2017. november 20., hétfő, Jolán napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/magyarok-vedelmerol-szol-tranzitzona-2210380/

A magyarok védelméről szól a tranzitzóna

MI

– Fizikai védelem nélkül nem lehet megállítani ilyen nagy migrációs nyomást, ezért van szükség a kerítésre – mondta Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommuniká­cióért felelős államtitkára tegnap reggel az M1 aktuális csatornán. Az államtitkár Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főbiztosa keddi sajtótájékoztatóján elhangzottakra reagált.

A főbiztos egyebek mellett azt mondta, minden országnak nemcsak joga, hanem kötelessége is megvédeni a határait és biztosítani az állampolgárai biztonságát, de ezek a kötelezettségek nem állnak ellentétben azzal az erkölcsi kötelességgel, hogy segítséget nyújtsanak a menekülteknek. Tuzson ­Bence hangsúlyozta: az elsődleges szempont a magyar emberek biztonságának védelme, erről szól a tranzitzóna, végső soron pedig a kerítés léte is.

Fotó: MTI/UNHCR

Az ENSZ menekültügyi főbiztosa a határnál is járt

– Ez rengeteg energiát és anyagi forrást emészt fel: a határvédelem 270 milliárd forintot igényelt – jelezte. A politikus hozzátette: a határőrizeti rendszer nemcsak a magyar, de az európai polgárok védelmét is szolgálja, ezért az ország joggal tarthat igényt az uniótól arra, hogy egy részét a költségeknek térítse meg.

– Az ENSZ főbiztosának ott kellett volna befejeznie a mondatot, hogy Magyarországnak joga van megvédeni határait, egyúttal a schengeni határokat – jelentette ki Németh Szilárd, szintén az M1 aktuális csatornán. A Fidesz alelnöke Filippo Grandi azon kijelentésével kapcsolatban, mely szerint a tranzitzónában tartózkodók nem távozhatnak az EU irányába az eljárás végéig, valamint hogy kevés menedékkérelmet hagynak jóvá, úgy fogalmazott: azok kapják meg az oltalmazotti státust, akik megfelelnek a követelményeknek, és ezt nemzetközi egyezmények szabályozzák.

A Fidesz alelnöke a 11 ezer hamis szír útlevél ügyéről szólva elmondta, a német hatóságok ennyi hamis úti okmányt tettek fel a schengeni adatbázisnak nevezett biztonsági rendszerbe, tehát akinél ilyen igazolvány van, azt le kell kapcsolni.

Azonban hangsúlyozta, ehhez az a határőrizet kell, amit Magyarország megvalósított. Mint lapunk tegnap beszámolt róla, Filippo Grandi teljes mértékben kielégítőnek találta a tranzitzónák anyagi feltételeit, a többi között a menedékkérőknek nyújtott egészségügyi, élelmezési, mentálhigiénés ellátást.

Hirdetés

Kiemelt

Tovább lazíthat a jegybank

Az októberi, eseménytelennek mondható ülést követően kedden újból a piaci szereplők figyelmének középpontjába kerülhet a magyar jegybank.

Poszt-trauma

Ujhelyi nagyon meglepődhetett a kérdésére kapott válaszon

A legilletékesebbekhez fordult.

Ötven ostoba

A Ferencvárosi Torna Club most ­en­nyinél tart. Sok? Kevés?

A hitelesség és a HVG

Aki keveset gondolkodik...

Bokros agymenése

A MoMa ura már további három Orbán-ciklust is elképzelhetőnek tart!

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!