelét segítő Útravaló ösztöndíjprogram idei pályázataira. Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár ismertette a középiskola elvégzését, valamint az érettségi megszerzését támogató, ösztönző kiírásokat, amelyekre szeptember 15-ig várják a jelentkezéseket. Az Út a középiskolába kiírásra 7. és 8. osztályos, míg az Út az érettségihez pályázatra középiskolás fiatalok jelentkezhetnek, ha megfelelnek a feltételeknek. Az Útravaló ösztöndíjprogram két, most meghirdetett pályázatára 1,6 milliárd forint uniós forrás áll rendelkezésre. Ebből összesen csaknem 9-10 ezer diák kaphat – a tanulmányi eredménytől függően – 7–14 ezer, illetve 8–15 ezer forint havi támogatást 10 hónapig, a tanulók felkészülését pedig mentorok segítik.

Czibere Károly szerint az iskola olyan beruházás, befektetés kell hogy legyen a hátrányos helyzetű diákok számára, amely életre szólóan kamatozik számukra és az egész társadalom számára.

– A kormány ezt segíti egyebek mellett az ingyenes tankönyvvel, a díjmentes étkeztetési programmal, a tanodákkal vagy az ösztöndíjrendszerrel – fűzte hozzá az államtitkár. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a hátrányos helyzetű fiatalok számára a legnagyobb kockázatot az oktatási rendszer elhagyására az iskolatípusok közötti váltás jelenti. Czibere Károly szerint ennek egyik oka az lehet, hogy a szülők nem tudják a váltással járó többletköltségeket finanszírozni, ezért van szükség az iskolai átmenetet segítő ösztöndíjakra.

Hirdetés

Kiemelt

Kétszáz fölé emelkedett a mexikói földrengés halálos áldozatainak száma

A halálos áldozatok számáról Luis Felipe Fuente, a mexikói polgári védelem vezetője Twitter-üzenetében tájékoztatott. A legnagyobb bajt Mexikóvárosban okozta a földrengés.

Poszt-trauma

Sokan példát vehetnének az új magyar sportcsillagról

Új hős született.

Gyurcsány kíséretével a börtönbe

„Ártatlan ember” vonult be.

Van baj… és nincs baj

Egy nem kormány közeli médiummal.

Horn Gábort láthatóan nem zavarják a számok

A liberális politikus fogalomzavarban is szenved.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!