2017. szeptember 25., hétfő, Eufrozina, Kende napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/mar-szallitjak-tankonyveket-az-iskolakba-2030407/

Már szállítják a tankönyveket az iskolákba

Több mint egymillió tanulónak biztosítja a kormány térítésmentesen a kiadványokat
Megkezdődött a tankönyvek eljuttatása az iskolákba, a kiadványok a hónap végéig mindenhová megérkeznek – mondta a köznevelési helyettes államtitkár keddi sajtótájékoztatóján.

Maruzsa Zoltán kifejtette: a gyártási folyamat hétfőn lezárult, és ezzel megkezdődhetett évfolyamonként szétválogatva a könyvek kiszállítása a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. raktáraiból. Hozzátette: az előválogatással is az iskolák munkáját szeretnék megkönnyíteni a tanévkezdés előtt. A köznevelési intézmények mintegy 12 millió tankönyvet rendeltek meg a 2017/2018-as tanévre.

A helyettes államtitkár emlékeztetett: a tankönyvellátás az 1–9. évfolyamon ingyenes, és rászorultsági alapon a 10–12. évfolyamon a diákok több mint 60 százaléka kapja térítésmentesen a kiadványokat, így összesen 1,1 millió tanulónak biztosítják ingyenesen a tankönyveket. A például átiratkozás miatti létszámmozgások okán előfordulhat, hogy további tankönyvekre lesz szükség egyes intézményekben. Ezeket pótrendelés révén tudják teljesíteni, augusztus 20-a után szeptem­ber 15-ig van erre mód.

Fotó: Bach Máté

A hónap végéig mindenhová megérkeznek a kötetek

Ugyanakkor bíznak abban, hogy a tervezési folyamat, amelynek keretében június végéig lehetett pontosítani a rendeléseket, ezt minél kisebb mértékben teszi szükségessé.
Maruzsa Zoltán az iskolaigazgatók kinevezését firtató felvetésekre közölte: csaknem ötszáz helyen hirdettek pályázatot, és ezek döntő többségben egy pályázó van. Majdnem négyszáz helyszínen meg is történt az iskolaigazgatók kinevezése több évre, néhány helyszínen van csak vita.

Nemcsak állami, hanem egyházi és magánintézmények esetén is előfordult, hogy a fenntartó más döntést hozott. Ilyen vita minden évben előfordul, ez nem csak az oktatási rendszer sajátja. Hangsúlyozta: minden esetben szakmai döntések születtek. Ahol indokolttá válik, mert a helyzet elmérgesedik, ott a tárca ezt moderálni fogja és tárgyal az érintettekkel. A szakember megjegyezte: nemcsak az állami, hanem a céges vezetői kinevezések többségénél sincs hivatali indoklás, mérlegelni fogják ezt a lehetőséget is, de ehhez törvénymódosítás szükséges.

Hirdetés

Kiemelt

A mesterséges intelligencia kockázatai

A Stanford Egyetem tudósaitól megjelent tanulmányban az áll, hogy a mesterséges intelligencia egy fotó alapján felismeri az emberek nemi orientációját, sőt a politikai nézeteit is.

Poszt-trauma

Divatdiktátorok szeszélye vagy tudatos provokáció?

Ön felvenné ezeket a ruhadarabokat?

Az emberéletekkel igenis el kell számolni

Hány halott kell még a bevándorláspártiaknak?

A próféta lenyomta az angolokat

Muhammad a legnépszerűbb név Angliában.

Óriásplakátokkal számolja fel önmagát a Jobbik?

Jöhet a fél évig tartó mocskolódás 1100 óriásplakáton.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!